Vergi levhası, Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Bu belge, vergi tarhına esas olan kazanç tutarlarını ve buna denk gelen vergi miktarlarını göstermektedir. 6111 Sayılı Kanun’un 82. Maddesi’ne göre, vergi mükellefi olanların bu levhayı alması zorunludur fakat asması zorunlu değildir. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi gereğince vergi mükellefleri her yıl mayıs ayının sonuna kadar bu levhayı almak zorundadır.
Vergi Levhasını Kimler Almak Zorundadır?
- Ticari kazanç sahibi olanlar
- Zirai kazanç sahibi olanlar
- Serbest meslekle geçinenler
- Kolektif, komandit gibi şirketleşmelerde her bir ortak
- Anonim şirketler
- Limited şirketler
- Eshamlı komandit şirketler
Vergi Levhası Nasıl Alınır?
Gelir vergisi mükellefleri beyanname verdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı işlemlere başlamaktadır. Bu işlemlerde vergi levhası beyannamede yer alan bilgilere göre oluşturulmakta ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına işlenmektedir.
Vergi Levhasında Hangi Bilgiler Bulunur?
- Adı ve soyadı,
- Ticari unvanı,
- İş yeri adresi,
- Vergi kimlik numarası,
- Bağlı bulunduğu vergi dairesi,
- Vergi türü,
- İşe başlama tarihi,
- Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü,
- Faaliyet durumu
- Son üç yıla ait matrahlar
- Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından verilecek olan onay kodu.
Vergi Levhası Nerelerde Bulundurulmalıdır?
Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler vergilerini:
- Merkezlerde
- Şubelerde
- Satış mağazalarında
- Çiftçilerin yazıhanelerinde
- Taşıt işletmeleri taşıtlarında levhaları bulundurmak zorundadır.
Vergi Levhası Asmak Zorunlu mu?
Vergi levhası bulundurmak mecburidir ve mükellefler vergi levhalarını gerektiği zaman ibraz etmek üzere iş yerlerinde tutmalıdır. Birkaç katlı iş yerinde her bir katta ayrı vergi levhası bulundurmak zorunlu değildir. Vergi levhası mükellefleri vergi levhası almak zorundadır ama asmak zorunda değildir. Daha önceden bu levhayı asmak zorunluydu ama maddenin değiştirilmesiyle beraber o zorunluluk kalktı.
Vergi Levhası Nasıl Sorgulanır?
Vergi levhası sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağı sıklıkla sorulmaktadır. Bu nedenle biz de bu yazımızda sizlere vergi levhası sorgulama işlemlerini detaylı bir biçimde anlatacağız. Binlerce iş yeri sahibi tarafından merak edilen bu husus aslında çok da karmaşık bir işlem değildir. Ama mutlaka yapılması gereken zorunlu bir işlemdir. Bazı iş yerleri vergi levhalarını iş yerlerinde bulundurmak zorundadır. Hal böyle olunca da vergi levhası sorgulama işlemlerine gerek duymaktadır. E-Vergi levhası sorgulama işlemi sayesinde, iş yerlerinin vergi levhalarının olup olmadığı kolay bir biçimde anlaşılmaktadır. Peki e-vergi levhası sorgulama işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir?
E-Vergi levhası sorgulama işleminin detayları çok da karmaşık değildir. Bunu yapmak için e-devlet sistemine girerek, basit adımlarla vergi levhası sorgulanabilmektedir. İşte vergi levhası sorgulama işlemlerinin detayları:
Vergi mükellefleri, internet üzerinden vergi dairesi sistemine girerek, e-vergi levhası sorgusu yapabilmektedir. İnternet'ten hızlı ve kolay bir biçimde yapılabilen bu sorgu ile vergi mükellefinin vergi levhasında yer alan tüm bilgilere ulaşmak mümkündür. Bu uygulama şimdilik sadece bireysel sorgulamalar için aktiftir. Eğer çoklu sorgulama yapılmak isteniyorsa bunun için vergi levhası doğrulama sisteminin kullanılması gerekmektedir. Bununla beraber özel kamu kurum ve kuruluşlarına da Maliye Bakanlığı tarafından vergi kimlik numarası sorgulama hizmeti bilgi paylaşım servisleri aracılığı ile verilmektedir. Bu servis sayesinde işlemlerinde ya da faturalarında vergi kimlik numarası kullanan kurum ve kuruluşlar, vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal olup olmadığını rahat bir biçimde öğrenebilecektir.
Vergi Levhasını iki şekilde sorgulamak mümkündür. Vergi levhanızı sorgulamak için vergi dairesine gitmenize gerek yok. Bunun yerine interneti kullanmanız kafi.
Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesi üzerinden vergi levhası sorgulamak için:
- İnternet Vergi Dairesi’ne girin. Daha sonra karşınıza gelecek ekranda “Sorgulayacak Kişinin Bilgileri” kısmına sorgulayan kişinin TC Kimlik Numarası’nı yazın.
- Ekranın sağ kısmında bulunan Sorgulanacak Kişinin / Kurumun Bilgileri kısmına TC Kimlik Numarası ya da Vergi Kimlik Numarasını yazıyorsunuz. Bunlardan sadece birini yazmanız gerekiyor.
- Daha sonra altta bulunan kısımdan iş yerinin faaliyetini yürüttüğü ili ve vergi dairesi adını seçin.
- Ve son olarak sorgula butonuna tıklayın. Sorgulamanız tamamlanmış oluyor. Bu şekilde almanız gereken tüm bilgileri de alıyorsunuz.
Öte yandan vergi levhasını internet üzerinden ayrıca e-devlet sistemini kullanarak da sorgulama imkanınız var. Bu ise şu adımlarla gerçekleşiyor:
- Öncelikle “E-devlet Kapısı” sitesine giriş yapıyorsunuz.
- Ardından karşınıza açılacak olan ekrana TC kimlik numaranızı ve E- devlet şifrenizi yazıyorsunuz.
- Daha sonra sisteme giriş yap sekmesini tıklayarak e-devlete giriş yapıyorsunuz
- E-devlet üzerinden vergi levhası sorgulama alanını bulup, karşınıza gelecek ekrana Vergi Kimlik Numaranızı yazıyorsunuz. Burada da yine faaliyet gösterilen ili ve vergi dairesini seçiyorsunuz.
- Sorgula butonuna bastıktan sonra işleminiz tamam.
- Karşınıza e-vergi levhası dökümü çıkmış oluyor. Buradan istediğiniz gibi inceleme yapabilirsiniz.
Günümüzde vergi levhası almak zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle vergi mükellefleri bir an önce vergi levhalarını almalıdır. Aksi takdirde para cezası ile karşılaşılabilir. İnternet üzerinden sorgulama yapmak oldukça basittir.