Anonim Şirket Nedir?
Günümüzde hizmet veren pek çok farklı şirket bulunurken, elbette ki bunlarda özelliklerine göre aralarında sınıflandırılmaktadır. Genel olarak ismini oldukça fazla duymuş olduğunuz şirket türleri aşağıda ki gibi olurken, anonim şirket nedir sorularınız da bu içerik dahilinde cevaplandırılacaktır. Şirket türleri aşağıda ki gibidir.
Şirket türleri ve özellikleri nelerdir?
Tüzel ve gerçek kişilik olarak farklılık gösterirken, tüzel kişiliği bulunan şirketler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
- Anonim şirket (A.Ş.)
- Limited şirket (Ltd. Şti.)
- Komandit şirket
- Kollektif şirket
- Kooperatif şirket
İlk olarak, anonim şirket hakkında bazı bilgilere yer vermek gerekirse, aşağıdaki başlıklara göz atmak mümkün olacaktır.
Anonim şirket
Herhangi bir ticari işletmenin; ticaret unvanı kapsamında işletmek amacı ile kurulmuş olan ve sermayesi ile belirlenmiş olmasının yanı sıra paylara bölünmüş şirket olarak tanımlanması mümkündür. Borçlarından kaynaklı sadece mal varlığı ile sorumluluğu bulunan şirket türleri şeklinde de tanımlanması mümkündür. İlkeleri ise aşağıdaki gibidir:
- Çoğunluk ilkesi
- Mal varlığının korunması
- Teknik kadro tarafından dışarıdan yönetme yetkisi,
- Devletin ilgilenme yetkisi
- Kuruluş
- İşleyiş
- Sona erme gibi ilkeleri bulunmaktadır.
Sermaye şirketi
Ülkemizde, ticari faaliyet gösteren işletmeler arasında en yaygın olarak anonim şirketleri tercih edilmektedir. Anonim şirketler ise sermaye şirketleri kapsamında yer alıyor. Elbette ki yine yabancı sermaye ile kurulması düşünülen şirketler için de bu şirket türü en çok tavsiye edilenler arasında yer alıyor. 2 farklı şekilde kurulması ön görülen anonim şirketler, ani ve tedrici olarak kurulmaktadır. Eğer ki kurucu ortakların sermayesinin tamamı ilk başta ödenmesi şeklinde gerçekleşecekse bunlara ani kuruluş adı verilmektedir. Fakat kurucu ortakların, sermayenin bir kısmı şeklinde ödeme taahhüt etmesi halinde geriye kalan ödeme bölümünün ise halka başvurulma şeklinde yapılmasına da tedrici kuruluş adı verilmektedir.
Her ne kadar ticari faaliyet kapsamı geniş olsa da elbette ki yasal şartlar dahilinde olması gerekmektedir. Kanunlar ile yasaklanmamış olan sektörlerde ve alanlarda hizmet vermesi gerekiyor. Yasal olarak hizmet verebileceği alanların ise sözleşme içerisinde bulundurulması temel esastır. Sözleşme dahilinde yer almayan bir alanda hizmet vermesi yasal olarak kabul edilemez. Buna dikkat etmek gerekmektedir.
Genel olarak, anonim şirket nedir sorularınızı yanıtlamış olurken, bazı özellikleri de aşağıda ki gibi verilmiştir.
- Anonim şirketleri geniş bir faaliyet alanına sahip olmaktadır. Faaliyet alanlarının ise sözleşme kapsamında yer alması gerekiyor. Böylelikle her türlü iktisadi ve ticari faaliyeti gerçekleştirebilmesi mümkün olacaktır.
- Direkt olarak tüzel kişiler ya da hem gerçek hem de tüzel kişiler arasında da kurulması mümkündür.
- Anonim şirket kurmak için gerçek ya da tüzel kişi sayısı en az 5 olması gerekiyor.
- Minimum sermaye ise 50.000 TL olarak değerlendirilmektedir.
- Sermaye Piyasası Kurulu’na tabi olan anonim şirketler ise ortak sayılarının 250 ve üzeri olduğu bilinmektedir. Ancak bu durumda SPK'ye tabi tutulmaktadırlar.
- Anonim şirketleri; genel kurul, denetim kurulu ve yönetim birimi şeklinde kurulmaktadır. Yine sermaye şirketleri arasında Limited şirketlerde yer alıyor. Komandit şirketler de sermaye şirketleri arasında yer almaktadır.
- Kuruluş işlemleri ise; Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmektedir.
- Eğer ki anonim şirketler halka açık olmayacak ise, sermayesinin 100.000 TL ve üzerinde tutulması gerekmektedir.
- Halka açık olan sermaye şirketlerinin ise en alt limiti 50.000 TL olarak tanımlanmaktadır.
- Kuruluş şekillerine ve ortak sayısı, özelliklerine göre sınıflandırılması mümkün olmaktadır. Holding, aile şirketleri çok uluslu gibi sınıfları bulunmaktadır.
Limited şirket nedir?
Limited şirket hakkında ise bazı kısa bilgiler aşağıda ki gibidir.
- Kurulumu gerçekleşebilmesi için en fazla 50 kişi olması gerekirken, en az 2 gerçek ya da tüzel kişilik bulunması gerekmektedir.
- Ortakların sorumlulukları ise, kurulum için kullanılan sermaye ile sınırlı tutulmaktadır.
- Yönetim birimi ise müdürler tarafından oluşturulmaktadır.
- Eğer ki ortak sayıları 20’den fazla ise bu durumda, genel kurul ve denetim kurulu şeklinde oluşması gerekmektedir.
Web sayfamız üzerinde yer alan şirketler hakkında genel bilgiler bu şekilde olurken vergi ödemeleri, vergi türleri gibi tüm diğer konulara da farklı başlıklar dahilinde ulaşabilmeniz mümkündür. Site içerisinde yer alan bilgiler, resmi nitelik taşımamak ile birlikte bilgilendirmek amacı ile yayımlanmaktadır.