Sigorta primleri, sigortanın branşına göre farklılık göstermektedir. Bunun hesaplaması yapılırken de bazı kriterler dikkate alınır ve o şekilde belirlenir. Sigorta primi hesabı yapılınca karşılaşılan rakamlar o zamana kadar ne kadar prim ödendiğini, ödenen SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) prim gün sayısı ve emekli olmaya kalan günün sayısını göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, prim hesabı işlemleri sigortalı şekilde çalışan kişilerin almış oldukları brüt ücretin üzerinden yapılıyor.
Sigorta Primi Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi hesaplanırken dikkat edilmesinde yarar olan birtakım durumlar vardır. Bunlardan birisi de teşvik türüdür. Teşvikten yararlanma durumuna bağlı kalarak prim indirimi uygulanmakta. Bu şekilde de ödemelerde değişiklik yapılabilmekte. Vadesi geçmiş olan sigorta prim borcu var ise herhangi indirimden yararlanılamaz. İndirimsiz şekilde hesaplama ortalama olarak 1 aylık brüt kazancı seviyesinin % 37.5 oranına tekabül eder.
Sigorta prim borcunu düzenli şekilde ödeyen kişiler için son ödeme vadesi dolmuş ise sistem otomatik şekilde 5510/5 indiriminden yararlanma hakkını sağlıyor. Bu durumda da SGK prim borcu brüt kazanç toplamının % 32.5 oranına denk gelmekte.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sayfasından TC kimlik numarası ile giriş yaparak gün sorgulaması bölümünde yer alan sorulara cevap vererek bir hizmet dökümü olan ekran ile karşılaşılır. Ne kadar prim ödenmiş olduğu ve en son olarak hangi ay nerede sigortalı olarak çalışıldığının dökümü alınır.
Yılı Güncel SGK Prim Tutarı Nedir?
SGK prim ve ödemesinde yılına ilişkin olarak sigorta primi ve ödenek tutarı belirlenmiştir. yılının asgari ücret tutarı brüt 3.557.50 TL, net ise 2.825.90 TL olarak açıklanmıştır. Ev hizmetlerinde 10 günden daha az çalışanın primi 447 TL olarak belirlendi. İsteğe bağlı olarak sigortada en düşük prim ise 1.244 TL olarak belirlenmiştir.
Sigorta Primleri Hesaplanırken Hangi Kriterler Dikkate Alınır?
Kasko Sigortası
- Araç markası ile araç modeli
- Araç yaşı
- Aracın ek aksesuarları
- Aracın kullanım şekli
- Hasar geçmişi
- Poliçe teminatı
Trafik Sigortası
- Aracın bağlı olduğu il
- Aracın markasıyla modeli
- Üretim yılı
- Hasar hâli
- Poliçe yenileme zamanı
Sağlık Sigortası
- Sigortalı bireyin geçmişte yaşamış olduğu hastalıklar
- Mevcuttaki sağlık durumu
- Cinsiyeti ve yaşı
- Medeni hâli
- Poliçe teminatı
Prim Günü Hesaplaması Kriterleri Nelerdir?
Öncelikle bireyin tescilinin olması gerekmektedir. Eğer tescil 4A olarak yapılmışsa bireyi çalıştıran kişinin de bildirge vermesi gerekiyor. Bu bildirgeyle bireyin o kişinin iş yerinde çalıştığı ve sorumluluğunun tamamiyle şirket sahibinde olduğuna dair çalışan bireye gün kazandırılır. 4B ise işi yapan kişinin kendi hesabına primini yatırıyor olduğu anlaşılır. Yani kişinin bir iş yerinin olması gerekir ve iş yerinde de sorumluluklarını üstüne alan birisinin olması gerekmektedir.
Part-Time Şekilde Çalışan Bireylerin Sigorta Primleri Nasıl Hesaplanır?
Part time yani yarı zamanlı olarak çalışma normal çalışma saatlerinin yarısının hesaplanmasıyla yapılan bir çalışma türüdür. Genel olarak öğrencilerin tercih ettiği bir çalışma stilidir. İş Kanunu’nun 63. maddesindeki kurala göre genel bakımdan çalışma zamanı haftalık olarak en fazla 45 saat olarak belirlenir. Söz konusu bir çalışmanın kısmi süreli çalışma şeklinde kabul edilmesi için de haftalık çalışma süresinin ikide üçü kadar yani 30 saat olması gerekir. Haftalık olarak 30 saati geçmemesi şartı ile haftada 6 gün çalışılabilir. Haftada 6 gün çalışması sebebiyle de 7. günün tatil olarak verilmesi zorunlu bir durumdur.
4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışan 1 sigortalı birey için ay içerisindeki toplam çalışma zamanı bulunur ve 7,5’e bölünerek 854 sayılı Deniz İş Kanunu ya da 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlar ile Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetin Tanzimi Hakkındaki Kanun’a istinaden bireyin ay içinde toplamdaki çalışma süresi bulunur ve 8’e bölünerek hesaplanır.