Kozmetik ve Kişisel Bakım İçin Dijital Pazarlama Rehberi
Kozmetik ve kişisel bakım dijital pazarlama, sosyal medyada çok yüksek etkileşimlere ulaşan içerik arasında yer alıyor. Kozmetik ve kişisel bakım markaları sosyal medyada özellikle Instagram ve Youtube’da milyonlarca kişiye ulaşan isimlerle iş birlikleri yapıyorlar. Sizler için hazırladığımız Kozmetik ve Kişisel Bakım İçin Dijital Pazarlama Rehberi’nde kozmetik ve kişisel bakım sektörünün dijital pazarlamadaki trendlerini araştırdık.
Kozmetik ve kişisel bakım markaları, dijital pazarlamayı en aktif kullanan sektörler arasında yer alıyor. Instagram ve YouTube uygulamalarındaki sosyal medya kanalları ise kozmetik ve kişisel bakım içerikleri ile dijital pazarlamada en başa yerleşiyor. Ürünlerin içerikleri, kullanımları ve memnuniyetini video paylaşımları hazırlayarak tüketiciye sunan influencerlar, en çok Z kuşağı tarafından takip ediliyor. Ünlü markaların ürünlerinin kullanıldığı makyaj videoları ise Youtube’ın en çok izlenen videoları arasında yer buluyor.
Sosyal Medya, Kozmetik ve Kişisel Bakım Markaları
Kişisel bakım ve kozmetik markaları dijital trendi yakalayarak makyaj vloggerleri ile reklam iş birlikleri düzenliyor. Hatta dünyaca ünlü markalar ülkelerdeki en çok takip edilen influencerlar ile marka yüzü anlaşmaları yapıyor. Önceki yıllarda dergilerin kişisel bakım sayfalarını takip ederek kozmetikteki yeni ürünleri keşfeden tüketici, artık bir ürünü almadan önce sosyal medyada mutlaka araştırıyor ve kullanıcı geri dönüşlerini göz önüne alıyor.
Youtube ve Instagram’da bir dönem yalnızca makyaj ve cilt bakımı yaparak milyonlarca takipçiye ulaşan fenomenler dijital dünyadaki yerini aldı. Ancak tüketici bir zaman sonra sadece makyaj yapımı izlemeyi tercih etmedi. Bu gelişmeyle birlikte sosyal medya uzmanları, içerikleri zenginleştirdi. Çekilişler, ünlü konuklar ve kozmetik fenomenlerinin özel hayatlarından paylaşımlar dahi dijital pazarlama etkileşimlerinin bir parçası haline geldi.
Dijital pazarlamada kozmetik ve kişisel bakım sektörünün hedefinde ise öncelikli olarak Z kuşağı ve Y kuşağı yer alıyor. Yeniye ve tüketime en hızlı adapte oldukları gözlemlenen bu kuşaklar, dijital pazarlamada tanıtılan ürün alışverişini diğer yaş gruplarına göre çok daha fazla tercih ediyor. Dijital içerikler için bu hedef kitlenin istediği ise nasıl kullanılır ve memnuniyeti gözlemlemek oluyor. Tüketici anketlerine göre alışverişi mağazadan dahi yapacak olsa kişiler, son kararı dijital pazarda yaptığı araştırmaya göre veriyor.
Dijital Pazarlamada Kozmetik ve Kişisel Bakım
Dijital pazarlamanın en önemli konusu ise orijinal içerik üretimi. Reels, hikaye, post paylaşımlarında kullanılan bu içeriklerin kaliteli ve özgün senaryoları kadar çekim kalitesi de tüketiciyi direkt etkiliyor. İçerik pazarlaması için profesyonel editörlerle çalışan markalar olduğu kadar sosyal medya danışmanları bulunan influencerlar dahi var. Fotoğraf ve videolar kadar paylaşımların metinlerinde de özgün, sade ve hedef odaklı çalışmalar yapılıyor. Eskiden basın toplantıları ve defileler ile tanıtılan birçok koleksiyon, günümüzde dijital pazarlama kanalları ile tüketiciye sunuluyor.
Black Friday ve Kampanya Günlerinde Etkileşim
Dijtal pazarlama kişisel bakım ve kozmetik sektöründe etkileşimin yüzde yüze kadar arttığı dönemler ise özel günler ve Black Friday gibi kampanya zamanları. Son zamanlarda her aya özel kampanyalar düzenlenerek bu etkileşimi aktif tutmaya çalışılsa da bu sürekliliğin yakalanmasında etkili olmuyor. Ancak özel günler için durum böyle değil. Black Friday, yılbaşı, 14 Şubat gibi özel günlerde stabil olarak etkileşim yüze 50 oranını mutlaka aşıyor. Bu dönemlerde satışı arttıran markaların ortak noktası ise mobile uyumlu uygulamalarının ya da web sitelerinin bulunması. Çünkü tüketici alışverişinde mobil kanalları web sayfalarına göre daha çok tercih ediyor. Araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 60’ı ise ürünleri mobil uygulamalar ve sosyal medyada gezerken keşfedip, alışverişini web sitesi üzerinden tamamlıyor. Mobil uygulama ve web sitesinin hızı ise dijital pazarlamada sonuca ulaşmayı direkt etkiliyor. Tüketici anketlerinden çıkan sonuçlara göre tüketicilerin hızlı açılmayan sayfalardan alışveriş yapmaktan hem güvenlik anlamında çekindikleri hem de hızın yavaşlamasının kararlarını değiştirdiğini belirtiyorlar.
İlgili İçerik: İşinizde Dijital Pazarlamaya İhtiyacınız Var Mı?