Türkiye’nin En Ünlü Kadın Girişimcileri Kimlerdir?
Geçmiş yıllarda Türkiye’de çalışan ya öğretmendi ya hemşire ya sekreterdi ya da bir fabrikada, trikotaj atölyesinde işçi… Zamanla toplumsal farkındalık arttı, gelişen teknolojiyle birlikte farklı iş kolları ve yeni sektörler ortaya çıktı ve tabi kadınların eğitim düzeyi de yükseldi. Bugün kadınlar ekonomik büyümede aktif rol oynuyorlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken Türkiye’nin en etkili kadın girişimcileri hakkında bilgileri derledik. Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? Türkiye’nin ünlü kadın girişimcileri kimler? İşte Kadınlar Günü’ne özel yazımız!
Trendyol ve Demet Mutlu Üçok
Türkiye’nin en ünlü online pazaryerlerinden biri olan Trendyol denildiğinde akla başarılı bir kadın girişimci geliyor: Demet Mutlu Üçok… Fortune Dergisi tarafından “Dünyanın En Güçlü 10 Kadın Girişimcisi” arasında yer alan Demet Mutlu, Fortune tarafından aynı zamanda “Jön Türk” olarak da tanıtıldı. Bunun en önemli sebebi ise aynı anda çok fazla iş yapması ve yaptığı işleri yeni bir seviyeye taşıma başarısı… Demet Mutlu, Trendyol'un kurucusu ve CEO'su...
Big Chefs ve Gamze Cizreli
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Gamze Cizreli, mezun olduktan sonra 3 yıl Türk-Amerikan savunma sanayi projesinde yer aldı. Ancak zamanla bu işi kendisine uygun bulmadı ve Ankara’da eşiyle birlikte “Cafemiz” adıyla bir mekan işletmeye başladı. Ankaralıların cappucino'yla, kreple, elmalı turtayla ilk kez tanışmasını da Gamze Cizreli’nin bu mekanı sağladı. Çift 2007 yılında ilk BigChefs’i Ankara'da açtı. Gamze Cizreli, 2011 ve 2013 yıllarında Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen “Yılın İş İnsanları” yarışmasında “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülünü aldı.
Bonvagon.com ve Deniz Ertaner
Uzun yıllar Morgan Stanley, Standard Chartered Bank gibi blobal bankalarda çalışan Deniz Ertaner, daha sonra Türkiye’de elektronik ticaret pazarındaki hareketliliği fark edince dekorasyondan seyahate, sağlıktan sanata kadar birçok ürünün yer aldığı Bonvagon’u hayata geçirdi.
Butigo.com ve Gizem Yasa
University of Chicago’dan 2005 yılında mezun olan Gizem Yasa, aslında hukuk eğitimi almak istiyorsu ve bu maksatla da New York’taki bir hukuk firmasınde; Wachtel&Masyr LLP’de çalışmaya başladı. İstanbul’a geldiği bir sırada Harun Güner’in Butigo fikrini, önce Türkiye, sonra dünya çapında bir marka yapmaya karar verdi.
Armut.com ve Başak Taşpınar Değim
Başak Taşpınar Değim, Koç Üniversitesi’nde MBA’ini burslu olarak tamamladı ve daha sonra Amerika’da yüksek lisans yaptı. Nielsen ve Revlon firmalarında yönetici pozisyonunda çalışan Başak Taşpınar Değim, 2010 yılında Türkiye’ye döndü. İşte bu dönemde kaliteli hizmet verenleri internet üzerinden bulma amacıyla armut.com’u kurdu.
Hepsiburada.com ve Hanzade Doğan Boyner
Hanzade Doğan Boyner, bugün pek çok kişinin kullandığı online pazaryerleri arasında olan Hepsiburada’nın kurucusu. Üniversite eğitimini London School of Economics’ten ekonomi bölümünde tamamladı. Daha sonra Londra'da Goldman Sachs Internationa’'ın İletişim Medya ve Teknoloji Grubun’da finansal analizci olarak çalışan Hanzade Doğan Boyner New York'taki Columbia Üniversitesin'den MBA derecesi aldıktan sonra Türkiye'ye döndü ve Hepsiburada.com’u kurdu.
Evmanya.com ve Aslı Gökdere
Aslı Gökdere, Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yüksek lisans yaptıktan sonra, California Üniversitesi Irvine’da Dijital Pazarlama programını bitirdi. 2005 yılında Genpa'da çalışmaya başladı. Daha sonra ise Kariyer.net’in bölge satış müdürü görevini üstlendi. Ev dekorasyon alanında blog yazan Gökdere, 2010 yılında bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verdi. Şirketin kurucusu ve Genel Müdürü olan Aslı Gökdere’nin hikayesi genç kadın girişimcilere örnek olacak nitelikte.
Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
8 Mart tüm dünyada Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Peki Kadınlar Günü’nün hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart 1857'de yine ABD'nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında grevci işçilere polisin müdahalesi sonucunda kadın işçiler fabrikaya kilitlendi. Ardından fabrikada bir yangın çıktı ve kurulan barikatlar nedeniyle işçiler fabrikadan kaçamadı. Bun elim olayın sonucunda 120 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu olayın ardından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başladı.