
NACE kodu bir kodlama sistemidir. NACE kodu, ekonomik faaliyetler ile alakalı olarak istatistik üretilmesi ve bunların yayılması adına Avrupa’da bir başvuru kaynağı oluşturuyor. NACE kodunun açılımı “Nomenclature des Activites Economiques dans la Communauate Europeenne” şeklindedir ve adını bu açılımın baş harflerinden almaktadır. Anlamı ise “Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İsimlendirilmesi” şeklinde tercüme edilir. NACE kodu, “Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC)” ile bağlantılı olan bir koddur. Tüm bunlarla beraber, ekonomik faaliyetler ile ilgili olarak istatistiki birtakım verileri dünya standartlarında karşılaştırmak bakımından oldukça önemli bir yeri de vardır. NACE kodu, bunların dışında iş güvenliği ile de alaka kuruyor. İş yerlerinin hizmet vermekte olduğu alanlara dair tehlike sınırlarını da belirleyen NACE kodu, oluşturduğu altı hanelik kod aracılığı ile faaliyet kodu olarak da tanımlanmaktadır.
NACE Kodu Türkiye’de Geçerli mi?
NACE kodu, AB’ye (Avrupa Birliği) uyum – oryantasyon çalışmaları çerçevesinde birtakım kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Ülkemizde de Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından NACE kodu uygulamasının kullanıldığı bilinmektedir.
NACE Kodunun İşlevi Nedir?
Bir şirketi Ticaret Odası’na kayıt etmeden önce NACE kodu mutlaka öğrenilmelidir. Bunun sebebi ise, NACE kodu ile iş yeri tehlike derecesinin öğreniliyor olmasıdır.
NACE kodunda yer alan rakamların anlamı ise bir başka kafa karıştırıcı sorudur. Bu rakamların anlamını da şöyle açıklayabiliriz: Altı hanelik NACE kodunda yer alan baştan iki rakam genel faaliyetlerin sınıflandırmasını, sondaki dört rakam ise alt faaliyetlerin sınıflandırmasını bizlere belirtir. Buna bir örnek verelim. On altı, “Ağaç, ağaç ve mantar ürünlerinin imalatı; saman, saz vb. gibi maddelerden örülüp üretilmiş olan eşyaların imalatı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte 16.10 ise “Ağaçların biçilmesi ile planlanması”, 16.10.03 de “Ağaç yünü, ağaç talaşı, ağaç unu, ağaç yonga imalatı anlamlarına gelmektedir. Belirttiğimiz bu faaliyet alanı, çok tehlikeli faaliyet alanı olarak sınıflandırılmaktadır.
İş yerlerinin tehlike derecelerinin öğrenileceği NACE kodu; iş güvenliği yasalarının şartlarının yerine getirilmesi, işin sorunsuz sürdürülmesi gibi konularla da böylece yakından ilgilidir. Bu sebeple de altı haneli faaliyet kodunun bilinmesi şirketlerin yararına olan bir durum halindedir.
NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?
NACE kodu, İstanbul Ticaret Odası’nın web sitesine giriş yapılarak “Tescil İlan Kuruluş > Sicil Kayıtları” alanlarının sırasıyla tıklanması sonucu ilgili pencereyi açar. Arama bölümüne iş alanını ilgilendiren kelimeleri girerek NACE kodu öğrenilir.
NACE kodunu öğrenmek için kolay bir yol daha vardır. İşletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) numarasının 2, 3, 4, 5, 6, ve 7. rakamları NACE kodunu meydana getirir.