İnternet üzerinden satış gerçekleştirmek için yeni bir mağaza açarken, birtakım konular üzerinde durmak ve belli başlı stratejiler çizmek oldukça önemlidir. Sıfırdan yeni bir mağaza açmak uzun vade getiri sağlayan ve sağlam temellere dayanan bir iştir. Kolay bir süreç değildir, bunun için açılacak e-ticaret sitesi için ön hazırlık yapmakta oldukça fayda vardır. Bu konuya dair neler yapılabileceğini bu içeriğimizde detaylı olarak ele alacağız.
Şirket İsmi Seçimi ile Domain Alımı
Yeni bir mağaza açma sürecinde öncelikle yapılması gereken şeyler şirket için bir isim bulmak ve sonrasında da bu şirket isminin yer aldığı alan adını satın almak olacaktır. Markanın adı ile alan adı olmadan iş başlatılmaz. Hedef kitle ya da yapılan işin özelinde bir isim seçilebileceği gibi tamamen işten bağımsız olarak başka bir isim de seçilebilir.
Sosyal Medya Hesapları Alımı
Şirket ismi ile domainin beraberinde yeni bir mağaza açma süreci içinde sosyal medya hesaplarını almak da gerekli olan adımlardan birisidir. Günümüzde pazarlama çalışmaları için sosyal medya fazlasıyla önemlidir ve markanın tanıtımı ya da kampanya duyuruları için sosyal medya ağlarını kullanmak gerekir. Bu süreç içinde bu çalışmaları yapmak için marka adı ve alan adı ile aynı olan sosyal ağ profil isimleri de alınmalıdır.
Tüm platformlar üzerinde aynı ismi kullanmak, pazarlama çalışmalarında tek bir isim ile tüm platformlara yönlendirme yapılmasını sağlarken kullanıcıların da mağazayı farklı kanallarda rahatlıkla bulmalarını sağlar. Farklı farklı isimler kullanmak hem kurumsallıkta hem de marka bilinirliğinde firmalara zorluk çıkartır.
Bir Şirket Kurulumu
Yeni bir mağaza açma esnasında yapılması gereken hamlelerden birisi de bir şirket kurmak olacaktır. İnternet üzerinden satış yapabilmek için, sanal POS kurulumu yapabilmek için bir şirketin olması gerekir. İnternet üzerinden yapılan satışlarda vergi mükellefi olunduğundan dolayı bir şirket kurulumu zorunlu olur.
Öncesinde şahıs şirketi ya da limited şirketi kurarak e-ticaret sitesi kurulabilir. Şirket kurulumu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için diğer blog içeriklerimize göz atabilirsiniz.
E-Ticaret Şirketi Nasıl Açılır?
Pandemi Döneminde E-Ticarete Yatırım Yapmak İçin Atılması Gereken Adımlar
Hosting Seçimi
Yeni bir mağaza açarken e-ticaret sitesinin barınacağı bir hosting seçmek de gerekmektedir. Güvenilir, hızlı, artırılabilen bir kapasiteye sahip, hızlı müşteri desteği sunabilen bir hosting firmasıyla anlaşmak; e-ticaret sitesinin güvenilir bir altyapı üstüne kurulmasını sağlamış olur.
Vergiler Öğrenilmeli
Yeni bir mağaza açarak internet üzerinden satış yapılmaya başlandığında aynı zamanda vergi mükellefi olmuş olunur. Bu durumda aylık ve de yıllık olarak düzenli şekilde ödenmesi gereken vergiler ile yükümlü olunur. E-ticarette sorumlu olunan vergileri öğrenmek ve bu vergilerin takibini yapmak, ödemelerini de düzenli olarak sağlamak gerekir.
İyi Bir Altyapı Seçimi
E-ticaret sitesinin kurulumu yapılırken ne şekilde bir altyapı hizmeti alınacağı da belirlenmelidir. Ücretsiz yazılımlar, özel tasarımlar ve kodlamalar sunan ya da hazır olan e-ticaret paketleri kullanılabilir.
Ücretsiz olan yazılımlar, kodlama ve tasarım bilgisi gerektirdiği için işin kapsamını büyütmek isteyenlerin ek yazılımlar satın almalarına neden olabilir. Bu durum da ön görülemeyen ek mali masraflar çıkartır. Bir yazılımcı ya da ajans ile çalışarak markaya özel bir tasarım ve kodlama yaptırıldığında istenilen her özellik web sitesinin fiyatını artırabilir. Bununla beraber iş tamamlandıktan sonra düzenli olarak destek alınması gerekir. Bu da yine ek maliyet anlamına gelmektedir.
E-ticaret için sunulan hazır altyapı paketleri markalara pek çok farklı hizmeti ve özelliği bir paket altında sunar. Herhangi bir kodlama ya da tasarım bilgisine ihtiyaç kalmadan e-ticaret siteleri kolay ve hızlı bir şekilde kurulabilir. Paket içinde yer alan bütün hizmetlere sahip olunduğu gibi müşteri desteği ile de herhangi olumsuz bir durumda sorunlar hızlı şekilde çözüme kavuşturulur.
İş Planı Hazırlanması
Mağaza açmadan evvel yapılması gereken işlemlerden birisi de iş planı hazırlamak olacaktır. İş planı; şirketin kısa, orta, uzun vadeli planını, finans durumunu ve ön görülerini, ekibi, reklam ve pazarlama stratejilerini, misyonu ve vizyonu içerir. İş planı hazırlandığında şirketin nasıl yönetilmesi gerektiği ve yönetim sürecine dair kilometre taşları da belirlenmiş olur. Böylece başlangıç itibari ile yol haritası çizilmiş olur.