Günümüzde internet kullanıcılarının sayısı giderek artış göstermeye devam ediyor. Öyle ki internet iş dünyasından ihtiyaçlarımızı karşılamamıza kadar her noktada hayatımızdaki yerini daha da güçlü hal getirmeye de devam ediyor. İnternetin en çok mobil üzerinden kullandığı da görülüyor. Yapılan son araştırmalara göre insanların mobil üzerinden alışveriş yapma oranı %86 civarına varmış durumdur. Bu demek oluyor ki insanların geneli telefonları ile internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Haliyle bu da pazarlama ve ürün satışı konusunda büyük değişikliklere neden olarak işletmelerin ve markaların büyük ölçüde internet dünyasında yer almasına neden oluyor. Modern ismi ile e-ticaret sitelerinin sayısı bu nedenle her geçen gün artış gösteriyor. Bunun yanı sıra birden fazla e-ticaret markasının tek çatı altında toplandığı büyük online pazaryerleri bulunuyor. Bu online pazaryerlerinde her tarzdan ürün bulmak mümkündür. Peki pazaryeri yönetimi zor mudur? Pazaryeri yönetiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İşte merak edilen tüm bu soruların yanıtlarınız sizler için derledik, detaylar içeriğimizin devamında yer alıyor…
Yüksek Satış Rakamlarına Ulaşmak İçin Doğru Pazaryeri Yönetiminin Önemi
Pazaryeri yönetimi ve önemi Trendyol, Hepsiburada ve Amazon gibi büyük online pazaryerlerinde yer alan işletmeler ve markalar için ön plana çıkıyor. Pazaryerlerinde yer alan her markanın en işletmenin en temel hedefi doğru müşteri kitlesine ulaşmak ve beraberinde yüksek satış rakamları yakalayarak karlı satışlar yapmaktır. İşte tam da bu noktada pazaryeri yönetimi için tercih edeceğiniz entegrasyonların önemi açığa çıkıyor. Piyasa da entegrasyonlar için hizmet veren çok sayıda yazılım üreten firma yer alıyor. Genel hatları ile pazaryeri yönetiminde olması gereken temel özellikleri sıralamak gerekirse de;
- Otomatik stok takibi özelliği; her pazaryeri yönetiminde-entegrasyonunda olamazsa olmaz özelliklerden biri olarak karşımıza stok takibi çıkıyor. Birden fazla ürünün yer aldığı pazaryerlerinde satış öncesi ve satış sonrası stokların otomatik olarak güncellenmesi ve takibin kolay hale gelmesi için bu özellik büyük önem arz ediyor.
- Ürünlerinizi içe ve dışa aktarma özelliği; her işletme veya marka birden fazla trend pazaryerinde ürünlerini satışa sunabilir. Bu noktada her pazaryerine ürünlerinizi tek tek eklemek çok zaman alıcı ve zor olacağı için tercih edeceğiniz entegrasyonun içe ve dışa aktarma özelliği olmalıdır. Bu özellik sayesinde seçili ürünlerini yer aldığınız tüm pazaryerlerinde tek tıkla listeleme fırsatı bulabilirsiniz.
- Otomatik kargo etiketi özelliği; E-ticaret satışlarının son ve en önemli aşamalarından biri de kargolama sürecidir. Bu nedenle tercih edilen entegrasyonun otomatik kargo etiketi oluşturma özelliğinin olması işinizi ve siparişlerinizi takip etmenizi çok daha kolay hale getiriyor.
- Otomatik faturalandırma özelliği; Müşterilerinizin tüm onaylanmış siparişleri için otomatik fatura özelliğinin önemi de ortaya çıkıyor. Tercih ettiğiniz pazaryeri yönetimi entegrasyonu içerisinde bu özelliğin de yer almasına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
- Dilediğiniz zaman dilediğiniz yerden sipariş takibi yapma özelliği; Sürekli bilgisayar başında durup satışa sunduğunuz ürünlerin takibini yapmanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle de pazaryeri yönetimini kolay hale getiren bir diğer özellik ise internetin olduğu her yerden mobil üzerinden siparişlerinizi takip edebilmeniz olacaktır.
- Rakip analizi özelliği; yer aldığınız pazaryerlerinde aynı ürün kalemini satan çok sayıda satıcı ve rakip de yer alıyor. Bu nedenle rakiplerinizin önüne satış ve müşteri potansiyeli açısından öne çıkmak için doğru rakip analizi yapmanız önemlidir. Sürekli rakiplerinizin ürünlerini tek tek kontrol etmektense tercih edeceğiniz pazaryeri entegrasyonunun otomatik bu özelliğinin olması da işinizi çok kolay hale getirecektir.
Tüm bu özelliklerin bir arada sunulduğu ve dilediğiniz zaman ihtiyacınız olan özelliklerin modüllerinin eklenebileceği pazaryeri yönetimini kolaylaştıran entegrasyonları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Hala bir online mağazası olmayan ve online mağaza kurmak için adım atacak girişimcilerin sorularını da yanıtlıyoruz. Pazaryerlerinde mağaza açmayı hedefleyen kişilerin pazaryeri yönetimi konusunda dikkat etmesi gereken detayları yukarıda ayrıntılı olarak ele aldık. Tüm bu süreçlerden önce de bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Bilindiği üzere e-ticarette rekabet oldukça yüksektir. Sizin hedeflediğiniz satış rakamlarına ulaşmak isteyen ve aynı ürün gurubunu satışa sunan sayısız online işletme olduğunu unutmayın. Tüm bu rakip işletmelerin önüne geçmek için kolları biraz daha fazla sıvamanız ve tamamen profesyonel davranmanız gerekiyor. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bunun en iyi yolu doğru rakip analizi yapan bir entegrasyon seçimi yapmaktır. Eğer tek başına bağımsız bir e-ticaret sitesi açma hedefiniz varsa bununla sınırlı sayıda müşteriye ulaşabileceğinizi ancak profesyonel ve trend olan pazaryerlerinde mağaza açarsanız daha farklı ve geniş müşteri kitlesine erişim sağlama fırsatı yakalayacağınızı da unutmayın. Yine genel hatları ile dikkat etmeniz gerekenleri sıralamak geçirse;
- En çok sevilen ve trend olan pazaryerlerinde mağaza açmayı tercih edin.
- Birden fazla online pazaryerinde mağaza açın. Böylece müşteriler sizin markanızı ve ürünlerinizi gördükçe daha büyük bir güven besleyerek tercih etmeye yönelecektir.
- Kargo masraflarını ve kâr marjınızı iyice hesaplayın.
- Mutlaka rakip analizi yapın.
- Tüm pazaryerlerinde yer aldıktan sonra takibi elden kaçırmamak için tek bir yerden takip etmeye yönelik entegrasyonlar tercih edin.
İşte, pazaryeri yönetimi ve pazaryerlerinde mağaza açma konusunda tüm bu detaylara dikkat ederek büyük bir satış başarısı elde edebilirsiniz. Bu konuda hizmet veren Jet Stok ile iletişime geçerek hizmet alabilir ya da aklınıza takılan tüm sorulara ayrıntılı yanıt alabilirsiniz. Kaliteli ve profesyonel pazaryeri entegrasyonları ve yazılımları sizleri bekliyor!