Globalleşen dünyada gelişen teknoloji, alışveriş alışkanlıklarını hem tüketiciler hem de hizmet verenler açısından gün geçtikçe değiştiriyor. Mobil ağların yoğun kullanımı, internetin yaşamın her alanındaki göz ardı edilemez varlığı ve zaman kazandırıcı yanı internet teknolojilerinin ticarette daha sık tercih edilmesini sağlıyor. Özellikle e-ticareti tercih eden şirketler için olmazsa olmaz yeni nesil teknolojilerden biri de Sanal POS uygulamaları oluyor. Bugün dijitalleşmeyi hücrelerimize kadar hissettiğimizi düşünürsek, alışveriş yaparken dijitalleşmenin avantajlarından faydalanmak da elzem; temel bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sanal POS (Point Of Sale) nedir? Nasıl çalışır? Hem satıcılar hem de alıcılar için ne gibi avantajlar sağlar? İşte, dijitalleşme meraklılarından alışverişte sanal ödeme sistemlerini tercih edenlere, üzerinde para taşımayı bu çağda güvenli bulmayanlardan e-ticarette müşterilerine en iyisini sunmak isteyenlere kadar herkes için Sanal POS uygulamalarının detayları!
Çok değil, bundan çeyrek asır önce geleceğin teknolojilerine dair filmleri izlerken gözleri yuvalarından fırlayanlar, bugün o teknolojileri yaşıyor. Yeni nesil bu teknolojilerin içine doğuyor. Gelecek nesil mi? Onlar zaten Mars’a hazırlanıyor. Tüm bunları göz önüne aldığınızda, siz hala sanal pos uygulamalarını kullanmak konusunda endişelere sahipseniz, bu endişeleri geride bırakmanızda fayda var. Çünkü yakın bir gelecekte, yarın hatta yarından da yakın bir zamanda, hemen hemen her alışverişinizde sanal ödeme sistemlerini kullanmanız gerekecek.
Sanal POS Nedir?
Bugün yalnızca internet ortamında, bilgisayardan ya da cep telefonlarından alışveriş yaparken değil, mağazalarda da sanal ödeme sistemleri, yani sanal POS uygulamasıyla karşı karşıya geliyoruz. Sanal POS, mağazalarda ödeme sırasında kredi kartı ve banka kartı kullanımında fiziki POS cihazlarının yerine kullanılan bir sistem. Ancak sanal olması kafaları karıştırmasın! Normal, yani fiziki bir POS cihazına göre sanal POS cihazlarının çok büyük farkları yok. Hatta öyle ki, her ne kadar belli bir kesim tarafından hala güvenli bulunmasa da Sanal POS uygulamasının fiziki POS cihazlarına göre pek çok avantajı bulunuyor. Bilinen, tercih edilen sanal POS uygulamaları tercih edildiğinde bir güvenlik riski de söz konusu olmuyor.
Sanal POS’u İnternetten alışveriş imkanı veren e-ticaret sitelerinin ürünlere karşılık olarak tahsilat yapabilmeleri için kredi kartı bilgilerini aldıkları bir yazılım olarak -daha net bir şekilde- tanımlamak mümkün. Herhangi bir e-ticaret sitesinden bir ürünü almak için ödeme sayfasında kişisel bilgiler ve kart bilgilerinin girilmesinin ardından site, kullanılan kartın ait olduğu bankayla iletişim kuruluyor ve herhangi bir sorun yoksa işlem doğrulanıyor, ardından da sonlanıyor.
Sanal POS uygulamasının kullanımının fiziki POS uygulamasından en temel farkı, ödeme sırasından müşterilerin kredi veya banka kartının POS cihazından geçirilmesi yerine, kart bilgilerinin ekrana giriliyor olması. İlk etapta bilgilerini girmeyi güvenli bulmayan müşteriler, daha sonra ödemeyi kendilerine gelen bir SMS ile veya mobil imza ile yaptıklarında ve anında yani tam da o esnada ödeme bilgilerini mesaj olarak veya e-mail yoluyla aldıklarında sanal POS uygulamaların aslında ne kadar güvenli olduğu konusunda da ikna oluyorlar.
E-Ticaretin Olmazsa Olmazı
Sanal POS uygulamaları, bugün e-ticaretin olmazsa olmazlarından biri. Globalleşen dünyanın giderek ağırlaşan rekabet ortamında yalnızca bugünün değil, geleceğin müşterilerini de yakalamak ve müşteri sadakatini garantilemek isteyen inovatif işletmeler, Sanal POS uygulamalarını kullanıyor. Müşterilerine hala kapıda ödeme seçenekleri sunan e-ticaret uygulamaları varlığını sürdürse de değişen çağın değişen müşterileri sanal alışveriş teknolojilerine uyum sağladıkça, kapıda ödeme seçenekleri tarih karışacağa benziyor. Çünkü tüm dünyada Sanal POS uygulamaları, üstünde nakit taşımaktan hoşlanmayanlar için paranın tahtını çoktan salladı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de internet üzerinden kredi kartı ile yapılan ödemelerin payı, 2013 yılında toplam ödemeler içerisinde %8’di. Bu rakam 2016’da %12’ye ulaştı. Rakamlardaki bu artış da şunu gösteriyor; her beş kredi kartından ikisi internet ödemelerinde kullanılıyor.
Sanal POS Hizmeti
Türkiye’de giderek artan internetten alışveriş alışkanlığı çeşitli bankaları ve kuruluşları da bu ihtiyaca yönelik inovatif sistemler geliştirmeye ve bu hizmeti sunmaya yönlendiriyor. Hali hazırda Türkiye’de Sanal POS hizmeti veren bankalar şunlar: Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, KuveytTürk, QNB Finansbank, TEB, Türkiye İş Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Yapı Kredi, Vakıfbank, Ziraat Bankası, İNG Bank.
Türkiye’de Sanal POS hizmeti veren ödeme kurumları ise şöyle: HepsiPay, Ödeal, iPara, Iyzico, PayU, PayNet, TürkPOS.
Sanal POS Uygulamasını Kullanma Süreci
Sanal POS uygulamalarını kullanmak isteyen firmaların, öncelikle bu hizmeti kimden alacaklarına karar vermesi gerekiyor. Ardından bankalarla çalışılabilmeleri için her bir bankaya ayrı ayrı başvuru yapılması, gerekli evrakların teslim edilmesi ve her bir bankanın onay süreçlerinin tamamlaması gerekiyor. Öte yandan, sistem kurulumunun da tek tek tamamlanması gerekiyor. Ticari faaliyetlerine yeni başlayan firmalar için banka komisyon bedellerinin bir miktar yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak müşterilerine daha bol seçenek ve daha avantajlı alışveriş imkanı sağlayarak rekabette üstünlük yakalamak isteyen firmaların tek bir bankayla çalışmaktansa farklı bankaların Sanal POS uygulamalarını kullanmaları ve müşterilerine farklı bankaların taksit olanaklarını sunmaları önemli.
Sanal POS uygulamasını kullanmak isteyen firmaların dikkat etmeleri gereken bazı noktalar da var. Bunlardan ilki, e-ticaret sitesi üzerinde SSL kurulumunun yapılması. Yine web sitesi üzerinde “Mesafeli Satış Sözleşmesi”, “Satış ve İade Koşulları”, “Garanti ve İptal Koşulları” gibi bulunması zorunlu olan içerikler söz konusu. Sanal POS uygulaması için başvuru yapabilmek için işletmeye dair yasal belgelerin hazırlanmış olması gerekiyor. Öte yandan bankalar da Sanal POS sürecinde birtakım farklı belgeler talep edebiliyor. Başvuru yaparken genellikle firmalardan istenen belgeler ise şunlar: Vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi…
Resmi belge sürecinin tamamlanmasının ardından bankayla üyelik sözleşmesi imzalanıyor ve bankadan onay bekleniyor. Banka onay vermeden önce firmanın sitesini incelemeye alıyor. Bu işlemlerden herhangi birinde bir sorun çıkması halinde Sanal POS uygulaması kullanıma geçemiyor.
Sanal POS’un Avantajları
İnternet çağının yaşamımıza dahil ettiği kolaylıklardan biri olan Sanal POS uygulamalarının sağladığı pek çok kolaylık ve hem müşteri hem de hizmet veren nezdinde sağladığı avantajlar var. Bu avantajları sıralayacak olursak;
*Sanal POS uygulamaları internette yapılan alışveriş sürecini hızlandırıyor, bu da firmaların imajını olumlu yönde etkiliyor.
*E-ticaret ortamında rekabet üstünlüğü sağlıyor.
*Fiziki alışverişin yoruculuğundan müşteriyi uzaklaştırıyor.
*Müşteri memnuniyetini artırıyor.
Sanal POS Güvenli mi?
Sanal POS uygulamalarının güvenli olup olmadığı en sık tartışılan konulardan biri. Öncelikle Sanal POS uygulamalarında ödemenin nasıl gerçekleştiğini bilmek önem taşıyor. Müşteriler Sanal POS ile ödeme yaparken, ilk olarak kredi kartı bilgilerini ekrana giriyor. Ardından bu bilgiler, ilgili sanal POS'a ait bankaya iletiliyor ve işlem için bankadan onay alınıyor. Daha sonra işlemin bedeli banka tarafından tahsil ediliyor. E-ticaret sitelerine sanal POS entegresinin yapılabilmesi için bankalar birtakım güvenlik önlemlerini zorunlu kılıyor ve denetimler gerçekleştiriyor.
Sanal POS uygulamasını kullanan müşterilerin cihazlarındaki güvenlik yazılımlarını güncel tutmaları ve alışveriş yapılan web sitesinin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol etmeleri önemli. SSL sertifikası, e-ticaret sitesinden alışveriş yapanların kişisel ve kredi kartı bilgilerinin transfer sırasında dolandırıcıların eline geçmemesi adına kullanılan bir şifreleme sistemi. Bu şifreleme sistemi sayesinde Sanal POS dolandırıcılığının önüne geçiliyor.
Öte yandan e-ticaret siteleri için ekstra güvenli olan 3D Secure sistemi de müşterinin banka hesabına bağlı olan GSM numarası üzerinden çalışıyor. 3D Secure sistemiyle, yaptığı ödemeye dair onayı müşteri kendisi vermiş oluyor.