_13080.png)
Biriken vergiler ve başka pek çok borç adına yapılan yeniden yapılandırma düzenlemesiyle mükelleflere yeni imkânlar doğar. Vergi affı sonrası daha da çok sorulmaya başlanmış olan vergi borcunu sorgulama ve vergi borcunu ödemenin nasıl yapılacağına dair pek çok sorunun cevabını bu içerikte ele alacağız.
6111 sayılı kanunda birikmiş vergi borçları, pişmanlık ile ya da kendiliğinden yapılmış olan beyanlar, mükellefle vergi idaresi arasında doğan anlaşmazlıkların giderilmesi, gelir ve kurumlar vergisi hakkında matrah artırımı gibi konular için bilgilendirme yapılmıştır.
Öncelikle en önemli giriş yapısı e-devlet sistemidir. E-devlet sistemi içinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden vergi borcunu sorgulama ve detaylı bilgiyi almak gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkündür.
E-devlet sistemine giriş yöntemleri ile alternatif vergi borcunu sorgulama yolları içeriğin devamında detaylandırılacaktır. Ancak bundan hemen önce vergi borcunu ödeme konusundaki özet bilgiyi paylaşmış olalım.
Vergi Borcu Nasıl Ödenir?
Yine e-devlet sistemi üzerinden girilen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemi aracılığı ile vergi borcunu ödemek mümkündür. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığında İnternet Vergi Dairesi platformunun doğrudan giriş bölümü mevcuttur. Giriş yapmak adına TC kimlik numarası, anne kızlık soyadındaki birinci ve ikinci harfler, ayriyeten anne – baba ya da çocuğun TC kimlik numarasına sahip olmak yeterli olur.
Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nasıl ve Nereden Alınır?
Vergi borcu varsa ve bunun miktarını öğrenmek gerekiyorsa ya da ödeme işlemini sağlama noktasında e-devlet sistemi veya Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesi kullanılabilir. Eğer veri borcu yoktur yazısı alınmak isteniyorsa bağlı olunan Vergi Dairesi’ne gidilir ve resmi belge talep edilir.
E-Devlet Sisteminden Vergi Borcu Sorgulama
E-devlet sistemine giriş sağlandıktan sonra arama kısmına vergi borcu sorgulama yazılır ya da e-hizmet sekmesinden sırasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve sonra da Vergi Borcu Sorgulama sekmelerinin seçimiyle sorgulama yapılır.
E-devlet sistemine giriş yapmak ve de bütün e-devlet hizmetlerinden yararlanmak için farklı seçenekler bulunmaktadır. Bunların arasında en fazla tercih edileni de e-devlet şifresiyle giriş sağlamaktır. Bu şifre ile ilgili olan detayları içeriğimizin devamında ele alacağız. E-devlet sistemine mobil imza ve e-imzayla da giriş yapılır. TC kimlik kartıyla giriş sağlandıktan sonra geriye kalan kolay giriş yöntemlerinden birisi de internet bankacılığı ile giriş sağlamaktır.
E-Devlet Şifresi Ne Demektir, Nasıl ve Nereden Alınır?
E-devlet şifresini içeren zarfı PTT Merkez Müdürlüklerine gidip şahsen başvuruyla ve üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimliğin ibrazıyla temin etmek mümkündür. Bir kişinin yerine bir başkasının şifreyi alıp işlem yapmasının önüne geçmiş olmak için bu yöntem uygulanır.
E-devlet kapısına kayıtlı olan kullanıcılar şifreleriyle giriş yaptıktan sonra “Profilim” kısmında bulunan iletişim bilgilerine gerekli bilgiler doğru şekilde kaydedilmişse ve doğrulanması sağlanmışsa şifre yenileme seçeneğiyle yeni bir şifre belirlenebilir.
Şifrenin ilk alımında işlem masrafı olarak PTT tarafından 2 TL tahsil edilir. Şifrenin unutulması, kaybedilmesi gibi durumlarda PTT’ye başvurarak alınacak her şifre için de 4 TL ödenir. Yurt dışında olanlar da e-devlet şifrelerini elçiliklerden ya da konsolosluklardan ücretsiz şekilde temin edebilirler.
İnternet Vergi Dairesiyle Borç Sorgulama
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kurulmuş olan İnternet Vergi Dairesi ülkemizde vergi konularında yetkili kuruluş olarak teknolojik tarafta önemli çalışmalara imza atmaktadır. Bu siteye giriş yapılarak borçlar görüntülenebilir ve ödeme yapılabilir. Giriş yapabilmek için de TC kimlik numarası, anne kızlık soyadındaki birinci ile ikinci harfler, ayriyeten anne – baba ya da çocuğun TC kimlik numarasına sahip olmak yeterlidir.