Pek çok kişinin hayallerini şirket sahibi olma isteği süsler. O hayal gerçekleştiğinde, çalışanlar işe alındığında ve şirket gitgide büyüdükçe alınması gereken pek çok tedbir de ortaya çıkar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konulardan birisi İş Sağlığı ve Güvenliği konusudur. Bu konu hakkında şirket sahiplerinin cevabını bilmedikleri pek çok soru vardır. Biz de bu içeriğimizde İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetinin ne olduğunu, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetini hangi işletmelerin almak zorunda olduğundan bahsedeceğiz.
2012 senesinin Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliğine dair personel istihdamını zorunluluk hâline getirmiştir. İşletmeler içinde istihdam sağlanmadığı taktirde ortak olan bir Sağlık Güvenlik biriminden hizmet alma zorunluluğu oluşmuştur.
Yürürlüğe girmiş olan bu kanun ile işletmeler; az tehlikeli, tehlikeli ya da çok tehlikeli olmak üzere birbirinden farklı üç sınıfa ayrılmışlardır. Bu sınıflandırmanın sonucunda işletmelerin sorumluluk kapsamı da söz konusu olan bu sınıflara göre belirlenmeye başlamıştır.
NACE Koduyla Tehlike Sınıfı Tespiti Yapma
İşletmelerin SGK sicil numaralarının 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 rakamlarından oluşmakta olan NACE koduna BACKLİNK (/blog/nace-kodu-nedir) göre işletmelerin dahil oldukları tehlike sınıfları belirlenmiş oluyor.
İşletmelerin dahil oldukları tehlike sınıfları ile çalışan sayıları bazında kanın yer almakta olan süreler içine iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ile diğer sağlık personellerini görevlendirmiş olmaları gerekiyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Olmadığı Taktirde İdari Para Cezası Uygulanır mı?
İşletmelere, İş Sağlığı ve Güvenliği personellerinin görevlendirmesini yapmadıklarında her ay bazında çalışan kişi sayısı başına idari para cezası uygulanır. İdari para cezası miktarı da her senin başına güncellenmektedir.
Bunu bir örnek ile inceleyelim. Örneğin; 5 çalışan kişisi bulunan ve de tehlikeli şirket sınıfında yer alan bir işletme olması durumunda, iş güvenliği uzmanı görevlendirilmemişse çalışan sayısı başına aylık olarak 9 bin 672 liradan 5 kişi için toplamda 48 bin 360 TL idari para cezası uygulanır ve işletmeler ödemekle yükümlüdür. Eğer bir yıl içinde görevlendirme sağlanmazsa bu miktar 580 bin 320 lira kadar yüksek bir miktara ulaşabilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının Görevlendirilme Şekli
Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmeler İçin:
Çalışan sayısı başına ayda minimum 10 dakika zarfında bir süre verilir. Bu doğrultuda az tehlikeli sınıfa dahil olan işletmede 100 çalışan olması durumunda 1 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı sağlanmalıdır veya OSGB’den hizmet alınmalıdır.
Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmeler İçin:
Çalışan sayısı başına ay içinde en az 20 dakikalık bir süre verilir. Bu durumda da tehlikeli sınıfa dahil olan işletmelerde 1000 çalışan olması durumunda, 2 tam zamanlı iş güvenliği uzmanının istihdamı sağlanmalıdır ya da OSGB’den hizmet alınmalıdır.
Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmeler İçin:
Çalışan sayısı başına bir ay için en az 40 dakikalık bir süre verilir. Bu durumda da çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 1000 çalışan olması hâlinde 4 adet tam zamanlı iş güvenliği uzmanının istihdamı sağlanmalıdır veya OSGB’den hizmet alınmalıdır.
İş Yeri Hekiminin Görevlendirilmesi
İş yeri hekiminden ya da OSGB’den hizmet alınması gereken durumlar kanunda açık şekilde belirtilmiştir. İş yeri hekimi adına belirtilen çalışma süreleri aşağıda verildiği gibidir.
Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmeler İçin:
Çalışan sayısı başına ay içinde minimum 5’er dakikadan 2000 çalışanı bulunan az tehlikeli sınıfa dahil işletmelerde 1 adet tam zamanlı iş yeri hekiminin istihdam edilmesi veya OSGB’den hizmet alınması gerekir.
Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmeler İçin:
Çalışan sayısı başına ay içinde minimum 10’ar dakikadan 2000 adet çalışanı bulunan tehlikeli sınıfa dahil işletmelerde 2 adet tam zamanlı iş yeri hekiminin istihdamı veya OSGB’den hizmet alınması gerekir.
Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmeler İçin:
Çalışan sayısı başına ay içinde en az 15’er dakikadan 2000 çalışanı bulunan çok tehlikeli sınıfa dahil olan işletmelerde 4 adet tam zamanlı iş yeri hekiminin istihdam edilmesi ya da OSGB’den hizmet alınması gerekir.