Kendi işini kurma isteği olup da ne iş yapabileceğini düşünen insanların sayısı günümüzde gitgide artmakta. İş kurmak isteyen ancak elinde sermayesi az olan kişiler de küçük bir sermaye ile ne iş yapılabileceğinin peşine düşüyor. İş yaşamım içinde yeni bir sayfaya sahip olmak ve bir iş kurmak istiyorum diyen kişiler için çıkmak istedikleri yol birtakım riskler barındırır ancak karar vererek harekete geçmek de en önemli ve en güçlü adımdır. Kendi işini kurmak isteyen kişilerin bilmeleri gereken 6 ana maddeyi bu içeriğimizde ele alacağız.
Yeni bir iş kurmak konusunda karar verenler öncelikle söz konusu girişimin maliyetine ve de harcamaları gereken zamana takılırlar. Sıfırdan bir yeni iş kurmak isteyip de hızlı sonuç almak isteyen girişimcilerin buluştukları ortak nokta çıkmak üzere oldukları bu yolculukta onlar için olmazsa olmaz olan bu 6 maddedir.
Kendi İşini Kurmak İçin Gereken Proje ve İşin Planı
İş kurmak istiyorum ve ne yapabilirim diye düşünen girişimci adayları öncelikli olarak yapmak istedikleri işin ne olduğuna karar vermelilerdir. Bunun için de iyi bir sektör araştırmasının yapılması gerekir. Avantajlar ve riskler iyi bir şekilde analiz edilmelidir. Dünyadaki bütün gelişmelerin takip edilmesiyle geliştirilebilecek farklı iş fikirleri bulmak girişimci adayına uzun vadede kazandırabilir. İşin talep görmesi dikkat edilecek bir diğer bir faktördür.
Kendi işini kurmak isteyen girişimci adayları sevdikleri, yaparken keyif alacakları bir işi seçmeye çalışmalılardır. Karşılaşılan her zorlukta sevilen işi yapmanın vermiş olduğu keyif ile söz konusu sorunlara göğüs germek daha kolay olur. İşin pazarı küçük olsa bile eldeki küçük pazarı tamamıyla domine etmek ve pazarın büyük bir bölümüne hitap edilmelidir. Odaklanılması gereken budur. Bu noktadaki en önemli kural yapmaktan keyif alınan bir iş olmasıdır. Hedef kitleyi ve de pazarı etkili şekilde kullanmaktır.
İş Kurma Aşamasında Sermayenin Önemi
Bir iş kurmaya karar veren kişiler için ellerinde olan sermaye işin tüm kaderini etkileyen önemli faktörlerin başında gelmektedir. Yeni bir iş kurabilmek için elde belli miktarda bir sermayenin olması gerekir. Sermaye denilince; şirketin kurulma süreci, şirket adına yapılacak harcamalar, vergi, kira, ofis masrafları, ürün tedariği, depo masrafları ve daha fazlasını içinde barındırmaktadır. Bütün bunları karşılayacak olan ya da bir süre şirketi ayakta tutabilecek bir sermayenin olması yeni iş kurma sürecinde kişiyi güçlü kılar.
Bu noktada iş kurmak isteyen fakat sermayesi olmayan kişiler ne yapabilir? Onlar için de hayaller suya batıyor değil. Kendi işini kurmak isteyenler için devletin sunduğu destekler mevcut. İşkur, KOSGEB, TUBİTAK gibi girişimcilerin iş kurabilmeleri ve geliştirmeleri konusunda girişimcilere sermaye desteği sunan destek kolları vardır. Bunlarla beraber bankaların da destek kredileri vardır. Yeni iş kurmak isteyen kimselere sermaye noktasında krediler de kapı açmaktadır. Bu kredilere başvurulduğunda iş için gerekli olan sermaye karşılanabilir. Bununla birlikte melek yatırımcılar ile de görüşmeler yapılabilir ve onlardan yatırım almak denenebilir.
Sıfırdan İş Kurma Noktasında Pazar ve Sektör Araştırması
Kendi işini kurmak isteyen fakat ne iş yapabileceğini düşünen kişilerin iyi şekilde bir sektör araştırması yapmaları ve araştırma sonucuna göre bir eyleme geçmeleri gerekmektedir. Kurulacak yeni işe karar verildikten sonra etkili bir pazar araştırması yapmak gerekir.
Pazar araştırması yapma aşamasında şu soruların cevabı alınmalıdır:
Pazardaki durum nedir?
Uzun vade içinde iş büyür mü?
Pazara olan ilgi artacak mı?
Rakip firmalar ne yapmış?
Danışmanlık Hizmeti
Sıfırdan başlayarak iş kurmaya karar verildikten sonra işi kurmak için gereken şeyler konusunda ilgili alanlardan danışmanlık hizmetleri almak işlerin doğru ve hızlı şekilde ilerlemesini sağlar. Kendi işini kurmak isteyenlerin iş kurmaları için teknik işler, muhasebe, web sitesi ve eğer e-ticaret yapılacaksa e-ticaret sitesi kurulumu gibi arka planda kalan birçok konuda dışarıdan destek almaları iyi olur. İş kurmak adına gerekenler konusunda dışarıdan alınacak destekler işlerin profesyonelce başlamasını sağlayacaktır.
Yeni İş Kurma Aşamasında Ortak Seçimi
Birden fazla ortağın olduğu şirketlerin; ortaya koyulan sermaye, iş dağılımı gibi faktörler nedeni ile daha da başarılı olduğu bilinmektedir. Burada en önemli nokta ortak olunacak kişilerin doğru seçilmesidir. Buna uzun vadede karar verilmelidir. Seçim yapıldıktan sonra da iş dağılımını vakit kaybetmeden yapmak gerekir.
İş Planı Yönetimi
Bu yola çıkarken iş planı tam anlamıyla yapılmalıdır. Mevcut olan işten yeni işin planı tamamen yapılmadan ayrılmamalıdır. Elde kişiyi 6 – 12 ay kadar idare ettirebilecek bir bütçe olması oldukça önemlidir. Bu şekilde bir bütçe olmadan işten ayrılmak sonraki süreç için zorlayıcı olacaktır.