Marka için bir isim seçmek eğlenceli olduğu kadar zor da bir iştir. Çünkü bu isim markanın kimliğini ve yapılan işi yansıtır. Elbette ki seçilen isim her zaman işle ilgili bir isim olmak zorunda değildir. Ancak markalaşma ve marka kurumsallığını artırma sürecinde tüketiciler markayı bu isim ile hatırlayacaklar. Bundan dolayı marka ismi ayrı bir öneme sahiptir. Marka isminin kulağa hoş gelmesi, akılda kalıcı bir etkiye sahip olması ve iş ile özdeşleşmesi markalaşmayı kolay bir hâle getirecektir. Peki marka ismi seçme sürecinde hangi adımları atmak gerekir ve nelere dikkat edilmelidir? Bu içeriğimizde bunların cevabını ele alacağız.
Öncelikle İşin Tam Olarak Tanımlanması Gerekir
Öncelikli olarak yapılması gereken markanın ve işin tam olarak tanımlanmasıdır. Marka kimliği oluşturmak için şirketin vizyonunu ve misyonunu belirlemek, hedef kitleyi anlamak, müşteri profillerini belirlemek, bulunulan pazarı göz önünde tutmak oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde marka ismi seçimini yapmadan önce marka sahibi kendine şu soruları sormalıdır?
- Tüketicilere vermek istediğim mesaj nedir?
- Marka ismi konusundaki önceliklerim nedir? Akılda kalıcı, geleneksel, orijinal veya farklı bir isim olması mı?
- Tüketiciler ismimi gördükleri zaman ya da duyduklarında nasıl hissetmelerini istiyorum?
- Rakiplerimin isimleri nedir? Onların isimlerinde sevdiğim ya da sevmediğim şeyler nelerdir?
- İsmin uzun olup olmaması benim için önemli mi? (Çok uzun olan isimlerin akılda kalması zor olabilir. Bundan dolayı bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir.)
Alternatifleri Belirlemek
Markanın ismini seçmeden önce birden çok alternatif yaratmak önemlidir. Bunun sebebi de düşünülen bazı isimlerin başka firmalar tarafından önceden alınmış ve kullanılıyor olmasıdır. Bununla birlikte alan adı veya sosyal medya hesapları da marka ismi alma sürecinde alınmış olabilir.
Alternatifler belirlemenin bir başka yararı da bulunan isimleri çevredeki kişilerle paylaşmak ve onların da fikirlerini almaktır. Bu önemlidir. Alternatiflere yapılan yorumlar doğrultusunda marka ismine karar verilebilir. Bundan dolayı alternatif belirlemek de fayda vardır.
Kısa İsimler Belirlemek
Marka isimleri çok uzun olduğunda tüketicilerin bu isimleri hatırlamaları zorlaşır. Hem orijinal hem de dikkat çekici isimler bu süreç içerisinde istisna olabilir ancak markalar genel itibariyle bir ya da iki kelimelik isimleri tercih ederler. Tüketiciler de böylece markayı daha olay hatırlamış olurlar. Tüketicilerin marka ismini hatırlamaları aradıklarında markayı daha rahat bulmalarını ve çevrelerine o markadan daha kolay şekilde bahsetmelerini sağlar.
Akılda Kalıcı Olmasına Özen Göstermek
Marka ismini seçerken, akılda kalıcı bir marka ismi olmasına önem verilmelidir. Tüketiciler marka ismini bir kez duyduklarında akıllarında yer etmeli ve kolay unutulmaya mahal vermemelidir. Marka ismi tüketicilerin aklında kalmadığında internette markayı ne şekilde arayacaklarını bilemezler ve bu da potansiyel müşteri kitlesinin kaçırılmasına sebep olur.
Kolay Yazılabilir Olmasına Dikkat Etmek
Marka isminin akılda kalıcı, kısa ve orijinal olması özelliklerinin yanında bulunan ismin kolay yazılıyor olması da önemlidir. Hem alan adı yazımında hem de normal yazımı sırasında kullanıcılara kolaylık sağlayan bir isim olmalıdır. Yazımı uğraştırıcı olan kelimeler seçildiğinde kullanıcılar marka ismini aramaya çalıştıklarında farklı markalara ya da farklı sayfalara yönelebilirler. Bu da ne yazık ki geri dönüşümlerin kaçırılmasına ve müşteri kaybına sebep olacak olumsuz etkenlerden birisidir.
Görsel Açıdan Güzel Görünebilmesi
Marka isminin göze iyi görünmesi de oldukça önemlidir. Özellikle marka logosu tasarımı söz konusu olunca akılda kalıcı ve dikkat çeken bir logo hazırlamak için seçilen isimlerin önemi hep büyük bir dilime sahiptir. Logo tasarımı sürecinde markanın kimliğini yansıtmak ve seçilen ismin görsel olarak tüketicilere hitap edecek olması markalaşma süreci boyunca marka sahiplerine yardımcı olacaktır.
Özgün Bir İsim Seçmek
Marka isminin seçiminde orijinal isimlere yönelmek çok önemlidir. Farklı firmaları andıran veya farklı firma isimlerinden esinlenilen isimler markalaşma sürecinde firmalara zorluk çıkartır. Marka isminin farklı konsept veya farklı bir firma ile karışması, markayı öne çıkarma konusunda engel çıkartacağı için öncelikle özgün isim seçimleri yapmakta yarar vardır.
Sosyal Medya Hesaplarını ve Alan Adını Kontrol Etmek
Bulunan alternatifler içerisinde seçim yapılırken, bu isimlerin internetteki kullanımlarının kontrolünü de yapmak önemlidir. Seçtiğiniz marka ismine dair sosyal medya hesabı adı ile alan adının alınmamış olması önemlidir. Bütün platformlarda aynı marka ismi ile yer almak, markalaşma süreci boyunca firmaların işini kolay hâle getirir. Markayı arayan herkes sadece bir isim ile markaya her yerden ulaşabilmelidir. Bu araştırmaları yapmak bundan dolayı önemlidir.
Tüm bunlarla birlikte seçilen isim ile ilgili arama motorlarında aramalar yaparak bu isim ya da kelime ile ilgili aramalara bakmakta da fayda vardır. Çünkü seçilen isim, öncesinde farklı bir hizmet ya da ürün ile özdeşleşmiş olabilir veya seçilen kelimenin kötü bir kullanımı olabilir. Bu da markaya zarar verir. Bu sebeple marka ismi seçiminde tüm bunlara dikkat etmekte fayda vardır.