İnternet üzerinden satış yapmanın gün geçtikçe daha da çok popülaritesini ve kârlılığını artırması ile pazaryerlerinde mağaza açmak ve internet üzerinden satış yapmak revaçta. Biz de bu içerikte Etsy’de nasıl mağaza açılır, nasıl satış yapılır ve hangi adımları izlemek gerekir bunları adım adım ele alacağız.
Etsy platformu, el yapımı olan ürünleri ya da bu ürünleri yaparken kullanılmakta olan malzemelerin satılabileceği bir pazaryeridir ve diğerlerinden bu noktada ayrılır.
Dijital dünyada e-ticaret yapmanın mümkün olduğu pek çok web sitesi vardır. Doğal olarak da bu tür siteler artış gösterdikçe kendi içlerinde de daha özel şekilde kıstaslara odaklanıyorlar. İşte bu platformların en önde gelen sitelerinden birisi de Etsy’dir. Etsy platformunda satış yapmak adına bilinmesi gereken öncelikli şey, bu platformun diğer platformlarda bulunmayan vintage ürünlere odaklanmasıdır. Etsy; el emeği olan, orijinal ve işçiliği yüksek olan vintage ürünlerin satışa sunulduğu bir sitedir. Etsy platformunda satış olasılığı, ürünlerin eşsiz ve orijinal olması ile orantılıdır. Etsy’de satış yağmak adına hangi adımlar izlenmelidir? İşte bunun cevabı içeriğimizin devamında.
Etsy’de Adım Adım Satış Yapmak
Etsy platformunda satış yapmak için uyulması gereken birtakım kurallar vardır. Bu kurallar şu şekildedir:
Etsy’de satış yapılan ürünler tamamen satıcının kendi tasarımları olmalıdır. Tasarımda satıcıya yardımcı olan birisi var ise ürün girilirken yani ürün listelemesi yapılırken bu ortağın açıklanması zorunludur.
Etsy’de satış yapmak için ürünün girdisi sırasında koyulan fotoğrafların da satıcının kendi çektiği fotoğraflar olması gerekir. Stok fotoğraflar, Etsy platformu tarafından kabul edilmemektedir.
Eğer ürün tasarım bir ürün yerine tasarım yapmak için kullanılan materyallerden biri ise bu tarz ürünler “Craft Supplies” kategorisi içinde sunulmalıdır. Bu malzemelerin üretimi ile kalitesiyle ilgili olarak Etsy, satıcılardan şeffaf olunmasını bekler. Bunlarla birlikte Etsy’de satış yapılamayan yani satışı yasak olan ürünler de vardır.
Estsy’de Satışı Yasak Olan Ürünler
Yazının başında da belirtildiği gibi Etsy, el emeği olan ürünlerin ya da bu ürünlerin ham maddesi olan materyallerin satıldığı bir platformdur. Bir mağazadan satın alınmış ürünle Etsy’den satış yapmak “reselling” kavramı ile adlandırılır ve bu yasaktır. Burada sergilenecek ürünlerin üretim aşaması boyunca bizzat bulunmak ya da el emeği ürünlerin ham maddesi olan materyallerin satışa koyuluyor olması zorunludur.
Buna ilave olarak Etsy platformu el emeği olduğundan dolayı şüphelendiği ürünleri incelemeye alıp gerek görürse satışa kapatabilir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduktan sonra Esty’de satış yapmak adına daha somut olan adımlar atılmalıdır. Etsy’de dükkan açmak nasıldır önce bunu inceleyeceğiz.
Etsy’de Nasıl Mağaza Açılır?
Etsy’de mağaza açmak sanılanın aksine oldukça kolaydır ve İngilizce bilmeye gerek kalmadan mağaza açılabilir. Jet Stok editörlerinin hazırlamış olduğu görsel destekli içerik ile kolayca mağaza açma sürecini öğrenebilirsiniz.
Etsy’de satış yapmak için mağaza açılması zorunludur. Bunun için de şu adımlar izlenmelidir:
Ana sayfada yer alan “Sell on Etsy” kısmına tıklanmalıdır.
“Open your Etsy Shop” yazısına tıklanmalıdır ve sitenin yönlendirmeleri izlenmelidir. Bütün bilgiler eksiksiz ve doğru girildikten sonra Etsy’de dükkan açmak için dükkan sahibinin e-posta adresine gelen mailin onaylanması gerekir. Bu da yapıldıktan sonra artık tanımlanmış olan mağazada düzenlemelere başlanabilir.
Sitenin üst bölümünde yer alan “Your Shop” butonuna tıklanmalıdır.
Bu aşamada da dükkanın ülkesi, geçerli olan para birimi, dili ve birtakım anket soruları ile karşılaşılacak. Etsy’de satış yapmak için bu bilgilerin doğru şekilde girilmesi önemlidir. Türkiye’de olan mağazalar için mecburi olarak İngilizce ve USD seçiliyor. Dilenirse diğer diller de seçilebilir. Ankette soruluyor olan “Etsy ile ne kadar ilgilenebilirsiniz?” sorusu da cevaplandıktan sonra devam edilir.
Etsy’de satış yapmak için dördüncü adım fazlasıyla önemlidir çünkü mağaza adı belirlenecek. Etsy’de dükkan açmak için sonrasında değiştirilmeyecek bir mağaza adı seçilmelidir. Dolayısıyla basit bir isimden ziyade kurumsal olan bir isim seçmek isabetli olur.
Etsy’de satış yapmak için izlenecek bir diğer adımda dükkanda satışı yapılacak ürünler eklenmelidir. “Add a listing” yazan yere tıklanarak ve ürünün fotoğrafı eklenerek devam edilebilir.
Etsy’den satış yapmak için en önemli adım yedinci adımdır. Burada istenmekte olan bilgiler şeffaf ve eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.
NOT: Eğer “Physical” seçeneği seçilirse çeşitlemeler anlamına gelen “Variations” sekmesi açılır. Etsy sitesinde satış yapmak adına özel bir kategori eklenmek isteniyorsa ya da ürün ile alakalı ayrıntılı şekilde öne çıkartılmak istenen özellikler varsa bu seçenekten opsiyonel şekilde yararlanılabilir.
Bu adımda hazırlanan ürünün kargo süreci belirlenecek. “By itself” seçeneğinde ürün tek olarak gönderilir. “With another item” denilirse aynı kargo paketine birden çok ürün ekşenir. Bu şekilde kargo masrafından tasarruf edilebilir.
Etsy’de satış yapmak için arama sonuçlarında çıkabilmek gerekir. Aramalarda çıkmak da bu aşamadaki girilecek olan etiketlere bağlıdır. Etsy’den satış yaparken alıcılar ile mağaza sahibi arasında köprü görevi üstlenecek bu aşamada “Tags” kısmına ürünü almak isteyen kişilerin yazacakları anahtar kelimeler, “Materials” kısmına da kullanılacak malzemeler ve bunların türü yazılmalıdır.
Etsy’de Ödeme Metodu Nasıldır?
Etiketler halledildikten sonra Etsy’de nasıl satış yapılacağının sorusu cevaplanmış ve tamamlanmış oluyor. Geriye kalan iki soru oluyor. Etsy’de nasıl ödeme alınır? Etsy’de komisyon oranları nelerdir? Etsy’de ürünleri ödemesini alabilmek için Paypal hesabının bulunması gerekmektedir. Ödemeler Etsy Payments aracılığı ile mağaza sahibinin Türkiye’deki hesabına kolayca aktarılabilir.
Etsy’de Komisyon Oranları Ne Kadardır?
Etsy; tipik olan ticaret siteleri gibi ürün listelemesinden ayrı, satıştan ayrı komisyon bedeli almaz. Bunun dışında ise ücretin hesaplar arasında aktarılması, birden fazla ürünün toptan şekilde satışı vb. durumlarda ekstradan komisyon kesebilmekte. Son olarak, ürünlerin aramalarda üst sıralarda çıkması için de ücret ödeyerek satış olasılığı artırılabilir. Mağaza açmanın ise bedeli yoktur. Aşağıda verilen listede ayrıntılı ücretlendirme görülebilir.