Elon Musk’tan Girişimcilere Özel 10 Tavsiye
Uzay bilimi, sürücüsüz araçlar, ileri teknolojiler, robotlar, enerji verimliliği, Mars… Paypal, Tesla, SpaceX… Aklınıza tek bir isim geldi öyle değil mi? Elon Musk! Peki, Elon Musk kimdir? 21. yüzyılın dâhileri arasında yer alan Elon Musk’ın girişimcilere özel tavsiyeleri nelerdir? İşte Elon Musk’ın konuşmalarından derlediğimiz çok özel 10 tavsiye!
Ashlee Vance, “Elon Musk-Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde” isimli kitabında Elon Musk için şunları söylüyor: “Musk için kazanmak demek, Tesla’nın fon sağlayan yatırımcıları da memnun edecek şekilde istikrarlı bir performans sergilemesi demek değildir. Ve kesinlikle SpaceX’i iletişim uyduları için uzaya uçuş gerçekleştiren bir tedarikçi haline getirmek de değildir. Musk, sizin de alışkın olduğunuz sıradan bir CEO gibi çalışmamaktadır. Ruhundan gelen ve zihninin en derinlerine işleyen kişisel bir amaçtan enerjisini almaktadır. Onunla bir süre vakit geçirdikten ve birkaç yıl onunla çalıştıktan sonra Musk’ın motivasyonunu ve isteklerinin gücünü anlayabilecek az sayıda kişi olduğuna ikna oldum. Diğer herkeste de gördüğüm iş dünyası hataları, kişisel zaaflar ve meydan okumalarına rağmen Musk’ın maceralarında başarılı olacağına inanmaktayım. O başarısız olmak için yaratılmamış.”
Elon Musk’tan Girişimcilere tavsiyeler
Dünyanın dâhileri arasında yer alan Elon Musk, her konuşmasında ve röportajında girişimcilere çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. İşte o tavsiyelerden bazıları:
“Başarıyı yakalamak beklediğinizden çok daha vakit alabilir. Ayrıca genç bir insanın yaşam sorumlulukları yaşı ilerlemiş bir insana göre çok daha az olabiliyor. Sorumluluklar az olunca da işe yoğunlaşmak ve risk almak çok daha kolay.”
“Kimse yanlış yaptığı bir şeyi dinlemekten hoşnut olmaz. Ancak bu eleştiriler, işinizi mükemmelleştirmek ve daha ileri taşımak için çok değerlidir. Bu nedenle devamlı mantıklı eleştirilere kulak verip ilerleme kaydetmelisiniz.”
“İnsanlığın bir çoklu gezegen türü olması önemli. Bence çoğu insan uzay yolculuğu yapan bir medeniyet olmanın, dünyada sıkışıp nihayetinde türümüzü yok eden bir olayı beklemekten daha ilham ve heyecan verici olduğuna hemfikir olacaktır. SpaceX’i kurmamın asıl nedeni budur.”
“Harıl harıl çalışın. Yani her hafta 80 ile 100 saat arası çalışmak zorundasınız. Bu başarının olasılığını arttırıyor. Diğer insanlar haftalık 40 saat çalışırken siz 100 saat çalışıyorsanız, aynı şeyi yapsanız bile bilirsiniz ki onların bir senede yapacakları işi siz dört ayda tamamlamış olursunuz.”
“Öyle bir yenilik yapmaya çalışın ki rakipleriniz olmasın bile. Kalıcı bir değer yaratıp elde etmek istiyorsanız yenilik yapmaya ve tekel yaratmaya bakın. Tekeller kelime anlamlarıyla rekabeti ortadan kaldırır ve sayelerinde büyük işletmeler kâra geçer.”
“Eğer bir şey yeterince önemliyse muhtemel sonuç başarısızlık olacaksa bile denenmelidir.”
“Bazı şeyleri en temel gerçekliklere indirgeyin. Sonra oradan da akıl yürütmeye başlayın.
“İnsanlara ve dünyaya faydalı işler yapın. Faydalı olmak çok ama çok zordur”.
“İnsanları daha çok fazla kitap okumaları yönünde teşvik ediyorum. Olabildiğince çok bilgiyi sindirin ve bilgi dünyasında kabul görebilecek kadar genel kültür inşa etmeye çalışın.”
“Hayatı farklı yaşayan, farklı sektörler, meslekler ve yeteneklerden insanlarla konuşun. Öğrenebildiğiniz kadar çok öğrenin.”
Elon Musk’ın kimdir?
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti olan Pretoria’da 1971 yılında doğdu. Kendi imkanlarıyla yazılım dillerini öğrendi. Bu şekilde yazmış olduğu bir bilgisayar oyununu (Blastar) 500 dolara satarak 12 yaşındayken ilk ticari başarısını sağladı. Orta öğrenimini Bryanston High School’da tamamladı. Ardından Pretoria Boys High School’a başladı ve buradan mezun oldu. Üniversite eğitimi için önce Kanada’ya taşındı ve iki sene Queen’s University’de eğitim aldı. University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrılıp Amerika'ya taşındı. The Wharton School of the University of Pennsylvania’da Ekonomi alanında lisans diplomasının yanı sıra University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da Fizik alanında yan dal diploması aldı. Sonra doktorasını yapmak için Silikon Vadisi’ne taşındı ancak yarıda bıraktı. Çünkü o insanlığın çözülmesi gerektiğini düşündüğü sorunlara yoğunlaştı: Temiz hava, internet ve uzay. 1995’te yüksek lisansını bırakarak kardeşiyle birlikte yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başladı. 1999’da Compaq’ın AltaVista birimi, Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı. Aynı yıl, X.com’u kurdu. Ertesi sene X.com ile aynı büyüklükte bir açık arttırma sistemi olan Confinity’yi bünyesine kattı ve PayPal’ı oluşturdu. 2002 senesinin Ekim ayında ise PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı. 2002'nin Haziran ayında Uzay Araştırma Teknolojisi üreteceği SpaceX'i (Space Exploration Technologies’) kurdu. SpaceX, roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanmış roket teknolojilerine yönelik fırlatma araçları üreten bir şirket. Bu şirketin ilk fırlatma araçları, Falcon 1 ve Falcon 9; ilk uzay aracının adı ise Dragon. SpaceX tarihe, Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak geçmiş durumda.
2004 yılında ise Tesla Motors’a dahil oldu. Şirket daha sonra bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle kadrosunu daha da genişletti. 2014 yılındaysa hisselerini halka açarak elektrik motorlarının gelişmesini sağladı. Şirketin ürettiği ilk otomobil Tesla Roadster, 31 ülkede yaklaşık 2500 adet satış yaptı.