
Firmalar İçin Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nasıl Kullanılır?
Sosyal günümüzde kurumsal markaların vazgeçilmez pazarlama aracı konumunda... Bunun başlıca sebeplerinden biri de geleneksel pazarlama araçları oldukça yüksek maliyetli ve hedeflenen kitleye ulaşılması açısından da sosyal medya kadar etkili değil. Dijitalleşen dünyada pazarlama teknikleri de giderek değişiyor ve karşımıza “Artırılmış Gerçeklik (AR)” gerçeğini çıkarıyor. Peki ama nedir bu artırılmış gerçeklik? Firmalar artırılmış gerçekliği nasıl kullanabilir?
Dijitalleşen dünyada markaların ürünlerini tanıtması ve müşteri sadakati geliştirmesi farklı dijital tekniklerin kullanımıyla doğrudan ilişkili. Bu açıdan sosyal medya ufukları genişletti. Sosyal medya doğru kullanıldığı ve doğru okunduğu zaman tüketicilerine direkt ulaşarak beklentilerini ve isteklerini saptamada kazanç getiriyor. Dijitalleşmeyle birlikte en çok kullanılan iki sosyal medya platformu Instagram’ın yeni özelliklerinden biri ise AR filtreleri oldu. Artırılmış gerçeklik markalar için keşfedilmeyi bekleyen yeni bir pazarlama ağı olarak dikkat çekiyor.
AR özel bir yazılım
Artırılmış gerçeklik temelde kamerayı ve bilgisayarı tek bir etkileşimli sisteme bağlayan özel bir yazılım… Bu sistemin en temel görevi ise kamerayla çekilen fotoğraflardan üç boyutlu görüntüler oluşturmak… Peki, bu nasıl oluyor? İlk olarak kameradan fotoğraf çekiliyor. Daha sonra program belirli bir model arayarak videonun her bir karesindeki noktaları tanıyor. Bu 2D noktalarla da gerçeklik oluşturuluyor ve en sonunda 3D görüntü elde ediliyor
Artırılmış Gerçeklik kavramı aslında yeni sayılmaz. Çıkış tarihinin 1960’lara uzandığını iddia edenler var. Bu iddiaya göre Amerikalı bilim insanı Ivan Sutherland, artırılmış gerçeklik cihazları için prototip görevi gören bir sistem geliştirdi. Kafaya takılabilen cihaza bağlı olan sistem sayesinde 3 boyutlu dijital objeler görüntülendi. Kimi uzmanlar ise AR’in Boeing araştırmacısı Tom Caudell tarafından 1990 yılında icat edildiğini söylüyor. Ronald Azuma ise AR için 1997’de yaptığı tanımda sistemin özelliklerini şu şekilde sıraladı:
- Sanal ile gerçeği birleştiriyor
- Gerçek zamanlı olarak etkileşime giriyor
- 3 boyutlu olarak çalışıyor.
Markalara özel AR filtreleri
Markalar için geliştirilen özen artırılmış gerçeklik filtrelerinin birçok avantajı var. Bu avantajların başında ise markaya prestij sağlaması ve marka bilinirliğini artırması geliyor. Filtreler paylaşılmaya başlandıkça etkileşim çoğalıyor ve markanın, örneğin Instagram algoritmasında görünürlüğü artıyor. Böylece sosyal medya sayfası da organik olarak büyüyor ve hedef kitleye çok daha kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Artırılmış gerçeklik, en popüler haliyle eğlence alanında interaktif oyunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknolojinin gözlük ve lens gibi giyilebilir cihazları (Google Glass, HoloLens) her geçen gün biraz da fazla ve farklı alanda efektif şekilde kullanılıyor.
Artırılmış Gerçeklik nerelerde kullanılıyor?
Artırılmış gerçekliğin kullanıldığı alanların başında elbette e-ticaret geliyor. Pazarlamada AR teknolojisini etkin olarak kullanan markalar çok daha öne çıkıyor. AR teknolojilerini sıklıkla gördüğümüz bir başka sektör ise sağlık sektörü… Örneğin, özellikle sağlık eğitiminde 3D formatıyla insan vücudunun detayları deneyimlenerek öğreniliyor. Hastalar da artırılmış gerçekliği kullanarak, semptomlarını daha iyi tanımlayabilme olanağına kavuşuyor. AR teknolojisini etkin kullanan diğer sektörler ise şunlar:
- Emlak: Emlak ofisleri ve ajanslar AR kullanarak müşterileriyle çok daha iyi etkileşim sağlayabiliyorlar. Bu teknolojiler müşterilerin karar verme aşamasında olumlu etkilere sahip. Geçmişte kullanılan mekan fotoğrafları yerine emlak sektöründe bu teknolojiler sayesinde bulunduğunuz her yerden sahip olmak istediğiniz mekanı içindeymiş gibi gezebiliyorsunuz.
- Modelleme: Artırılmış gerçeklik tasarım ve modelleme sırasında, görsellerin çok daha rahat ve etkili şekilde oluşturulmasını sağlıyor. Bu da iç tasarımdan mimariye ve inşaat sektörüne kadar birçok profesyonelin bu teknolojiyi kullanmasını sağlıyor.
- Turizm: Turizm sektöründe de AR öne çıkıyor. AR ile potansiyel müşteriler seyahate çıkmadan önce deneyim yaşayabiliyor ve satın alma kararını bu deneyim sonrasında verebiliyor. Otel sektörü için de oldukça etkili bir pazarlama tekniği olarak karşımıza Ar çıkıyor.
- Eğitim: Uzaktan eğitimin ne kadar önemli olduğunu son iki yılda hep birlikte deneyimledik. İşte bu noktada da karşımıza yine AR çıkıyor. Öğrencilerle bağlantı kurmaya yarayan artırılmış gerçeklik uygulamaları eğitim sürecinden çok daha iyi ve etkili sonuçlar alınmasına destek oluyor.