Sosyal Medya Üzerinden Gelir Elde Edenler İçin Yeni Vergi Oranları
Sosyal medya üzerinden şirketlerle iş birliği yaparak gelir elde edenler için yeni vergi düzenlemesi getirildi. Sosyal medya üzerinden gelir elde edenler için yeni vergi oranları ne, sosyal medya kazançlarına stopaj vergisi eklendi mi, vergi düzenlemesi neleri kapsıyor diye merak ediyor musunuz? 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya başlayan yeni vergi oranları ve uygulama hakkında tüm soruların yanıtlarını araştırdık.
Türkiye’de influencer mesleği son yıllarda oldukça ilgi görmeye başladı. Sosyal medya kullanıcılarının güvenerek takip ettiği yüksek takipçili hesaplar, deneyimleyip beğendiği ürünlerin yanı sıra şirketler ve markalarla iş birliği yaparak ücret karşılığında ürün tanıtımı gerçekleştiriyorlar. Uygulamanın ilk yıllarında herhangi bir faturalandırma ve dolayısıyla vergilendirmeye tabi olmayan bu işbirlikleri için geçtiğimiz yıllarda bazı kurallar belirlendi. Bu kurallarla birlikte influencerların Youtube, Instagram, Tiktok gibi sosyal medya hesapları üzerinden elde ettikleri gelirler için Türkiye’de aktif olarak çalışan bankalarda hesap açması ve vergi ödemesi gerekiyor. Ayrıca 2022 yılı itibariyle sosyal medya kazançlarına stopaj vergisi de eklendi. 2022 Sosyal Medya Geliri Vergi Düzenlemesi hakkında tüm detaylar yazımızda.
Sosyal Medyada Kazanç Nasıl Sağlanıyor?
Geçtiğimiz yıl, Youtube, Instagram ve Tiktok gibi milyonlarca insanın buluştuğu sosyal medya uygulamaları üzerinden toplamda ortalama 4 milyar TL kazanç sağlandığı hesaplandı. Milyonlarca takipçisi olan ünlü isimlerden, binlerce takipçisi olan influencerlara sosyal medyada işbirliği yapmak artık ciddi bir kazanç kaynağı halini aldı. Son zamanlarda tüm sosyal medya kullanıcılarının karşılaştığı durumlardan biri e-ticaret siteleriyle yapılan link paylaşımlı işbirlikleri. Ayrıca sosyal medya kanallarındaki fenomen isimler, belirli markalar ile ücretli olarak işbirlikleri yapıyor ve markaların ürünlerini deneyimleyip tanıtıyorlar. Sosyal medya iş birlikleri artık paylaşım sırasında ücretli iş birliği etiketi ile belirtilmek zorunda. #İşbirliği hashtagi ile kullanıcıların bir nevi bir reklam veya tanıtım postu izlediklerini ifade etmek gerekiyor. Yapılan işbirliklerinin ise mutlaka faturalandırılması gerekiyor.
2022 Sosyal Medya Gelirine Bankalarda Stopaj Uygulanacak
Sosyal medya uygulamaları üzerinden kazanç sağlayan kişiler için 1 Ocak 2022 tarihi ile birlikte yeni bir dönem başlamış oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan uygulama tebliğine göre, belirli bir kazanç limitinin altında kalan influencerlar, gelir vergisinden istisna sayılacak ancak stopaj vergisine tabi tutulacak.
Geçtiğimiz yıl 650 bin TL olan vergi limitinde bu yıl oran 880 bin TL’ye yükseltildi. Bankada belirlenen ve yılda 880 bin TL’yi aşmayan sosyal medya kazancının yüzde 15’i stopaj vergisi olarak banka tarafından otomatik olarak kesilebilecek. Bu tutara kadar beyanname verilmesine de gerek duyulmuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı bu kararın uygulanabilmesi ve resmi iş birliklerinin sürdürülebilmesi için sosyal medya gelirlerinin Türkiye’de aktif olarak çalışan bankalar üzerinden gerçekleştirilmesini şart koşuyor. Ancak ticari kazanç olarak mükellefiyet olmaması durumunda kişilerin istisna belgesi ile bunu bankalara bildirmesi gerekiyor.
İstisnaya ilişkin şartlar yerine getirilmediği takdirde eksik verilen vergiler gecikme faizi ile birlikte tahsil edilebilecek. İstisnadan faydalanabilmek için dördüncü gelir diliminde yer alan tutarın aşılmaması gerekiyor.