E-ticaret kavramının hayatımızda yer etmesi bile bazıları için henüz yeni bir şeyken şimdi de bambaşka bir kavram ile karşı karşıyayız. Bu kavram da “M-Ticaret” olarak karşımıza çıkıyor. Mobil cihaz kullanımının internetteki aktif olma payı her geçen gün artış göstermektedir. Özellikle de 2020 yılı Covid-19 pandemisi ile beraber perakende sektörünün komple e-ticarete yönelmesi, mobil cihaz kullanımının e-ticaret dünyasında daha da büyük pay sahibi olmasını sağlamıştır. Markaların e-ticaret platformları için mobil uyumluluğa önem vermeleri ile mobil e-ticaret adına yeni alanlar açılmıştır. Mobil tasarım, mobil ödeme şekilleri ve de mobil pazarlama stratejileri vb. mobil cihaz odaklı yapılmakta olan e-ticaret çalışmalarına artık mobil ticaret yani m-ticaret denilmektedir.
Biz de bu içeriğimizde m-ticaretin ne olduğunu ve e-ticaret dünyasında neleri değiştirebileceğine bakacağız.
M-Ticaret Ne Demektir?
M-ticaret yani mobil ticaret, ürünün tanıtım aşamasından ödeme işlemine kadar bütün adımların mobil cihazlar ile gerçekleştirilmekte olduğu online ticaret işlemlerine denir. E-ticaretin yan dalı olarak görülmekte olan bu yeni kavram, tüketicilerin istedikleri zamanda istedikleri yerde alışveriş yapmalarını sağlamaktadır. Bütün dünyada akıllı cihazların ulaşılabilir bir hâle gelmesiyle tüketiciler çevrimiçi işlerini mobil cihazları ile gerçekleştirmek istiyorlar. Mobil cihazlar için tasarlanan uygulamaların daha da pratik bir arayüze sahip olmaları ve mobil cihazlardaki diğer uygulamalar ile entegre şekilde çalışabilmesi tüketicileri mobil cihaz kullanımına teşvik etmektedir.
Mobil ticaret pek çok sektör içinde yeni alanlara açılmış durumdadır:
Mobil bankacılık sektörü
Mobil finans sektörü
Mobil ödeme yöntemleri
UX tasarımı (Kullanıcı deneyimi)
Mobil içerik yönetimi
Sesli komutla ticaret
Yerel ticaret
M-ticaret odaklı hizmet sektörü
Özellikle de ülkemizde mobil ticaret alanının birçok sektöre önemli ölçüde etki etmiş olduğunu söyleyebiliriz. 2019 senesinde Yemeksepeti ile gerçekleşmiş olan 11.3 milyon kadar yemek siparişinin %81’lik oranı mobil cihazlar ile gerçekleştirilmiştir. Mobil cihazlarla yemek siparişine bu ölçüde rağbet edilmesi sadece Yemeksepeti platformuna kayıtlı olup paket servis odaklı restoranların açılmasını sağlamıştır. Buna başka bir örnek de Getir, banabi vb. perakende market hizmetleridir. Bunlar da mobil cihazlar ile hizmet vermektedir. M-ticaret ile mobil alışveriş alışkanlığının ülkemizde zaman geçtikçe daha da çok yaygınlaşması beklenmektedir. Mobil ticaret, ülkemizde finans sektöründe de etkin şekilde kullanılmaktadır.
M-Ticaret İstatistikleri
2021 yılında m-ticaretin global pay oranının %72,9 olması beklenmektedir.
Tüketicilerin %77’si mağazada görmüş olduğu bir ürünün fiyatını internetteki fiyatı ile karşılaştırmaktadır.
Google üzerinde yapılan aramaların %58’i mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir.
Google reklamlarına yapılmış olan tıklamaların %65’i mobil cihazlardan gerçekleşmektedir.
Akıllı telefon kullanıcılarının %79’u geçmiş olduğumuz 6 ay içinde en az bir m-ticaret alışveriş gerçekleştirmiştir.
M-Ticaret Avantajları Nelerdir?
Mobil cihazlar daha da küçük ekranlara sahip olsalar dahi özellikle de dokunmatik yapıda olmaları daha pratik ve hızlı alışveriş deneyimi sağlamaktadır. Arayüz tasarımları da buna uygun olarak yapılmaktadır. Bu sayede tüketiciler daha pratik şekilde alışverişlerini gerçekleştirmekteler.
Dijital cüzdan vb. ödeme yöntemleri ile entegre şekilde çalışarak müşterilere birden çok ödeme seçeneği sunmak satın alma oranını artırmaktadır.
Tüketiciler mobil cihaz ile e-ticaret yaptıklarında markaya daha fazla güven duyduklarını belirtmektedirler.
Her yerden her zaman ulaşılabilir olmak e-ticaret dünyasının tüketicilerin hayatlarında çok daha büyük yer edinmesini sağlamaktadırlar.
M-Ticaret Stratejileri Nelerdir?
Mobil ticaret dünyasında başarılı olmak için izlenen stratejiler e-ticaret stratejilerinden birtakım farklılıklar gösterebilirler.
Mobil Uyumluluk
Mobil cihaz ekranı dikey yapıdadır. Bundan dolayı web sitelerinin masaüstü varyantları mobil cihaz ekranında hatalara sebep olabilir. Bu hatalar da kötü bir kullanıcı deneyimi sağlar, ziyaretçiler sayfayı terk ederler. Bundan dolayı web sitesinin mobil uyumlu olması gerekir.
Mobil Pazarlama
Mobil reklamlar, masaüstü reklamlara göre daha çok dönüşüm almaktadır. Uygulama içindeki reklamlar ya da video reklamlarla markayı daha çok kişiye ulaştırmak mümkündür.
Mobil Optimizasyon
Mobil siteyi oluştururken mobil kullanıcının davranışına göre kurgulamak gerekir. Google, arama sonuçlarını listeleme esnasında mobil sayfalara öncelik tanımaktadır. Bundan dolayı web sitesinin açılma hızının mobilde yüksek olması ve görsellerin de mobil uyumlu olması SEO değerine katkı sağlayacaktır.