E-ticaret kavramı giderek hayatımıza yerleşmeye devam ediyor. Küçük, orta ya da büyük firmaların her geçen gün dijital ortamda e-ticaret girişimleriyle yer edinmesi de hızla devam ediyor. E-ticaret’in de çeşitleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu çeşitlilik işletmelerin gücüne, ihtiyacına ve biraz da bütçesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. E-ticaret kavramını stoklu ve stoksuz diye ikiye ayırmak mümkündür. Genelde reel bir iş yeri olmadan, sadece e-ticaret üzerinden satış yapmayı hedefleyen girişimciler stoksuz e-ticareti tercih ediyorlar. Bu noktada e-ticaretin bir türü olan dropshipping yani stoksuz e-ticaret çok merak ediliyor. Nasıl yapılıyor, ne gibi faydaları vardır, kimle yapabilir? Stoksuz e-ticaret işi nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz soruların ayrıntılı yanıtlarını almak üzere en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. İşte, dropshipping yani stoksuz e-ticaret hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar sizlerle…
Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Nedir?
Stoksuz e-ticaret kavramını detaylarıyla aktarmadan önce hızlıca e-ticaret hakkında bazı detayları vermek daha doğru olacaktır. E-ticaret en yalın tanımıyla internet ortamında ürün satışları yapmakdıt. Her sektör, her marka kurum ya da kuruluş dijital ortamda satış yapmak için e-ticaret markası, sitesi oluşturabilir. Ancak işletmelerin amacına ve ihtiyacına göre e-ticaret yapma yöntemleri de farklılık gösteriyor. Stoklu e-ticaret daha çok kendi reel mağazası olan, buna rağmen internet ortamında da satış yapmak isteyen girişimcilerin tercihi oluyor. Ancak stoksuz e-ticaret ise e-ticaret girişimlerine farklı bir boyut katıyor. Küçük ya da orta ölçekli, sadece internet ortamında satış yapmayı hedefleyen, satacağı ürünleri önceden satın almak istemeyen sipariş geldikçe göndermeyi hedefleyen girişimcilerin tercihi stoksuz e-ticaret oluyor. Stoksuz e-ticaretin bir diğer ismi ise dropshipping olarak biliniyor. Dropshipping ilk patlamalarını 2006 yılında yaşa da bugün hala pek çok girişimcinin gözde tercihi olarak ilgi çekiyor. Hiç sermayesi olmayan ancak online satış işi yapmak isteyen girişimciler stoksuz e-ticaret ile başarı elde edebilirler.
Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Stoksuz e-ticaret kavramını iyice anladıktan sonra iş bunu nasıl yapacağınıza geliyor. Yeni girişimciler nasıl yapıldığını ve nereden başlamaları gerektiğini sıklıkla araştırıyor. Eğer hiçbir sermayeniz yoksa e-ticaret işi yaparak ürün satmak ve büyük karlar elde etmek istiyorsanız siz de dropshipping’i tercih edebilirsiniz. Online satış noktasında atmanız gereken ilk ve en önemli adım kaliteli bir e-ticaret sitesi yaptırmanızdır. E-ticaret sitenizi kurduktan sonra tedarikçilerin xml adı verilen yani ürün stok dosyalarını sitenize tanımlayarak ürün ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Stokuz bir şekilde satış yapacağınız e-ticaret sitenizin başarılı olmasını ve marka haline gelmesini istiyorsanız henüz kurulum aşamasında bile dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Profesyonel, alt yapısı güçlü, kullanıcı dostu, hızlı, SEO uyumlu ve tasarım noktasında sektörünüze hitap eden bir e-ticaret sitesi olmasına dikkat etmeniz başarılı bir marka haline gelmeniz açısından faydalı olacaktır.
Stoksuz E-Ticaret Sipariş Yönetimi
E-ticaret sitenizi kurduktan sonra tedarikçi firmaların ürünlerini de sitenize ekledikten sonra gelelim stoksuz e-ticaretin tam olarak nasıl işlediğine ve siparişlerin nasıl yönetildiğine;
E-ticaret sitenizi kurdunuz.
E-ticaret sitenize tedarikçi firmaların ürünlerini yerleştirip satışa sundunuz.
İlk siparişleriniz gelmeye başladı. Peki, ürünler sizin elinizde yok, kargolama ve faturalandırma gibi sipariş süreçleri nasıl ilerleyecek? İşte, stoksuz e-ticaret için tüm sipariş adımları;
Hangi ürüne sipariş geldiyse o ürünün tedarikçi firmasına müşterinin ayrıntılı bilgileri gider.
E-ticaret sitesinin sahibi yani satıcı tedarikçi firmaya ürünün ödemesini yapar.
Ardından ürünün faturasını satıcı hazırlayarak tedarikçi firmaya gönderir.
Tedarikçi firma ise sipariş oluşturulan ürünü ve faturayı alıcıya, müşteriye gönderir.
Müşteri ürününü kargodan teslim aldığı zaman sipariş süreci tamamlanır.
Stoksuz e-ticaret zincirinde son alıcı yani müşteri ürünü doğrudan satıcı olarak görünen kişiden alır. Satıcı ise sipariş gelmesiyle beraber satılan ürünü tedarikçiden satın alır. Tedarikçi ise ürünü ve faturayı son alıcı olan müşteriye göndererek sipariş sürecini tamamlar. Peki, satıcı olarak siz bu işlemden ödemenizi nasıl alırsınız? Ne kadar pay alma hakkınız var?
Stoksuz E-Ticaret Yapanlar Nasıl Kâr Elde Eder?
Stoksuz e-ticaret girişiminde bulunmayı hedefleyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de ödemeler ve kar payıdır. Ben ne kadar kazanırım sorusuna yanıt vermek gerekirse öncelikle ödeme yöntemlerinden bahsetmek daha doğru olacaktır. E-ticaret sitenizin ödeme sistemi entegrasyonunun olması gerekiyor. Son alıcının ödeme seçenekleri genelde Havale, EFT, kredi kartı ve kapıda nakit kapıda kart ödeme olarak yansıyor. Dilerseniz aracı satıcı olarak kendi sanal posunuzu alabilirisiniz. Ancak çoğu stoksuz tedarikçi firma kendi sanal poslarını kullanmanıza izin veriyor. Kar payı ise sektörün rekabetine ve size göre değişkenlik gösteriyor. Tedarikçi firmaların size sunduğu fiyatlar zaten bellidir. Bu fiyatların üzerine koyarak satışa sunduğunuz ürün için kar marjınızı piyasa durumu ve sizin kar beklentiniz belirliyor. Müşteri tarafından ödemeler direk size yapıldığı zaman tedarikçi firmadan hak talep etmenize gerek kalmıyor. Ancak kendi tedarikçi firmanızın sanal posunu kullanırsanız müşteri ödemeleri doğrudan tedarikçi firmaya gidecektir.
Stoksuz E-Ticaret Yapmanın Faydaları
Şimdi de girişimciler neden stoksuz e-ticaret seçeneğini tercih etmelidir sorusunun yanıtına bakalım. Dropshipping’in satıcı açısından faydaları nelerdir? Aslına bakmak gerekirse e-ticareti stoksuz yapmanı sayısız faydası bulunuyor. Kısaca sizler için bazı avantajlarını sıralamak gerekirse de;
1) Mal stoku yapmak zorunda kalmazsınız.
2) Malları stoklayacağınız bir depo ya da yer kiralamak zorunda kalmazsınız.
3) Para kazanmak için sermayeye ihtiyacınız olmaz.
4) Kargo firmalarıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
5) Siparişlerin hazırlanması ve kargolanması gibi süreçler ile zaman kaybetmezsiniz.
6) Tek bir ürün seçeneğine bağlı kalmadan, ödeme yapmadan çeşitli ürün gamını kendi e-ticaret sitenizde satışa sunabilirsiniz.
7) Ekstra personel ihtiyacınız olmayacağı için elde ettiğiniz karın tümü size kalır. Ürün seçimi için zaman ayırmanıza gerek kalmaz.
8) Tek yapmanız gereken şey siparişlerinizi takip etmek ve fatura kesmek olur.
Stoksuz E-Ticaret Yapmanın Dezavantajları
Stoksuz E-ticaret yapmanın pek çok avantajı olsa da bazı dezavantajları olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Sıkça karşılaşacağınız bazı dezavantajlarını da sıralamak gerekirse;
1) Tedarikçi firmanın çok güvenilir olması gerekiyor. Çünkü sipariş teslimlerinden sonra alıcıya ürün hasarlı ya da kusurlu gidebilir. Bu noktada sizin müşteriniz tedarikçi firmayla iletişime geçerek yeni ürün iade ya da değişim talebinde bulunur. Tedarikçi firma güvenilir değilse müşterinizi almaya yönelik hareket edebilir.
2)Stoksuz e-ticaret yaparken kar oranlarının düşük olduğunu bilmelisiniz. Ancak kar oranı düşük olsa da çok sayıda dropshipping yapan e-ticaret sitesi olduğu için de rekabet oldukça fazla olacaktır.
3)Tedarikçi firmanızın gelen siparişleri zamanında kargoya vermesi gerekir. Geç çıkan kargolardan müşteri sizi sorumlu tutabilir ve müşteri kaybı yaşayabilirsiniz.
4)Tedarikçi firmanın yine ürün stoğu konusunda da güncel çalışması gerekir. Eğer xml aracılığı ile ürün tedariğini sağlıyorsa bunu sürekli güncel tutmalıdır. Aksi halde müşteriniz siparişi oluşturduktan sonra ürünü tedarik edemezsiniz bu müşterinizin güvenini zedeleyecektir.
Stoksuz olarak satmayı hedeflediğiniz tüm ürünlerin detaylarına hakim olmanız gerekiyor. Çünkü müşterileriniz satış öncesinde ya da sonrasında ürün detaylarına ilişkin soruları size sorabilir. Onlara doğru yanıtları vermek için sürekli satışta olan ürünlerinizi yakından takip etmeli ve detaylarına da hakim olmanız gerekiyor.
Stoksuz E-Ticaret yapmak için belki de en önemli nokta tercih edeceğiniz e-ticaret sitesinin alt yapısıdır. Yapacağınız stoksuz ticarette online satış yapmak üzere sadece e-ticaret sitenizi kurarken ödeme yapmanız gerekecektir. Bu sermayenizin boşa gitmemesi ve akabinde siteden istediğiniz verimi alabilmeniz için güncel ve profesyonel hizmet veren firmalar tercih etmeniz gerekiyor. Aksi halde stoksuz e-ticaret serüveniniz sizler için büyük bir kâbusa ve başarısızlığa dönüşebilir.
Jet Stok ile E-Ticaret Siteni Oluştur
1) Yerli ve yurt dışı pazaryerlerine ve fiziksel mağazanıza entegre olabilir, bütün satışlarınızı, siparişlerinizi ve stoklarınızı tek bir panelden yönetebilirsiniz.
2) Jet hızında E-ticaret altyapısı sayesinde sayfalarınız hızlı yüklenir, müşterileriniz mükemmel bir alışveriş deneyimi yaşar.
3) Trafik, ürün, ziyaret sınırı yoktur. Ek ücret ödemeden istediğiniz kadar ürün yükleyebilir, istediğiniz kadar ziyaret alabilirsiniz.
4) Uzman yazılım ekibimize taleplerini ilettikten sonra, web sitenizi 48 saat içinde satışa hazır halde teslim ediyoruz.
5)Jet Stok olarak; E-Ticaret ve mobil uygulama geliştirme alanlarında müşterilerine profesyonel destek ve çözümler sunmaktayız.
Jet Stok'un Sağlamış Olduğu Avantajlar Nelerdir?
Pazaryerlerine ödeyeceğiniz komisyondan kurtulun ve komisyonsuz satışa başlayın
Sanal POS ve Kargo Anlaşmaları
48 Saatte Siteden Satışa Başlama İmkanı
Yurtiçi ve Yurtdışı Satış
Tek Tuşla Tüm Ürünlerinizin Faturalarını Kesme İmkanı
Tek Panelden Yönetim Kolaylığı
%100 Google SEO Uyumu
Reklam Maliyetinden Tasarruf
Yüksek Trafiğe Uygun Altyapı
Güvenlik ve Bulut Yedekleme
7/24 Destek
Jet Stok ile profesyonel, gerekli tüm detayları ve özellikleri birlikte sunan e-ticaret siteleri konusunda hizmet almak için hemen iletişime geçebilirsiniz. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.