Pandemi süreci 2020 yılının Mart ayından itibaren ülkemizde kendisini belirgin olarak göstermiş ve ne yazık ki hâlâ ne zaman biteceği bilinemeyen bir süreç olarak hayatımızın tam ortasında yer almaktadır. Günümüzde hâlâ tehlike durumundadır ve fiziki mağazalar adına e-ticaret dünyasına giriş yapmak için bu süreç, iyi bir adım atma süreci olmuştur. Sebebi ise, geçirmiş olduğumuz 2020 yılının ilkbahar aylarında insanların karantina dönemlerinde evlere kapanması ve dolayısıyla toplu şekilde buluşulan alanların faaliyetlere kapanması olmuştur. Tüm bunların sonucunda fiziki mağazaların ekonomik karnesi zayıflarla dolmuştur. Ancak bu uzun süreçte e-ticaret ile internet üzerinden satış yapan firmalar daha az yara ile işlerini sürdürebilmişlerdir. Firmaların; işlerini internete taşımaları, pandemi süreci boyunca satış yapılmasına olanak tanıdığından dolayı uzun vadede ayakta kalabilmek adına kurtarıcı bir tercih olmuştur.
Firmaların e-ticarete yatırım yapmaları için birtakım çalışmalar yapmaları gerekir. Ancak bu çalışmalar göz korkutan çalışmalar olarak görülmemelidir. Artık bir işi internete taşımak oldukça kolaylaştığı için hızlı bir biçimde e-ticaret sitesi oluşturuluyor. Böylece internetten satışa başlanabiliyor. Bu içeriğimizde söz konusu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri ele alacağız.
Alan Adı ile Hosting Seçimi Yapmak
Firmaların fiziki mağazalarını internete taşımaları için öncelikli olarak alan adı almaları ve hosting seçimi yapmaları gerekir. Web sitelerini barındıracakları sunucu seçimi çok önemlidir. Kapasitesi artırılabilir ve güvenli bir hosting seçimi yapmak ilk etap için gerekli bir adımdır.
Zaman içinde yapılan çalışmalar nedeni ile web sitesinin altyapısını büyütmek gerekebilir. İnternet üzerinden yapılan siparişlerde satıcıların tüketicilere güven vermeleri gerekir. Bu sebep ile güvenli bir hosting firmasıyla çalışmak bu süreç içinde müşterileri ve satıcıları mağdur etmeyecektir.
Altyapı Seçimi Yapmak
Hosting ile alan adı seçimi e-ticarete atılma sürecinin ilk adımıdır. Ancak e-ticarete yatırım yapmak adına güvenli bir altyapı seçimi yapmak da oldukça önemlidir. Ücretsiz yazılımlar, firmalara özel olarak geliştirilen kodlamalar ile hazır e-ticaret paketleri söz konusu süreç içinde e-ticaret sitelerinin altyapısı için kullanılabilir. Her bir alternatifin avantajları ile dezavantajları bulunmaktadır.
Ücretsiz olan yazılımlar başlangıçta ücretsiz olsalar da işi geliştirme aşamasında üçüncü parti durumundaki yazılımlara da ihtiyaç duyulacaktır. Bunlar da ek maliyet anlamına gelir. Firmalara özel olarak üretilen kodlamaların yapılması da istenilen özelliklere göre zaman alır ve yine istenilen özellikler dahilinde maliyetli olacaktır. Bunlarla birlikte sitenin bakımı, güncellenmesi vb. çalışmalar adına da düzenli olarak ödeme yapmak gerekir.
Hazır olarak sunulan e-ticaret altyapı paketleri de firmalara pek çok özelliği bir paket içerisinde sunar ve herhangi bir kodlama ya da tasarım bilgisi de olmadan kısa süre içinde e-ticaret sitesinin açılmasını sağlar. İşin arka planında kalan teknik kısım ile ilgilenmeden, yalnız işe odaklanılabilen bir iş rutini olacağından dolayı dönüşler daha hızlı alınır. Üstelik fiyatlar sabit olacağından dolayı farklı özellikleri almak için ek ücret ödemeye gerek kalmaz. Sanal POS çözümleri, özel kargo anlaşmaları gibi hizmetler ile de daha avantajlı fiyatlar doğrultusunda e-ticaret sitesi kurulabilir.
Depo ile Stok Yönetimi Yapabilmek
Var olan bir fiziki mağazadan e-ticarete yatırım yapabilmek adına üzerinde durulması gereken konulardan birisi de depo ile stok yönetimidir. Firmalar internetten satış yapmaya başladıklarında depo yönetimlerini e iyi yapmalı ve internet üzerinden satış yapılacağı için internet satışları şeklinde belli bir grup altında stok adeti oluşturmalılardır.
İnternet üzerinde satılan ürünlerin depoda stokunun olması önemlidir. Bu stokun web sitesinde de güncel olarak belirtilmesi gerekir. Stoku olmayan ürünler satıldıklarında müşteri memnuniyeti düşer. Firma ile ilgili şikayetler baş gösterir. Bu da marka imajını büyük ölçüde zedeler. Dolayısıyla üzerinde durulması önemli olan bir konudur.
Reklam ve Pazarlama Stratejileri Oluşturmak
İnternet üzerinden yapılan satışları artırabilmek adına reklam çalışmaları ve pazarlama çalışmalarına yatırım yapmak gerekir. Reklam ve pazarlama çalışmaları olmadan firmalar e-ticaret sitelerini tanıtamazlar ve tüketicilerine de ulaşamazlar. Kapsamlı olan bir dijital pazarlama stratejisiyle işleri ilerletmek çok daha faydalı olacaktır.
Rakipler tüm bu stratejileri aktif olarak sürdüreceklerinden dolayı her firmanın kendi planını oluşturması ve bu çalışmalara harcanacak bütçeyi oluşturmaları gerekir.
Belli Bir Mesai Gerektirdiğini Bilerek Kolları Sıvamak
Firmaların işlerini internete taşımaları ve bir e-ticaret sitesi açmaları kolaydır ancak bu sitenin yönetimi için belli bir yatırım yapmak gerekir. İşlerin takibinin yapılması ve belli bir mesai gerekir. Bu sebeple de internet üzerinden satışa başlamadan evvel mesai planını da oluşturmak gerekir.