
Yazılımcılar, Kurumlar Vergisi’nin yarısını ödeyebilir!
Kurumlar Vergisi, kurumların mali yıl boyunca elde ettikleri kazanç üzerinden alınan vergi anlamına geliyor. Kanunen yazılım sektöründe faaliyet gösteren kişi ve firmalar Kurumlar Vergisinin yalnızca yüzde 50'sini ödemekle mükellef… Peki, Yazılımcılar Kurumlar Vergisinin neden yarısını ödüyor? Yazılımcılar Kurumlar Vergisinin ne kadarını öder? Yazılımcılar Kurumlar Vergisi indiriminden faydalanabilir mi ya da nasıl faydalanabilir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Bugün yazılım sektörü yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen sektörlerinden biri konumunda. Döviz kazandırması ve istihdamı arttırıcı bir etki yaratması da yazılım sektörünü elbette günümüzde çok daha cazip kılıyor. Bu durum yazılım faaliyetlerinin desteklemesini gerekli kılıyor. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun diğer indirimler bölümünde yazılımcılar bu gelirin bir kısmından muaf tutuluyor. Nasıl mı? İşte detaylar!
Kurumlar Vergisi indirimi
İlgili kanun tebliği şunu belirtiyor: “İndirim kapsamında kabul edilen faaliyetlerden elde edilen hasılattan bu faaliyetler nedeniyle yüklenilen gider ve maliyet unsurlarının düşülmesi sonucu bulunacak kazancın yüzde 50’si, Kurumlar Vergisi beyannamesinin "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümünde gösterilmek suretiyle indirim konusu yapılabilecektir. Diğer indirim ve istisnalar ile geçmiş yıl zararları nedeniyle indirim konusu yapılamayan tutar izleyen dönemlere devredilemeyecektir. Faaliyet sonucunun zararlı olması halinde ise indirim söz konusu olmayacaktır.”
Yazılımcılar Kurumlar Vergisi indiriminden nasıl faydalanabilir?
Yazılımcıların, Kurumlar Vergisi indiriminden faydalanabilmeleri için mimarlık, mühendislik, tasarım, tazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama sektörlerinden herhangi birinde faaliyet göstermesi gerekiyor. Öte yandan, Türkiye'de yaşamayan kişilerle, kanuni olarak işyeri veya iş merkezi yurt dışında bulunan firmalara hizmet verilmesi gerekiyor. Diğer gereklilikler ise şunlar:
- Fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi ve kesilmesi.
- Şirketinizin ana sözleşmesinde yazılı esas faaliyet konuları arasında yazılım ve tasarım hizmetlerinin sunulması
- Türkiye'den verilen yazılım ve tasarım hizmetlerinden yurt dışında yararlanılması.
- Tüm bunlar gösteriyor ki bu istisnadan faydalanmak için verilen hizmetin yurt dışındaki müşteriye ihraç edilmesi ve bu hizmetten yurt dışında da faydalanılması şartı aranıyor.
Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır?
Mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden kurumlar vergisi hesaplanıyor. Kurumlar vergisi mükellefleri, her üç ayda bir, yani yılda dört kez olmak üzere geçici vergi ödemek zorundalar. Geçici vergi dönemlerinde ödenen vergiler, ilgili mali yıl sonunda tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarından peşin ödenen vergiler adı altında düşülüyor.
Kurumlar vergisi oranları
Kurumlar Vergisi, kurum kazancı üzerinden 2022 yılında yüzde 23 oranında uygulanıyor. Yasa Remi Gazetedeki yayım tarihiyle 1 Ocak tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli oldu. Uygulama, 1 Temmuz'dan itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere, 1 Ocak'tan itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli oldu.
Kurumlar vergisinin konusu nelerdir?
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine göre kurumlar vergisinin konusu olan unsurlar ise şunlar:
- Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)
- Kooperatifler
- İktisadi kamu kuruluşları
- Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır)