Ülkemizdeki en eski e-ticaret platformlarından birisi olan Hepsiburada’da online mağaza açıp ürünlerini burada satışa çıkarmak isteyenlerin takip etmeleri gereken birtakım adımlar vardır. Bu platformda mağaza açıp tüketicilere ulaşmak firmaların daha geniş hedef kitlelere ulaşmalarına yardımcı olur. E-ticaret siteleri için de alternatif satış kanalı oluşturmaya yardımcı olur.
Hepsiburada platformunda online mağaza açmaya dair merak edilen tüm soruları bu yazımızda cevapladık.
Hepsiburada Nedir?
2001 yılından itibaren ülkemizde online alışveriş sektöründe bulunan ve büyük bir dilime sahip olan pazaryerlerinden birisidir. İlk kurulduğu zamanlarda bir B2C e-ticaret sitesi olan bu platform kendi stoğunda bulunan ürünleri tüketicilerine doğrudan ulaştırırdı. Son yıllarda ise farklı şirketler bu platformda kendi mağazalarını açtılar ve ürünlerini kendileri satabilme yetkisine sahip oldular. Halihazırda Hepsiburada pazaryeri platformunda 30 farklı kategoride 12 milyonun üzerinden ürün vardır ve tüketicilerle buluşmaktadır.
Hepsiburada Nasıl Çalışır?
Hepsiburada platformu B2C modelinde bir platformdur. Yani şirketten tüketiciye doğru alışveriş modeli ile çalışmaktadır. Tüketiciler bu pazaryerine gelirler ve aradıkları ürünü sepetlerine ekleyip satın alırlar. Platformun sanal bir pazaryeri hâline gelmesi ile birlikte şirketler de bu platformda online mağaza sahibi olmak için talepte bulunurlar ve kendi sanal dükkanlarını açarlar.
Hepsiburada pazaryeri, farklı şirketlere açık kapı bıraktığı gibi kendisine ait stoktaki ürünlerini de satışa sunmaktadır. Bu sayede tüketiciler birbirinden farklı birçok ürün kategorisi içerisinde aradıkları ürünleri ya mağazalardan ya da Hepsiburada’dan satın alabilmektedirler.
Bu platformda mağaza açan şirketler, ürünlerini tüketicilerine kendileri gönderirler. Yani bir şirket Hepsiburada platformunda mağaza sahibi olduğunda satışa sunduğu ürünlerini Hepsiburada’ya değil direkt olarak tüketiciye kendileri gönderirler.
Neden Hepsiburada Pazaryerinde Bir Mağaza Sahibi Olmalıyım?
Hepsiburada platformu, ülkemizdeki en eski ve en bilinen e-ticaret şirketlerinden birisidir. Dolayısıyla bu onu kurumsal ve güvenilir bir marka hâline getirmiştir. Hepsiburada pazaryerinde bir mağaza açmak bu platformun gücünden ve olumlu prestijinden yaralanmak için harika bir fırsat olacaktır. Bu platformun kendisine ait bir web sitesinin olması ve ürün arayışında olan tüketicilerin bu platforma güvenmeleri mağaza sahiplerinin de satışlarını artırmalarında etkili olacaktır. Hepsiburada entegrasyonu ile müşteri kitlelerine ulaşmak etkili bir hamle olur.
Hepsiburada Pazaryerinde Mağaza Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?
Geniş çaplı bir kitleye ulaşmak: Bu pazaryerinin kendisine ait bir müşteri kitlesi vardır. Bu platformda mağaza sahibi olan firmalar da bu büyük kitleye ulaşma şansı bulacaklardır. Hiç yoktan bir müşteri kitlesi yaratmak yerine var olan bir müşteri kitlesine ulaşmak marka bilinirliği yolunda hızlı ilerlemeler kaydettirecektir.
Platformun marka gücünden faydalanmak: Şirketler bu pazaryerinde bir mağaza sahibi olduklarında arkalarına Hepsiburada pazaryerinin gücünü almış olurlar. Böylece bu platformun firmalara sağladıkları avantajlardan yararlanırlar ve satışlarını gerçekleştirebilirler.
Hepsiburada pazaryerine olan müşteri güveni: İnternet üzerinden alışveriş yapmak isteyen tüketiciler marka olarak tanımadıkları bir web sitesinden alışveriş yapmak yerine güvendikleri bilinir bir web sitesinden alışveriş yaparlar. Bu konuda da Hepsiburada’nın var olan marka gücü, mağaza sahiplerinin tüketicilere bu güveni vermelerine yardımcı olur. Tüketiciler Hepsiburada platformu üzerinden sipariş verseler bile mağaza markalarının ürünlerini aldıkları için markayı tanımış olurlar.
Hepsiburada Pazaryerinde Nasıl Mağaza Açılır?
Bu pazaryerinde mağaza sahibi olabilmek için bir şirkete sahip olma koşulu aranır. Gerçek bir şirkete sahip olmadan bu platform üzerinden satış yapmak mümkün değildir. Şirket sahipleri ise kendilerinden istenen belgeleri temin edip Hepsiburada’ya iletmek durumunda mağaza açabilirler.
Hepsiburada pazaryerinde mağaza açabilmek için bu sayfaya (https://mpop.hepsiburada.com/#/) tıklamalısınız.
Hepsiburada Pazaryerinde Mağaza Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Bu platformda mağaza sahibi olmak için birtakım bilgileri sağlamak ve istenen gerekli evrakları Hepsiburada’ya sunmak gerekir. Burada dükkan açmak için gereken bilgiler ve belgeler aşağıda verildiği gibidir:
Vergi levhası
Banka bilgisi
İmza sirküsü
Faaliyet belgesi
Ticari Sicil Gazetesi (Burada yer alan unvan ile adres bilgileri, faaliyet belgesi ile vergi levhasında bulunan bilgilerle uyuşmalıdır.)
Şahıs firması ise Ticaret Odası kayıtları
Tüm belgelerde ortakların ıslak imzası ile kaşe bulunması şartı
Hepsiburada Pazaryerinde Mağaza Açma Süresi Ne Kadardır?
İstenilen bütün evraklar eksiksiz olarak doldurulduğunda ve ürünler ürün kategorilerinde belirtildikten sonra platform tarafından mağazanın onaylanması ya da mağaza açma talebinin reddedilmesine dair geri dönüş sağlanmaktadır. Hepsiburada platformu tarafından bilgilerin onaylanması hâlinde mağaza açılır ve satış için hazır hâle gelir.
Hepsiburada Pazaryerinde Mağaza Açmadan Satış Yapılabilir mi?
Hepsiburada platformunda satış yapabilmek için mağaza sahibi olmak şarttır. Aksi taktirde satış yapılamaz. Şirket bilgileri, Hepsiburada tarafından onaylandıktan sonra mağaza açılır ve o şekilde satış yapılır.
Hepsiburada Platformunda Mağaza Açmak Ücretli midir?
Bu platformda bir mağaza açmak için ücret talep edilmez. Hem açılma aşamasında hem de açıldıktan sonra herhangi bir ücret talep edilmeden bu pazaryerinden satış yapılabilir. Açma bedelinin yanı sıra herhangi bir aylık ödeme ücreti de yoktur.
Hepsiburada Pazaryerinde Kargolama Seçenekleri Nasıldır?
Bu pazaryeri üzerinden satış yapan firmalar, kargoları alıcıya doğrudan kendileri gönderirler. Bu gönderimler yapılırken, Hepsiburada platformunun sunmuş olduğu kargo anlaşmalarıyla kargo gönderimindeki ücretler için daha iyi teklifler alınabilir.
Kargoların; alıcılara, temin edilen sürede gönderilmesi çok önemlidir. Kargoların kullanıcılara yanlış ürün olarak gönderilmesi, geç gönderilmesi ya da hiç gönderilmemesi gibi sorunlarda Hepsiburada tarafından ilgili firmalara cezai yaptırımlar uygulanır.
Hepsiburada Platformunda Komisyon Oranları Nasıldır?
Bu platformda komisyon oranları ürün kategorilerine göre farklılık gösterir. Komisyon oranları belli olmadığından dolayı mağaza açma sırasında elde edilen Ek-3 Pazaryeri Satıcı Bilgileri Formu ile firmalara komisyon bedelleri sunulur. Firmalar da ürünler ile ilgili komisyon bedellerince ürün fiyatlarını belirlerler.
Hepsiburada Platformunda Mağaza Vergilendirme Süreci Nasıl İşler?
Hepsiburada platformunda satış yapıldığında yapılan satışlar için vergi ödeme yükümlülüğü doğar. T.C. vergilendirme süreçlerince internetten yapılan satışlar için vergi yükümlülükleri yerine getirilmelidir. Hepsiburada pazaryerinde mağaza açmak için şirket zorunluluğu olduğundan dolayı kesilen faturalar üzerinden vergi ödemek gerekir.
Jet Stok Entegrasyon Programı ile Hepsiburada Entegrasyonu Çok Kolay
Jet Stok ile Hepsiburada pazaryerindeki mağazanızı çok kısa sürede entegre etmek mümkün. Entegre işleminiz için sadece Hepsiburada pazaryerindeki API bilgilerini Jet Stok paneline girmek yeterlidir. Bu aşamadan sonra Hepsiburada entegrasyonu başlamış olur ve entegrasyon ile mağazaya ait siparişler, jet hızıyla otomatik olarak onaylanır. Ürünlere ait stok bilgileri ile ürün bilgileri Jet Stok’un paneli ile güvenle ve kolayca yönetilir.