Girişimcilerin onca yoğun telaşı içinde, ihtiyaç hiyerarşisi oluşturma sırasında iş planı yapması ve strateji belirlemesi kadar mali işleri yönetecek profesyonel bir destek alması da o denli önemlidir. Bu sebeple girişimcilerin cevabını aradıkları önemli olan sorulardan birisi muhasebecinin nasıl seçileceği sorusudur. Bu konuda öncelikle gerçek kişilik veya tüzel kişilik konumunda olan her ticari kuruluşta serbest muhasebeci mali müşavirle iş birliğinin olması gerektiğini belirtmiş olalım. Muhasebeci seçmede önemli olan nedir, muhasebeci seçme konusunda hangi detaylara dikkat edilir? Tüm bu soruların cevabı içeriğimizde yer alıyor.
İşletmenin sektörü ne olursa olsun iş planlarının olası getirileri de ne kadar kârlı ve ne kadar yüksek olursa olsun hesaplar doğru tutulmadığı sürece, evraklar ile bilgiler düzgün şekilde korunmadığı sürece ticari faaliyetlerin devamlılığında sağlıklı bir ilerleme olmaz. Çünkü bir işletme için risk unsurlarının en büyüklerinden birisi devlete yapılmakta olan beyanlarda yanlışlık yapılması ve bu yanlışların vergi cezası şeklinde geri dönmesidir. Küçük bir rakam hatası dahi binlerce liralık ceza şeklinde geri dönebilir. Bu sebeple mutlaka mali müşavir ya da serbest muhasebeci tayin edilmelidir.
Muhasebeci Kişinin Muhasebe Dışı Hizmetleri
Bir muhasebecinin, işletmenin elde etmiş olduğu ve elde etmeyi planladığı sayısal değerler hakkında yapacağı yorumlama bilgisi ile deneyimi ve de daha birçok unsurun işletme bünyesindeki etkisi göz ardı edilmediğinde muhasebeci seçiminin ne kadar önemli olduğu anlaşılmış oluyor. Peki muhasebeciye hangi konularda danışılabilir?
Muhasebeciye; risk yönetimi, vergi planlaması, kârlılık, iç kontrol, kredi ya da avukat bulma ve teknolojik bilgi konularında danışılabilir. Muhasebecinin her ay gelir tablosu ve bilançosunu raporlayıp şirkete sunması ve vereceği danışmanlıkla vergi yükü hakkında gelecekte ne olabileceğiyle ilgili fikir sahibi olunmasını sağlaması işletmenin devamlılığında son derece önemli bir rol oynar.
Muhasebeci Seçiminde Kriterler Nelerdir?
3568 sayılı yasa gereğince defter tutma yetkisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere (SMMM’lere) verilmiştir. Muhasebeciye sınav ile belirli şartları tamamlamış olan adaylara veriliyor olan söz konusu belgeye sahip olup olmadığı sorulmalıdır.
Muhasebecinin ücretini belirlemekte olan unsurlar; verdiği hizmetler, mesleki deneyim, yabancı dil bilgisi ve raporlama yeteneği gibi unsurlardır. Anonim ya da limited şirket konumunda olan sermaye şirketiyle şahıs şirketlerinin arasında büyük bir fark vardır. Şahıs şirketlerinde sermaye şirketlerinden farklı olarak %20 oranlık stopaj maliyeti oluşur. Stopaj maliyeti de muhasebeci kişinin ücretinde artış yaratan önemli bir noktadır.
Muhasebecinin mükellefleri yani müşteri portföyü arasında muhasebeci seçiminde bulunacak kişinin sektöründeki bir işletmenin de yer alması gereklilik olmasa bile kişi için bir referanstır. Muhasebecinin yoğunluğu ile destek alınabilecek kaynaklar ve bağlantıların bulunması kişiye muhasebecisinin daha verimli çalışması hakkında ipuçları verir.
İyi olan bir muhasebeci işinde tasarruf sağlayan (teşvik gibi) önerilerde bulunmalıdır. Bu sebeple muhasebeci adayına sorular sorup yaratıcı ve etkileyici fikirler ile gelip gelmediği kontrol edilebilir. Bunun da elbette ki bir bedeli olabilir.
Muhasebeci Dijital Araçlara Hakim Olmalıdır
Teknoloji ile bilgi teknolojisindeki ilerlemelerin fırsat bilinip değerlendirilmesi için işi kolay hâle getiren araçlar noktasında bilgisi olan bir muhasebeci ile çalışılmalıdır. Bulut teknolojisi kullanabilen, internette yetkilerini geliştirmiş, ekonomik ve de kullanışlı olan uygulamalar önerebilen muhasebeciler büyük avantaj sağlarlar.
Vergi ödemeleri ve yazışmaları entegre sistemlerle yapılabiliyor olsa bile muhasebecinin vergi dairesi, tescil ve sigorta kurumlarına konum olarak yakın olması da işlerin kısa zamanda yapılmasını sağlar ve zaman yönetimi bakımından önemli olur.
Genel anlamda mali müşavirlerin ve muhasebecilerin seçiminde öneriler dikkate alınır ancak eş dost tavsiyesi yerine Mali Müşavirler Odasından tavsiye almak da mümkündür.
Müşavirlik ve muhasebe hizmetlerinde performans değerlendirmesi, ücret karşılaştırması, kalite karşılaştırması yapmak zordur. Bu sebeple muhasebeciden kendisini meslektaşlarından ayrı kıldığını düşündüğü yönlerini öğrenmek noktasında fikirleri alınabilir.
Sonuç itibariyle; işletme kurarken ve işletme büyüme aşamasındayken işletmeye desteği olacak en doğru muhasebeciyi seçmek adına muhasebeciye SMMM belgesinin olup olmadığı, ücreti nasıl belirlediği, müşterilerinin kim olduğu, iş ile ilgili tavsiyeleri olup olmadığı, bilişim teknolojilerinden faydalanıp faydalanmadığı, konum bakımından kurumlara ne kadar yakın olduğu, meslektaşları ile arasındaki farklarının ne olduğu gibi sorular sorulabilir. Bu sorular iyi bir muhasebeci seçme noktasında yardımcı olacaktır.