
Siz de yeni ve farklı bir fikri işe dönüştürmek ve kendi işinin patronu olmak isteyenlerdenseniz hayalinize çok uzak sayılmazsınız. KOSGEB yeni girişimcilere sağladığı destekle en büyük çözüm ortağınız oluyor. KOSGEB Girişimcilik Belgesi nedir? KOSGEB Girişimcilik Belgesi almak için yapılması gerekenler nelerdir? Girişimci olmak isteyenler dikkat: Bu yazı sizin için!
Dünya gelişiyor, dönüşüyor ve dijitalleşiyor. İş ve yaşam modelleri her gün biraz daha dijitalleşirken yeni ürün ve hizmet fikirleri de ortaya çıkıyor. Bunlara bağlı olarak artık girişimci olmak hiç zor değil. Biraz cesaret, yeni ve dikkat çekici bir fikir ve tabi kaliteli hizmet anlayışı başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken özellikler. Sermaye mi? İşin o kısmını da KOSGEB desteği alarak çözebilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle KOSGEB Girişimcilik Belgesi almanız gerektiğini hatırlatalım.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nedir?
KOSGEB Girişimcilik Belgesi nedir sorusunun yanıtını vermeden önce girişimci kime denir sorusunu açıklamak önemli. İş zekasını ve finansal varlığını birleştirerek bir ürün ve hizmet sunan, markasını geliştiren ve şirketini karlı konuma getiren kişilere girişimci deniyor. Girişimcilerin başarılı olabilmeleri için ilk etapta bir strateji oluşturmaları ve hangi pazara gireceklerine çok iyi karar vermeleri önem taşıyor. Analiz, strateji geliştirme, ekip kurma ve hizmet verilecek sektördeki açıkları keşfetme yeteneği girişimcileri daha başarılı hale getiriyor.
Alınan girişimcilik eğitiminin ardından katılımcılara KOSGEB tarafından verilen sertifikaya KOSGEB Girişimcilik Belgesi deniyor. Özellikle yeni iş kuracak olanların KOSGEB’in sağladığı desteklerden faydalanabilmesi için bu belgeye ihtiyaçları var.
KOSGEB Girşimcilik Belgesi Almak İçin Yapılması Gerekenler
KOSGEB’in verdiği girişimcilik belgesini almak için atılması gereken ilk adım olarak internetten başvuru yapmak. Bunun için ims.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden e-devlet hesabınızla giriş yapabiliyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra karşınıza Geleneksel Girişimcilik Eğitimi ve İleri Girişimcilik Eğitimi seçenekleri çıkacak. Size uygun olanı tercih ettikten sonra eğitim programını tamamlamalısınız. Eğitim programını tamamlayanlara KOSGEB sertifika veriyor.
KOSGEB’in geçtiğimiz yıl girişimlere yönelik yaptığı yeniliklerden de bu noktada bahsetmekte yarar var. Bu yeniliklerin başında girişimcilik belgesi alırken uygulamalı girişimcilik eğitiminden geçiliyor olması geliyor. Girişimciler, belgeyi sınıf ortamının yanı sıra e-devlet aracılığıyla online ortamda da alabiliyor. Bu da KOSGEB eğitimlerinden Türkiye’nin her yerinden faydalanabilme avantajını katılımcılara sağlıyor.
Girişimcilik belgesi pek çok alanda işe yarıyor. Gerekli eğitimlerin tamamlanmasının ardından KOSGEB, girişimcilere hibe destekleri de sağlıyor. KOSGEB’in girişimcilere sağladığı hibe desteği 50 bin ila 150 bin TL arasında değişiyor.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Başvurusu Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
KOSGEB 2021 yılı itibarı ile girişimcilere verilen destek programında köklü bir değişiklik yaptı. Daha önceki yıllarda destek tek bir program ile veriliyordu. Artık destek iki ayrı programla veriliyor. Başvuru yapılan programa göre de eğitim modeli iki şekle ayrılıyor:
Geleneksel Girişimcilik Destek Programı ve İleri Girişimcilik Destek Programı. Her iki program yeni girişimcilere “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” adı altında veriliyor. Hangi eğitimi alacağınız iş fikrinizde yer alan NACE kodunuza göre belirleniyor. Buna göre; iş fikriniz “İleri Girişimci Kapsamında Desteklenen Sektörler” içerisindeyse İleri Girişimcilik Eğitimi almanız gerekiyor. Ancak iş fikriniz “KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE kodları” içerisinde yer alıyorsa “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” almanız yeterli oluyor.