Markaların, e-ticaret dünyasında diğer firmaların önüne geçebilmeleri ve farklılık yaratabilmeleri adına rekabet yarışında ön planda olmak için stratejiler geliştirmeleri gerekir. Rekabet stratejilerini belirlerken pazarın durumu, tüketiciler, rakip firmalar ve trendler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Hatta bu gereklilik öncelikler içinde olmalıdır. Markaların, pazardaki konumlarını yükseltmeleri ve marka bilinirliklerini artırmaları geri dönüşümlerini de artırmak konusunda önemli bir rol üstlenir ve bundan dolayı gerekli stratejilerin hazırlanması gerekir.
Peki bu stratejiler neler olmalıdır? Bu içeriğimizde bunu ele alacağız.
Rekabet Analizi Yapmak
Rekabet analizi, özellikle rakip firmaların ve pazarın durumunu inceleyebilmek, anlayabilmek ve analiz edebilmek adına yapılan çalışmaların bir bütünü olarak isimlendirilir. Rakip firmaların zayıf ve güçlü yönlerinin yanında sektörde fark yaratabilen firmaları araştırmak, rakiplerin müşteri hizmetleriyle ilgili araştırmalar da yapmak bu çalışmaların içerisine dahildir.
Yeni Trendleri Rakiplerden Önce Yakalayabilmek
Yeni trendleri takip edebilmek, sektör içindeki güncel gelişmeleri sürekli araştırmak ve bu noktalarda sektör içinde öncü olmak da rekabet stratejilerinde yer alması önemli olan noktalardan birisidir. Yenilik konusunda öncü olmak şirketlerin marka değerini artırabileceği gibi diğer firmalardan farklı olmayı da sağlayacaktır.
Yenilikler uygulanmaya başlandığında müşterilere diğer firmaların sunmadığı hizmetler ile özellikleri sunulduğunda onların markaya bakış açılarının da olumlu yönde değiştirilmesi mümkün olur. Bir markanın sektöründe öncü olması marka değerini yükselteceği gibi marka bilinirliğini de artırmış olacaktır.
Ürün ve Hizmet Kalitesini Artırmak
Rekabet stratejilerinin hazırlanma aşamasında ürün ve hizmet kalitesini artırmak da göz önünde bulundurulmalıdır. Tüketicilere kaliteli ürünler sunmak marka değerinin artmasında rol oynayan unsurlardan birisidir. Ürün kalitesi artırıldığında, müşterilerin pazarlanan üründen ya da hizmetten memnun kalma ihtimali de bu doğrultuda artmış olacaktır. Bundan dolayı tüketiciler bir sonraki alışverişlerinde bu hizmeti aynı marka ile tekrarlamak isteyeceklerdir. Özellikle kalite bakımından rakiplerin daha üst seviyesinde olan ürünlere yönelmek genel anlamda kalite artışını sağlayacaktır.
Ürün kalitesine ilave olarak müşterilere satış öncesinde ya da satış sonrasında sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak, müşterilerin uzun vade içinde aynı markayı tercih etmelerini sağlar. Tüketiciler öncelikle fiyat odaklı olsalar bile sürekli şekilde alışveriş yapacakları markaları seçerken, kendilerinin sorunlarını çözen ve kolaylıklar sağlayan markalar ile uzun vadede çalışmayı tercih ederler. Bundan dolayı da rakip firmaların sunmuş oldukları hizmetten daha kaliteli ve daha etkili bir hizmet sunmak alınacak geri dönüşümleri olumlu yönde değiştirecek ve artıracaktır.
Müşterilere Sunulan Hizmet Kalitesini Artırmak
Rekabet stratejileri geliştirilirken müşterilere sunulacak hizmet kalitesini artırmak da odaklanılması gerekilen noktalardan birisidir. Gerek satış öncesi gerek satış sonrası içinde müşterilere kaliteli bir hizmet sunmak ve söz konusu hizmetin kalitesini rekabet ortamında yarışılan rakip firmalardan daha etkili bir hâle getirerek yapmak, uzun vade içinde sadık müşteriler kazanmayı sağlar. Bununla birlikte rekabet yarışında da ön plana geçmeyi sağlar. Yukarıda da bahsedildiği gibi tüketiciler, karşılaştıkları sorunların çözümünü yapan firmaları tercih etmekteler. Çünkü firmalar o sorunları çözdüklerinde tüketicilerin de güvenini kazanmış olurlar. İlerleyen zamanlarda yapılacak alışverişlerde de tüketiciler muhtemel bir sorun ile karşılaştıklarında önceki olumlu deneyimleri sayesinde yine o firmadan alışveriş yapacaklardır.
Pazarın Boşluklarını ve Fırsatlarını Araştırmak
Markaların, rekabet yarışında ön plana çıkmaları için izlemeleri gereken stratejilerden birisi de pazarın boşluklarını ve fırsatlarını araştırmak olmalıdır. Rakip firmaların yönelmediği alanlara yönelmek, rakip firmaların yer almadıkları yerlerde yer almak da farklı farklı hedef kitlelere ulaşma yolunda etkili bir faktör olacaktır.
Google ADS ve SEO çalışmalarında, rakip firmanın yönelmediği ya da kullanmadığı anahtar kelimeler ile reklam ve/ya içerik hazırlamak pazarın boşluklarını doldurmaya yardımcı olur.
Rekabet stratejileri hazırlanırken rekabet analizinde pazar araştırması yapmak bundan dolayı önemlidir. Pazarın mevcut durumuyla beraber geleceğe yönelik potansiyel genişlemesi sürecinde hangi kanallarda talep artışı olacağını araştırarak o bölümlere yatırım yapmak ile rakip firmaların önüne geçilebilir.