WooCommerce kavramını ve yapısını en iyi şekilde anlamak için öncelikle WordPress yapısından bahsetmek gerekiyor. Bilindiği üzere ilk kurulduğu zamanlar daha çok bloglar için kullanılan bir yapı olsa da zamanla yayılım gösterip pek çok büyük firma tarafından da web sitesi alt yapısı olarak tercih edilmiştir. Gelişen ve dönüşen internet kullanımı ile beraber de artış gösteren e-ticaret sektörünün de öncüsü olmayı başardı demek yanlış olmayacaktır. Çünkü yapılan araştırmalar sonucunda bugün dünya üzerinde yer alan e-ticaret sitelerinin %41’i WordPress’in desteklediği WooCommerce eklentisini kullanıyor.
Sözün özü WooCommerce dünya genelinde e-ticaret için tercih edilen bir eklenti olarak karşımıza çıkıyor. WordPress tabanlı tüm sitelere kolayca entegre olabilen bu eklenti tamamen ücretsiz olduğu için de sıklıkla tercih ediliyor. Bu eklentiyi sadece satış odaklı değil aynı zamanda başka sitelere entegre ederek randevu oluşturma, rezervasyon ve abonelik gibi konularda da rahatlıkla tercih edebilirsiniz. İlk olarak 2011 yılında WordPress tema geliştiricisi olan WooThemes tarafından tanıtımı yapılsa da 2015 yılında farklı bir şirket tarafından satın alınıp geliştirilmiştir. Şu anda ise dünya geneline bakacak olursak 40 Milyondan fazla kullanıcısı olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu eklentinin faydaları nelerdir? Nasıl kurmak gerekiyor? Kullanımı ve kurulumu zor mudur?
WooCommerce Nasıl Kurulur?
E-ticaret sitesi olan kişiler genelde satışları takip etmek, vergileri ve müşteri hesaplarını takip etmek için kolaylık sağlayan WooCommerce eklentisini tercih ediyor. Bu noktada eklentiyi kullanmak isteyen kişilerin en çok araştırdığı konu ise eklentinin nasıl kurulduğuna yöneliktir.,
Eğer siz de WooCommerce eklentisini kullanmak istiyorsanız öncelikle WordPress tabanlı bir web sitesine sahip olmanız gerekiyor. Çünkü eklenti WordPress alt yapılı web siteleri için özel olarak tasarlanıp sunulmuştur. Ardından ise şu adımları takip ederek eklentiyi kolayca sitenize kurabilirsiniz:
- Eklentiyi hızlıca kurmak için URL çubuğuna şu ibareyi’’siteadresi.com/wp-admin’’ yazarak giriş panelinize erişim sağlayın.
- Ardından ’’eklentiler’’ kısmına tıklayarak ‘’yeni ekle’’ sekmesine de tıkladıktan sonra eklenti ekleme sayfasına direk erişin.
- Ekranın sağ üst tarafında arama çubuğuna eklentinin adını yazın.
- Karşınıza çıkan eklentiyi yükleme seçeneğine tıklayınca eklenti yüklenecektir.
- Son adımda ise eklentiyi etkinleştir seçeneğine tıklayarak kurulum aşamasını bitirmiş olacaksınız.
WooCommerce Kullanmanın Faydaları
WooCommerce kullanmanın faydaları nelerdir sorusunun yanıtını arayan kullanıcılar da bulunduğu için konuya açıklık getirecek detayları kaleme aldık. Genel olarak neden WooCommerce eklentisi kullanmalıyım sorusunun yanıtını arıyorsanız;
- Son derece geliştirilebilir bir tasarıma sahip olduğu için tercih ediliyor.
- Ücretsiz olarak sunulduğu için de tercih ediliyor.
- Mobil uyumlu temalar sunuyor ve beraberinde SEO destekli bir alt yapı sunuyor.
- Sürekli olarak yenilenmeye devam ediyor.
- Kolaylık sağlayan geliştirici özellikler sunuyor.
- E-ticaret sitelerinde ödeme alt yapısı konusunda kolaylaştırıcı özellikler sunuyor.
- Kullanıcı dostu bir yapıya sahiptir.
- Takibi kolaylaştırır.
WooCommerce Temaları Nelerdir?
E-ticaret siteleri için olmazsa olmazlardan biri de kaliteli bir görsel temadır. Doğru renk ve tasarımdan meydana gelen çok sayıda Wordpress WooCommerce eklenti teması seçeneği sunuluyor. Bu tema seçenekleri arasından seçim yapmanız hem kaliteli ve estetik görünen bir siteye sahip olmanızı hem de SEO destekli bir siteye sahip olmanızı sağlıyor. En sık tercih edilen WooCommerce temalarından bazıları ise şu şekildedir;
Flatsome teması: Wordpress tabanlı sitelerde en çok tercih edilen WooCommerce teması olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kullanıcı açısından da büyük özellikler sunduğu için çok tercih ediliyor demek yanlış olmayacaktır. Hem masaüstü hem de mobil uyumlu çalışan bu tema en çok tercihe dilen temalar listesinin başında yer alıyor. Her sektör için tercih edilebilecek çok sayıda şablon seçeneği ile sunuluyor. Bu nedenle sektör fark etmeksizin tüm e-ticaret siteleri için rahatlıkla bu tema tercih edilebilir.
Porto teması: WooCommerce için bilinen bir diğer temalardan biri de porto temasıdır. SEO performansı ve hız konusunda lider konumda olduğu için sevilerek tercih ediliyor. Genelde bloglar, kurumsal işletmeler ve benzeri alanlarda tercih edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Shopkeeper teması: Sade, yalın ve anlaşılır bir yapı sunan tema seçeneği olarak karşımıza shopkeeper teması çıkıyor. Bu tema kullanıcı deneyimi açısından da tam puan aldığı için çok fazla tercih ediliyor. E-ticaret siteleri için de çok fazla rağbet görmesinin en büyük nedeni ürün tanıtım videolarını youtube entegreli olarak sunma özelliğinin olmasıdır.
Flash teması: özelliğinin En sık tercih edilen bir diğer tema olarak sunulan flash teması normalde ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Sunduğu özellikler ücretsiz halinde bile çok sayıda iken ücretli sunulan pro versiyonunda inanılmaz özellikler barındırıyor. Bu nedenle de çok sevilerek tercih edildiğini söyleyebiliriz.
Alpha Store teması: söyleyebiliriz E-ticaret yönetimini kolay hale getirme üzerine tasarlanmış tema seçeneklerinden biridir. Kolay kullanımı ve benzersiz sade tasarımı büyük oranda ön plana çıkmasını sağlıyor. Mobil uyumlu ve aynı zamanda da üst düzeyde SEO destekli olduğu için her anlamda tercih edilebilecek kaliteli bir tema olarak dikkat çekiyor. WooCommerce teması olarak tercih edebilirsiniz.
Retailer teması: Yine en fazla tercih edilen WooCommerce temalarından biri de realiter temasıdır. Özellikle ürün gamı sınırlı olan e-ticaret siteleri için tercih ediliyor. Tek çeşit ürün satışlarında etkili olan bu tema sade ve anlaşılır tasarımı ile de oldukça dikkat çekmeyi başarıyor.
Bazar teması: söyleyebiliriz pratik, anlaşılır, sade ve hızlı tema denildiği zaman akla ilk gelen seçeneğin bazar olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Sadece bu olumlu özellikleri ile de sınırlı kalmayıp aynı zamanda SEO noktasında da alt yapısal anlamda benzersiz kolaylıklar sağladığı için çok tercih ediliyor.
Atalier teması: Google testlerinden aldığı yüksek puanlar ve aynı zamanda sunduğu 14 farklı demo nedeni ile en çok tercih edilen temalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca dilediğiniz yabancı dile çevirme özelliği de sunduğu için çok fazla sevilerek tercih ediliyor.
WooPress teması: Maksimum 20 farklı kategori sunan bu tema çok sayıda ürün sunmayacak e-ticaret siteleri için tercih ediliyor. Satış yapacak olduğunuz ürünlere özel demo atama özelliği de sunuyor. Bunun yanı sıra hız, sadelik ve olumlu kullanıcı deneyimi de sunduğu için tercih edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Tüm bu temalar arasından seçim yaparak e-ticaret sitenizin sorunsuz ve başarılı bir şekilde ilerlemesini destekleyebilirsiniz.