
SGK Hizmet Dökümünden bahsetmeden önce SGK’nin ne olduğuna kısaca değinelim. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belirli risklerden ötürü gelir ve kazanç dengesi azalan kimselerin başka kimselere muhtaç olmaksızın temel yaşama ihtiyaçlarını karşılamak adına kurulmuş bir sistemdir. Bunun sonucunda açığa çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık durumunda, kaza durumunda vatandaşlar hastanelere başvurabilir. Bununla beraber emekli maaşı alabilirler.
SGK Hizmet Dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na bağlı olan bütün vatandaşların alabileceği, kendilerine ait sigorta ile prim bilgilerini içeren belgedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışan vatandaşların hak güvencesi ve emeklilik takipleri gibi işlemleri yürütmek için çalışmalar yapıyor. Önceki sistemde farklı farklı ayrılan sigorta sistemleri SGK’nın kurulmasıyla tek çatı altında toplanmıştır. Bu sebeple farklılıklar için kodlamalarla ayrımlar yapılmıştır. 4A, 4B (Bağ-Kur), 4C (Emekli Sandığı) olarak üçe ayrılır. Eskiden SGK güvencesinde çalışanlar 4A sigortalı olarak adlandırılırlar. Burada çalışanın bilgilerine erişmek için 4A Hizmet Dökümü edinmesi gerekir.
Eski sistemde SGK’ya bağlı vatandaşlar 4A hizmet dökümünü alabilirken Bağ-Kur’a bağlı vatandaşlar 4B hizmet dökümünü ve Emekli Sandığı’na bağlı vatandaşlar ise 4C hizmet dökümünü alırlar.
SGK Hizmet Dökümünü sorgulamak e-devlet ile oldukça kolaydır. E-devlet sorgusu ile vatandaşlar sigortalarının yatırıldığı tarihi, prim günlerini ve toplam çalıştıkları gün sayısına bakabilirler. Bunlarla birlikte aşağıda sıralanan bilgiler de SGK hizmet dökümünde yer almaktadır:
- Temel sigorta bilgileri
- İlk defa sigortalı işe giriş tarihi ve çıkış tarihi
- Ne kadar çalışıldığı (Sigortalı olarak)
- Kişinin sigortalı olunan dönemdeki hizmetleri
- Hangi ayda ne kadar prim yatırdığı
- Hangi aylarda sigortasının yattığı
- Çalışılan şirket
SGK Hizmet Dökümü Neden Kullanılır?
Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşlar için hazırladığı SGK borç sorgulama, emekli olma zamanını öğrenme, emekli maaşını sorgulama ve emekli maaşını hesaplama gibi uygulamalarda,
- Kıdem hesaplamalarında,
- İkramiye hesaplamalarında,
- Vize alma süreçlerinde,
- Mahkemelerde vb. pek çok resmi kurumlarda kullanılabilir.
SGK Hizmet Dökümü Nereden ve Nasıl Alınır?
SGK Hizmet Dökümü bir Sosyal Güvenlik Kurumundan veya e-devlet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde alınabilir. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi, mobil imza veya internet bankacılığı ile sisteme giriş yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından 4A Hizmet Dökümü belgesi aratılır. E-devlet üzerinden sorgulanan ve indirilebilen bu belge barkodlu ve resmi bir belgedir. Belgenin çıktısı alınarak amacına uygun olarak türlü resmi işlerde kullanılabilir.
4A Hizmet Dökümü Nedir?
4A Hizmet Dökümü önceki sistemde SSK’ya bağlı sigortalı çalışanları temsil eder. Eğer bir iş yerinde sigortalı çalışansanız SGK’nın 4A sınıfında işlem yapabilmeniz artık mümkündür. Bu, aynı zamanda 4A için belirlenen haklara da sahip olduğunuz anlamına gelir.
4A Hizmet Dökümü Belgesi Nerelerden Alınır?
E-devlet hizmeti ile neredeyse tüm devlet kurumlarından bir tıkla resmi evrak almak mümkün. SGK için gerekli sorgulamalar da e-devlet üzerinden yapılabiliyor. 4A Hizmet Dökümüne ulaşmak için öncelikle e-devlet kapısı hizmetine kaydolmak gerekiyor. Kayıt yapabilmek için önce PTT şubelerinden başvuruyla şifre almak gerekir. İlk defa şifre alacak olanlar için bedeli 2 TL’dir. Sonrasında şifre unutulur veya yeniden almak durumunda kalınırsa bedeli 4 TL olur. Gerekli ön kayıt işleminden sonra e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girilir ve birkaç tıklama ile belgeye ulaşılır.
4B Nedir? Kimleri Kapsar?
4B grubundaki çalışanlar eski adıyla BAĞ-KUR çalışanlarıdır. 4B grubu çalışanlarının meslekleri, kariyer meslek grubu şeklinde adlandırılan mesleklerin dışında kalan kadroları kapsar. Örneğin; mühendis, teknisyen, ambar memuru, hemşire, veznedar, sağlık memuru, koruma ve güvenlik görevlisi vb…
Bu meslek gruplarına ilk kez alınacak kişilerin önce KPSS’ye girmeleri gerekir. Ardından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından ilan edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Tercih Klavuzunda belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarına ait boştaki kadroların takibini yaparlar. Tercih durumlarının uygunluklarına göre aldıkları puan neticesinde haklarında atama yerleştirme işlemi yapılır.
4B Emeklilik Hesaplamaları Nasıl Yapılır?
4B grubundaki çalışanların emeklilik hesaplaması yine e-devlet kapısı hizmeti üzerinden yapılmaktadır.
4C Nedir? Kimleri Kapsar?
4C grubundaki çalışanlar ise daha öncesinde Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışanlar şeklinde adlandırılıyorlardı. Yani 4C çalışanları kısaca bir seneden az süreli ya da mevsimlik hizmet işi olduğunda Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak görüşlerine dayanarak Bakanlar Kurulu tarafından karar verilen görevde, belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşmeli çalıştırılan kişileri kapsar.
4C Emeklilik Hesaplamaları Nasıl Yapılır?
4C grubundaki çalışanların emeklilik hesaplaması yine e-devlet kapısı hizmeti üzerinden yapılmaktadır.