Mark Zuckerberg’in İlham Veren Yaşam Öyküsü
Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz günlerde Facebook isminin Meta olarak değiştirildiğini açıkladı. Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamaları ise aynı isimler devam ediyor. Bu değişim Mark Zuckerberg’in de yine gündem olmasını sağladı. İşte Mark Zuckerberg’in Meta’ya uzanan hayat hikayesi!
Dünyanın en genç, en zeki insanlarından ve en zenginlerinden biri Mark Zuckerberg. Üniversite yıllarında kurduğu sosyal ağı, kısa sürede dünya platformuna dönüştürmeyi başaran Mark Zuckerberg’in başarısının ardında kendine sorduğu,“Neden böyle bir şeyi daha önce kimse yapmadı?” sorusu yatıyor. Henüz üniversitedeyken, Facebook’un bu denli büyüyebileceğini tahmin etmeden oluşturduğu bu ağ bugün milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Şimdilerde ise şirket Meta ismiyle yoluna devam ediyor.
Her şey ZuckNet ile başlıyor
Mark Elliot Zuckerberg, 14 Mayıs 1984 yılında New York’un banliyö bölgesi olan Dobbs Ferry’de dünyaya geldi. Kız kardeşleri Arielle, Randi ve Donna ile birlikte büyüyen Mark Zuckerberg’in babası Edward Zuckerberg diş hekimiydi. Annesi Karen Zuckerberg ise bir psikiyatristti. Zuckerberg bilgisayar programcılığına ilkokuldayken merak sardı. Intel 486’ü onun mikro işlemcili ilk bilgisayarıydı.
Atari BASOC programlama dilini babasından öğrenen ve 12 yaşındayken bu dili kullanarak ZuckNet isimli bir mesaj uygulaması yaratan Mark Zuckerberg, evdeki ve babasının muayenehanesindeki bilgisayarları birbirine bağladı. Böylelikle mesaj transferi yapılabilmesini başardı.
Lise yıllarında, MP3 çalma listeleri için Synapse isimli bir media player geliştirdi. Program kullanıcıların şarkı tercihlerini analiz edebiliyor, herhangi bir kullanıcının dinlemek isteyebileceği şarkıları tahmin edebiliyor ve böylelikle çalma listeleri oluşturabiliyordu. Synapse ile yakından ilgilenen Microsoft ve AOL uygulamayı satın almak istedi ama Mark Zuckerberg kabul etmedi. 2002 yılında New Hampshire’daki Phillips Exeter Akademi’sinden mezun olan Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’ndeki ikinci yılındayken kampüs içerisinde yazılımcı olarak ün kazandı. Yazdığı CourseMatch programıyla öğrenciler diğer kullanıcıların ders listeleri üzerinden kendi ders konularını seçebiliyordu.
FaceMatch
2003 yılında bir yaz akşamı Harvard Üniversitesi’ndeki yurt odasında, Facebook’un tohumları atıldı. FaceMatch isimli bir site yaratma fikrini geliştiren Zuckerberg, öğrencilerin profil resimlerini yüklediği Harvard veri tabanını hack’ledi ve bir program geliştirdi. Bu program, veri tabanında bulunan herhangi 2 kişinin fotoğraflarını rastgele seçerek yan yana getiriyor, soru sorabiliyordu ve kullanıcılar oylama da yapabiliyordu. Mark Zuckerberg, siteyi hacklediğini itiraf ederek disiplin cezası aldı
.
4 Şubat 2004 tarihinde TheFacebook.com alan adını satın aldı ve bu alan adı yalnızca Harvard Üniversitesi içerisinde faaliyet göstermeye başladı.
Facebook’un büyüme süreci
Zuckerberg ve arkadaşı Eduardo Saverin, Facebook’ta kayıtlı kullanıcı sayısının 4 bini bulduğunu fark ettiklerinde yeni yazılımcıların da desteğine ihtiyaç duymaya başladılar. Bu yazılımcılardan biri Facebook’u Columbia Üniversitesi, Stanford ve Yale’deki öğrencilerin erişimine açan Dustin Moskowitz’di. Bir süre sonra, artık bütün öğrenciler siteye kayıt olabiliyordu. Kullanıcının eğitim alanında olduğunu gösteren “.edu” uzantılı bir mail adresinin olması ana koşuldu. Avatar kullananların profilleri siliniyordu. Facebook eğitim alanının dışına çıktığında çok hızlı popüler oldu ve Mark Zuckerberg site için yatırımcı aramaya başladı. İlk yatırımı PayPal’in kurucularından Peter Thiel yaptı. Thiel, platforma 500 bin dolar aktardı. Kuruluşundan 1 yıl gibi kısa bir süre sonra, Facebook 1 milyondan fazla insan tarafından kullanılıyordu. Accel Partners, Facebook’a 12,7 milyon dolarlık, Greylock Partners tarafından yapılan yatırım ise 27,5 milyon dolardı. 2005 yılında Facebook Amerika’daki tüm eğitim kurumları ve üniversiteler için erişilebilir bir platform haline geldi ve halka da açıldı. Zuckerberg, Facebook halka açıldıktan sonra şirketin 503,6 milyonluk hissesini aldı.
Mark Zuckerberg, zamanla Facebook çatısı altında bağımsız faaliyet gösteren şirketleri de satın aldı. 2012 yılında 1 milyar dolar ödeyerek Instagram’ı, 2014 yılında ise 2 milyar dolar karşılığında Oculus Rift’i satın aldı. Aynı yıl 22 milyar dolara WhatsApp’ın satın alımı tamamlandı.