E-ticaret dünyasında tedarikçiden alınan ürünlerin direkt olarak e-ticaret sitesi ile pazaryeri mağazalarında tek seferde toplu olarak listelenmesi ve tedarikçilerin ürün listelerinde değişiklik yaptıkları durumlarda ürün bilgilerini teker teker güncellemek yerine XML entegrasyonu kullanılır.
Öncelikle XML’in ne olduğunu anlamak gerekir. XML entegrasyonunun ne şekilde çalıştığını ve neye yaradığını netleştirelim. XML’in açılımı Extensible Markup Language şeklindedir. Türkçe karşılığına karşılığına baktığımız zaman “Genişletilebilir Biçimlendirme Dili” olarak açıklayabiliriz. Bütün bilgisayarlar tarafından kolaylıkla okunabilecek dokümanları oluşturmak için kullanılmakta olan bir yazılım dilidir.
Başka bir deyişle, bir ürün listesi nasıl Microsoft Excel formatındayken kişiler tarafından rahatlıkla okunuyorsa bilgisayarlar ve sistemler tarafından da aynı şekilde ürün listelerinin rahatlıkla okunabilmeleri için XML formatıyla kodlanmaları gerekiyor. Ticari işlerde bir toptancıdan ürün alındığında ürün bilgileri (model numarası, ad, renk, görsel vb.) belirtilmiş olan bir de XML dosyası alınır. Bu dosya aracılığı ile ürünler hem bilgisayardaki stok programına hem de e-ticaret sitesi ile pazaryerine rahatlıkla aktarılır.
XML entegrasyonu, tedarikçiden alınan ürünlerin XML formatında olan listelerin e-ticaret sitelerine ya da pazaryerlerindeki mağazalara yüklenmesidir. Bu XML entegrasyonu ile listenin bir defa entegre edilmesinden sonra tedarikçinin ürün tarafındaki yapmış olacağı değişiklikler de otomatik şekilde sistemde güncellenmiş olacaktır.
Eğer XML formatı denen bir olay olmasaydı tedarikçiden alınan bütün ürünlerin bilgileri farklı farklı platformlara teker teker girilmek ve güncellenmek zorunda kalacaktı. Bu durum da hem para kaybı hem de zaman kaybı anlamına gelmiş oluyor.
XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
XML entegrasyonu, tedarikçiden alınan ya da alınacak XML dosyasının entegre edileceği yazılıma, e-ticaret paketine ya da pazaryerine giriş sağlanmasıyla yapılır. XML entegrasyonunu yapabilmek için kullanılan e-ticaret altyapısı sağlayıcısı ya da satış yapılacak pazaryerinin XML entegrasyonu için belirtilen talimatlara uymak yeterli olacaktır.
N11’de XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Ürünlerin XML dosyası ile N11’e yüklenmesi için iki farklı seçenek vardır. Birisi Jet Stok entegrasyon sistemi aracılığı ile tedarikçiden temin edilen ürünlerin XML dosyasının direkt olarak Jet Stok paneline yüklenmesiyle bütün ürünlerin N11’de listelenmesi seçeneğidir.
İkinci seçenek ise XML dosyasının kişisel çabalar ile yüklenmesidir. Bu işlemin aşamaları şu şekildedir:
N11 mağaza yöneticisi paneline girilmelidir. “Ürün Yönetimi” kısmından “Toplu Ürün Yönetimi” sekmesine geçilmelidir. “Toplu Ürün Yüklemeye Başla” dedikten sonra “XML Dosyası Yükle” seçeneğine tıklanmalıdır. İlgili pencereye XML dosyasının yüklenmesi gerekecektir.
Hepsiburada’da XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
N11’de olduğu gibi Hepsiburada pazaryerinde de Jet Stok kullanılıyorsa XML entegrasyonu özelliği sayesinde tedarikçiden alınan XML dosyası Jet Stok’a yüklenebilir ve bu işlem aracılığıyla ürünler direkt olarak Hepsiburada pazaryerinde listelenebilir.
İkinci seçenek de Hepsiburada pazaryerinin kendi panelinden bu aktarımı sağlamaktır. Aşamalar şu şekildedir:
“Ürün Yükleme” sayfasına girilir. “Toplu Ürün Yükleme” seçilir ve bu kısımda bilgisayarda bulunan XML dosyası panele yüklenir.
Gittigidiyor’da XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Jet Stok XML entegrasyonu ile Jet Stok’a toplu şekilde yüklenen ürünleri direkt olarak Gittigidiyor pazaryerinde listelemek mümkündür. Bunun dışında ikinci seçenek olarak Gittigidiyor pazaryerine XML entegrasyonu yüklemenin yolu yoktur. N11 ve Hepsiburada pazaryerlerinde olduğu gibi pazaryeri panelinden XML formatında dosya yüklemek Gittigidiyor için geçerli değildir. Sadece XLS yani Excel formatında toplu ürün yüklenebilir.
Trendyol’da XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Tıpkı Gittigidiyor pazaryerinde olduğu gibi Trendyol pazaryerinde de XML XML formatında ürün yüklemek için bir entegratör firma ile çalışıyor olmak gerekiyor. Bunun dışında Trendyol pazaryerine sadece Excel formatı ile toplu şekilde ürün yüklenebilir.
Pazaryeri Mağazalarının Yönetimi İçin Jet Stok Var!
Jet Stok pazaryeri entegrasyon sistemi ile birlikte birden fazla pazaryeri mağazası yönetiminizi tek bir panelden kolaylıkla yönetin. XML formatı ile toplu şekilde ürün yükleme, bütün pazaryerlerindeki satışları sadece bir ekrandan takip edebilme ve bütün pazaryerlerindeki mağazaların otomatik şekilde stoklarını güncellemek gibi özellikler ve daha fazlası için Jet Stok var.