Satışı gerçekleştirilen mal ya da hizmet ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı belgeye "fatura" denir. Fatura aynı zamanda "ticari belge" olarak tanımlanır. Bunun nedeni ise ticari faaliyetler (alım-satım) için düzenleniyor olmasıdır. Fatura üzerinde; satışı gerçekleştirilen ilgili malın ya da verilen hizmetin satış sürecine dair tüm detaylı bilgiler bulunur. Bu bilgiler; Maliyenin belirttiği ve Vergi Usul Kanunu kapsamında belirlenen esaslara dayanılarak hazırlanır.
Fatura Nasıl Kesilir?
tsofisbanner
Fatura kesmek isteyen bir işletmenin öncelikli olarak "fatura" adı verilen belgeyi edinmesi gerekir. Bu belgeyi edinebilmesi için ise Maliye'nin talimatlarına uygun bir şekilde fatura basımı gerçekleştiren matbaalardan faydalanılması gerekiyor.
Matbaalar ile iletişime geçildiğinde ise fatura basımı için gerekli belgeleri temin etmeniz istenir. Bu belgeler; vergi levhası, yoklama tutanağı ya da KDV beyannamesinin tahakkuk fişi, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesidir.
Fatura düzenleme aşamasında ise belge üzerindeki tüm gerekli bilgilerin girilmiş olması gerekiyor. Bu bilgiler; işletmenin logosu, işletme ünvanı, işletme adresi, ait olduğu vergi dairesi, vergi ve mersis numaraları, banka hesap bilgileri, müşteri bilgileri, Maliye Bakanlığı mührü, faturanın kesim tarihi, fatura seri numarası, satılan malın ya da hizmetin türü ile ilgili temel bilgi, satışı yapılan hizmet ya da malın net tutarı ve varsa da KDV'li tutarı belirtilmelidir.
Fatura kesim işleminden sonra ise dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır;
- Fatura ilgili hizmet ya da malın satışının gerçekleşmesi itibariyle; 7 gün içerisinde kesilmeli ve kesildikten sonra 5 yıl süreyle saklanmalıdır.
- Fatura kesimi için gerekli olan tüm bu bilgiler girildikten sonra ilgili faturanın geçerliliğinin sağlanabilmesi için kaşeleme ve imzalama işlemlerinin de gerçekleştirilmesi gerekir.
- Eğer fatura kesim sürecinde bir hata yapılmışsa, faturanın üzerine "İPTAL" ibaresi yazılarak, arşiv odasında saklanmalıdır.
Bu süreçler, fiziksel fatura yani geleneksel olarak "kağıt" türünden faturalarda uygulanan aşamalardır. Aynı aşamalar sanal faturalar yani elektronik faturalar üzerinde de uygulanmaktadır ve hiçbir farkı yoktur. Ancak E-Fatura sistemi çok daha avantajlıdır. Çünkü en basitinden; fatura kesme süreci bile oldukça hızlı, kolay ve maliyetsizdir. Bu nedenden dolayı devlet bazı işletme modelleri için e-fatura zorunluluğu getirmiştir ancak yakın zamanda ise tüm işletmeler için bunu bir zorunluluk olacağı ön görülmektedir.
Sizler de özel entegratör aracılığı ile e-fatura sistemine dahil olabilir ve böylelikle ticari faaliyetleriniz için kesmek zorunda olduğunuz faturanın düzenlenmesi, sağlanması, arşivlenmesi gibi süreçleri için daha az iş gücü ve maliyet harcayarak, daha kısa sürede işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kimler Fatura Keser?
tsofisbanner
Genel olarak ticari faaliyet gerçekleştirmekte olan her türlü mükellef fatura kesmek durumundadır.
İlgili kanun kapsamında, söz konusu mükellefleri daha ayrıntılı bir şekilde ifade etmemiz gerekirse, kanun kapsamından bir kesite göz atmamız daha doğru olacaktır.
Buna göre;
Vergi Usul Kanunu'nun 232'nci maddesinde Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler :
- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;
- Serbest meslek erbabına;
- Kazancı basit usulde tespit olunan tüccarlara;
- Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;
- Vergiden muaf esnafa.
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Sonuç olarak; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde olarak tespit edilmiş mükellefler var defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorundadır.
İlgili ürün ya da hizmetin satışının gerçekleştirilmesi neticesinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Faturanın düzenlenmesi işlemi fiziksel ya da elektronik ortamda mümkündür. Belirli mal ya da hizmet türleri için e-fatura kesmek çok daha avantajlıdır. Siz de e-fatura sistemine dahil olarak bu avantajlardan faydalanabilirsiniz.
tsofisbanner