İşletmenizin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ödenmesi gereken bir vergi türü de geçici vergidir.
Geçici vergi nedir kısaca tanımlayacak olursak; mükelleflerin, Gelir ve kurumlar vergisi'ne göre hesaplanmış üçer aylık kazançları üzerinden yeniden bir hesaplama gerçekleştirilerek ödenen bir peşin vergidir.
Geçici verginin "peşin vergi" olarak ifade edilmesinin nedeni ise; normalde Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi tüm yılın kar ve zararları dikkate alınarak hesaplanmaktadır ancak bu vergilendirmede ise üçer aylık dönemlerde elde edilen kazancın vergisi tahsil edilmesidir.
Kısacası geçici vergi nedir sorusuna cevap olarak; ödenmesi gereken gelir ve kurumlar vergisinin 3 aylık dönemler halinde ödenmesi olarak ifade edilebilir.
Geçici Vergi Nasıl Hesaplanır?
Geçici vergi nasıl hesaplanır bunun için benzer hesaplama örneklerini incelemek en doğrusu olacaktır. Bu sayede hesaplamanın mantığı daha kolay anlaşılabilir.
Hesaplama işleminde esas olarak geçici vergi üzerinden hesap yapılır. İlk aşamada geçici verginin kümülatif ortalaması hesaplanır. Elde edilen sonuçtan, geçici vergi tutarları düşülür. Bu sayede son dönemde ilave elde edilen gelir vergilendirilmiş olur.
Geçici vergi nasıl hesaplanır aslında daha pratik bir yöntemi var. Bunun için sizlere kolay kullanım arayüzüne sahip bir ön muhasebe uygulamasını önerebiliriz. Sadece aylık karları belirtmeniz ile gelir vergisi ve geçici gelir vergisi tutarları kolay bir şekilde hesaplanmaktadır.
Geçici Vergi Hesaplama Programı
Jet Stok Ön Muhasebe Programı sizlere kolay ve hızlı bir şekilde tüm hesaplamaları yapabilmenize imkan sağlamaktadır. Ücretsiz bir şekilde deneyebileceğiniz bu programın oldukça kolay anlaşılabilir bir arayüzü olduğunu gördüğünüzde bağımlısı olacaksınız. Jet Stok basit bir şekilde geçici vergi hesaplaması yapabilmenize imkan sağladığı gibi beraberinde daha bir çok özelliği sunması ile de ön muhasebe işlemlerinde büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Keşfedebileceğiniz diğer özellikleri aşağıdaki gibi ifade edebiliriz;
- Gelir Gider Takip Özelliği Programın en önemli özelliklerinden birisi gelir ve gider takip takibini pratik bir şekilde yapabilmenizi sağlamasıdır. Jet Stok, şirketin gelir ve giderlerini ayrıntılı bir şekilde kayıt altına almakta ve arşivlemektedir. Bu sayede takip işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Gelir ve gider durumlarını tek bir pencereden rahatlıkla izleyebilirsiniz.
- Fatura Takip ÖzelliğiJet Stok ayrıca fatura işlemlerinizi halletmenin en pratik yoludur. Belirli bir şablon dahilinde faturanın oluşturulması, yazdırılması, tahsilatların gerçekleştirilmesi, faturaların takip edilmesi ve kayıt altına alınması gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm fonksiyonlara sahiptir. Bu sayede faturaların oluşturulması, yazdırılması ve takip edilmesi gibi süreçlerinde daha az iş gücü harcar, daha fazla zaman kazanırsınız.
- Stok Takip Özelliği - Stok takibi, bir işletmenin mevcut durumunun analiz edilmesinde geleceğe yönelik hangi adımları atması gerektiğine dair planlar yapabilmesinde oldukça önemli bir işlemdir. Bu işlemin modern bir yaklaşım ile daha kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi mümkün olmaktadır. Jet Stok tam olarak bu türden bir yaklaşımı benimsemiştir. Program dahilinde faydalanabileceğiniz stok takip özelliği sayesinde stok durumları, tedarik zincirindeki dalgalanmalar ve diğer tüm ayrıntılar görüntülenebilmektedir. Bu özellik ayrıca maliyet bakımından da ciddi oranda tasarruf sağlamaktadır.
- Raporlama- İşletme faaliyetlerinin raporlanması büyük önem arz eden işlemlerden birisidir. Raporlama işleminde belirli standartlara uyulması gerekmektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilecek doğru raporlama işlemi neticesinde işletmenin geçmiş faaliyetlerine dair analizler yapılabilir ve mevcut durumu gözetilebilir. Raporlama süreci, her türlü işletme modeli için gerekli ve önemli bir süreçtir.
Jet Stok sahip olduğu tüm bu özellikleri ile sizlere sadece geçici vergi hesaplama uygulaması olmakla kalmayıp aynı zamanda diğer ön muhasebe işlemlerinizi de kolaylıkla yapabilmenize imkan sağlayan bir yazılımdır.