Fijital ilk kez 2007 yılında Amerikan Reklam Ajansları Birliği Başkanı tarafından yıllık toplantıda kullanılan bu kavram zamanla popüler kavramlar arasına girdi.Fijital kelime anlamıyla ‘’dijital’’ ve ‘’fiziksel’’ kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Fijital pazarlama, müşteriye maksimum hizmeti sağlamak amacıyla geleneksel pazarlama yöntemleri ile dijital pazarlama yöntemlerinin bir araya getirilerek kullanılmasıdır. Fijital pazarlama tüketiciler, ürünler ve markalar arasında hem fiziksel hem de dijital bir köprü görevi görmektedir. Fijital pazarlama’nın yeni nesil bir pazarlama türü olduğunu söyleyebiliriz.
Gün geçtikçe dijitalleşme hayatımızda daha çok yer ediniyor. Müşteri beklentileri ve üreticiler arasında rekabet artmaya devam ediyor. Bu nedenle günümüzde en çok göze çarpan trend ise Fijital pazarlamadır. Fijital pazarlama, markaların müşterilerle birçok farklı kanaldan etkileşimde olmasını sağlıyor. Bu sayede, markalar müşterileriyle birçok noktada iletişim kurarak marka farkındalıklarının artmasını sağlayabilirler. Markalar bunun yanında tüketicilerini daha iyi tanıyarak tüketiciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşmayı sağlayacak stratejiler oluşturabilir.
Fijital pazarlama’nın bir diğer avantajı ise geniş veri toplayabilmesidir. Fiziksel ve dijital veriler ortak potada birleştirildiğinde, markalar yeni tüketiciler çekebilmek için hedefli kampanyalar ve kendilerini tanıtma stratejileri tasarlayabilirler.
Yeni Nesil Fijital Pazarlama Örnekleri
Bu yeni nesil pazarlama yönetimini McDonald’s ilk olarak kullanmıştır. Marka, Stockholm şehrindeki mağazasında Pick N Play isimli bir interaktif açık hava kampanyası başlatmıştır. Bu kampanya geleneksel pazarlama yöntemi olan dış mekan tabelaları ile dijital teknolojileri birleştirmiştir. Kullanıcılar, akıllı cep telefonlarıyla billboardlar da görünen oyunları oynadılar. Bu şekilde ödüller kazanırken markanın kampanyalarından da haberdar oldular.
Coca-Cola bu pazarlama yaklaşımını ilk kez 2009 yılında yaptı. Tüketiciye istediği içeceği yapabilme imkanı tanıdı ve bunu dokunmatik bir ekran ile sundu. Tüketici bu içeceğini adlandırarak sosyal medyada paylaştı.
Türkiye’de ki trendlere bakacak olursak buna en iyi örnek Getir ve BiTaksi uygulamalarıdır. Taksiyi dijital olarak çağırabiliyoruz ve fiziksel olarak kullanabiliyoruz. Market alışverişlerimizi telefonlarımızdaki uygulamayla yapabiliyor ve ihtiyaçlarımızı fiziksel olarak da kullanabiliyoruz