Trendyol pazaryeri platformu, merkezi İstanbul’da olan büyük bir e-ticaret platformudur. İkinci el eşya alım satımı yapan platformu Dolap, taşıma ağı olan Trendyol Express ile dijital dönüşüme odaklı AR-GE merkezi olan Trendyol Tech ile beraber faaliyet göstermektedir. Trendyol Group adını da kullanan bu platform; Trendyol Express kuryeleri ile hizmet sağlayıcıları dahilinde toplamda 4 bin kişiyi istihdam etmektedir.
2010 senesinde yayın hayatına başlamış olan Trendyol Group, Türkiye’de moda sektöründe faaliyet gösteren bir e-ticaret sitesidir. 2010 senesinde Demet Mutlu tarafından 300 bin dolar sermaye ile Bebek’teki evinin salonunda kurulmuştur. 2018 senesinde Trendyol pazaryerinin %75’i Alibaba tarafından satın alınmıştır. Ana hissedar Alibaba olmuştur.
Büyümeye paralel olarak sunduğu hizmetleri ve ürünleri genişletip pazaryeri modeline geçmiştir. Moda, ev ve mobilya, elektronik, anne-çocuk, gıda, kozmetik gibi pek çok kategori bazında yıllık 300 milyondan fazla ürünü tüketicilerine ulaştırmaktadır. Bir yılda 15 milyondan fazla müşterisiyle aylık ortalama olarak 180 milyonluk mobil ziyaret sayısı olan bu platformun mobil uygulaması günümüze kadar 45 milyon defa indirilmiştir. Kendisini bir teknoloji şirketi olarak tanımlamakta olan Trendyol, kendi geliştirmiş olduğu teknolojiyle alışverişi dijital hâle getiriyor. KOBİ’lerin dijital dönüşüme yönelik projelerin ve kampanyalarına öncelik sunuyor. Trendyol pazaryeri, toplumsal sorunlar ile mücadeleye de katkıda bulunuyor. En son olarak COVID-19 pandemisi sürecinde Sağlık Bakanlığı’na 5 milyon liralık ekipman ve malzeme tedarik etmiştir. Cumhurbaşkanlığı’nın Milli Dayanışma Kampanyası’na ise 1 milyon liralık katkı yapmıştır. Dünyanın lider olan e-ticaret grupları arasında olan Alibaba Group, 2018 yılında Trendyol’a stratejik bir yatırım yapmıştır.
Dijital Dönüşüm Hareketi
45 bin iş ortağına sahip olan Trendyol, KOBİ’lerin dijital dönüşümüne dair çalışmalar sürdürmektedir. Trendyol pazaryeri, COVID 19 pandemisi esnasında türlü KOBİ destek programları sürdürmüştür. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatma Şahin önderliğinde şehrin 1000 KOBİ’si ile e-ticareti tanıştıracak paketi açıkladı. Toplamda 80 milyonluk KOBİ Destek Paketiyle pazaryerinde iş ortağı olan KOBİ’ler için 20 milyonluk finansman desteği sağlamıştır. Eğitim, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için 60 milyonluk ek kaynak ayırmıştır. Pandemi esnasında kapılarını ziyaretçilerine kapatmak zorunda kalan Kapalıçarşı esnafı için e-ticaret eğitimleri başlatmıştır. Trendyol platformu, Moda Tasarımcıları Derneği ile işbirliği yaparak tasarımcıların e-ticareti benimsemeleri için Türk Modası Benim butiğini açmıştır. 40’tan fazla tasarımcının hazırladığı koleksiyonlar bu platformda yer almıştır.
Trendyol Group Şirketleri
Trendyol Tech
Yılda yaklaşık olarak 45 milyonluk AR-GE yatırımı yapan bu platform, 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca AR-GE Merkezi olarak onaylanmıştır. Trendyol Tech’te gerçek zamanlı veri analizi, doğal dil işleme, makine ve derin öğrenme, veri görselleştirme, görüntü işleme, büyük veri ve metin benzerliği alanlarına odaklanılmaktadır.
Dolap
İkinci el ürün alım satımı yapan Dolap, 2016 yılında kurulmuştur ve 2018 yılında Trendyol’a satılmıştır. Kullanıcılarının az giymiş oldukları ya da kullanmadıkları veya elden çıkarmak istedikleri kıyafetlerin satışa çıkardıkları bu platformda 200 farklı kategori içinde 25 milyon ürün bulunmaktadır. Dolap uygulamasının 500 bin üyesi vardır. 2022 yılındaki satış hedefi 5 milyar liradır. Platforma bir günde 120.000 ürün eklenmektedir.
Trendyol Express
Trendyol platformu, e-ticarete artan talebi karşılayabilmek adına kendi kargo altyapısını oluşturmuştur. 2018 yılında kurmuş olduğu taşıma ağı Trendyol Express, teknolojinin desteğiyle teslimat kalitesini artırma hedefi taşımaktadır. İlk olarak İstanbul için ağını genişleten bu şirket; Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara dahil olmak üzere 37 şehre dağıtım yapmaktadır.
Trendyol Markaları
Trendyol platformunun kadınlara yönelik olarak Trendyolmilla markası ve erkeklere yönelik olarak da Trendyol Man markası bulunmaktadır.
Trendyol pazaryeri, Türkiye’de üretilmekte olan mamülleri yurt dışındaki tüketicilerle de buluşturmaktadır. Alman tüketiciler, 2018 senesinde kurulmuş olan trendyol.de web sitesi üzerinden Türk ürünlerini direkt olarak satın alabilmekteler. Trendyol, başka ülkelerdeki platformlar üzerinden de 190 ülkeye Türkiye’de üretilmiş olan ürünleri ihraç etmektedir.
2020 yılının Haziran ayında online market işine de giren Trendyol platformu, Hızlı Market markasını İstanbul içinde sınırlı sayıdaki bölgelerde hizmete sundu. Hedefi, 1 saat içerisinde market ürünlerini kullanıcılarına ulaştırmaktır.