E-ticarette sık yapılan hatalar; Değişen ve gelişen dünyanın olmazsa olmazları arasında artık e-ticaret sektörü yer alıyor. İnternet kullanımının artış göstermesi, insanların zamansal anlamda sorun yaşayarak artık tüm ihtiyaçlarını internet üzerinden satın almaya yönelmesi gibi etkenler bu sektörün gelişmesinde büyük oranda tetikleyici unsurlardır. Sektör hızla ilerlerken her gün binlerce yeni e-ticaret sitesi kurulmaya da devam ediyor. Ancak e-ticaret hakkında yanlış bilinenler, yanlış adımlar ne yazık ki çoğu projenin verim alamadan sonlanmasına neden oluyor. Bu noktada hem yeni e-ticaret girişimcileri hem de mevcut e-ticaret yönetimi yapmaya devam edenler için rehber olacak bir içerik hazırladık. Girişimciler tarafından e-ticarette sık yapılan hatalara ve çözümlerine değindik. Bu hataları yapmayan e-ticaret sitelerinin gelişim gösterdiğiniz analiz ederek tüm merak edilenleri de yanıtladık. En sık yapılan 10 hatayı sizler için listeledik. İşte, merak edilen tüm detaylar…
Rakipleri Analiz Etmeden İşe Girişmek!
E-ticarette sık yapılan hatalar arasında en dikkat çekeni ilk başlangıç sürecinde yapılan hatalardır. Bu aşamada rakip analizleri yapılmadan atılan adımlar, sektörün doygunluğunu ve içeriğini, piyasasını göremeden direk satışlara başlamak anlamına geliyor. Bu noktada rakiplerin güçlü olması halinde sizin girişiminiz ne yazık ki istediğiniz verimi vermeyebilir. Rakiplerin neler yaptığını, hangi ürünleri nasıl pazarladığını ve fiyat aralıklarını çok iyi okumalı ve bu analizler sonucunda bilinçli olarak yola çıkmalısınız. Örnek vermek gerekirse rakiplerinizin ve sektörünüzün piyasasına bakmaksızın koyacağınız yüksek fiyatlar müşterilerinizin size olan güvenini daha en baştan zedeleyecektir. Bu durumda alışveriş yapmak üzere sizi değil rakiplerinizi tercih edebilirler. Bu detaya dikkat ederek işe başlamak ise daha güçlü bir giriş yapmanıza destek olacaktır.
Giderleri Doğru Hesaplamamak!
E-ticarette sık yapılan hatalar arasında ebette giderler konusu da yer alıyor. Normal işletmelerde olduğu gibi e-ticarette de giderleri en ince ayrıntısına kadar hesaplamak gerekiyor. Ufak tefek giderleri hesaba katmamak ipin ucunu kaçırmanıza neden olabilir. Örneğin e-ticarette kargo tutarları, pazaryerlerine verilen komisyonlar, kar oranlarınızın hesaplanması gibi detaylar çok önemlidir. Eğer başarılı ve emin adımlarla ilerlemek ve kaliteli kazançlar elde etmek istiyorsanız en küçük gideri bile hesaba katmadan hareket etmemeye özen göstermeniz gerekiyor. Aksi halde arama motorlarının ücra köşelerinde kaybolup giden başarısız bir e-ticaret sitesi haline gelebilirsiniz.
Rutin Stok Takibi Yapmak!
E-ticarette sık yapılan hatalar; stok takibi yapmak önem arz ediyor. Ürünlerinizin stoklarını sürekli takip etmeniz gerekiyor. Satılan ürünlerin ve stoku tükenmiş ürünlerin yerine hemen yenisi ekleyerek stok güncellemesi yapmanız önem arz ediyor. Müşterileriniz birkaç kez aradıkları ürünleri stoklarınızda bulamazsa ne yazık ki rakiplerinize yönelebilirler. Çünkü her müşteri aradığını her zaman bulmayı ister. Özellikle birden fazla kanal üzerinden satış yapan e-ticaret siteleri için stok takibini yapmak büyük bir yük gibi görünebilir. Ancak kaliteli ve profesyonel pazaryeri entegrasyonlarını kullanarak bu adımı çok daha kolay hale getirerek yönetebilirsiniz.
Fatura Olmadan Mal Yollamak!
E-ticarette sık yapılan hatalar arasında belki de en önemlisi faturasız mal yollamaktır. Fatura kesme noktasında biraz tembel davranmanız büyük yaptırımlara neden olabilir. Özellikle de günlük satış hacminiz bir hayli yüksekse ve sürekli fatura kesmek size yük gibi geliyorsa ağır cezalara hazır olmanız gerekiyor. Hatta belki de bu detayı gözden kaçırdığınız için tüm kazancınızı cezalara ödemek zorunda bile kalabilirsiniz. Ancak artık bununda kolay yönetilir bir yolu var! E-fatura sistemlerini kullanmak bu noktada işinizi bir hayli kolay hale getirecektir. Tek bir tıkla anında istediğiniz kadar fatura kesebilirsiniz. Cezaların yanı sıra faturasız ürün çıkışı yapmanız hem müşterilerinizin güvenini saracaktır hem de iade süreçlerini takip etmenizi bir hayli zor hale getirecektir. Başarılı bir e-ticaret firması olmak için bu detaya dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Masrafları Gözden Kaçırarak Kar Hesaplamak!
E-ticarette sık yapılan hatalar; dijital ya da reel her işletmenin en büyük belası ne yazık ki masraflardır. Özellikle de yeni girişimciler masraf ve kar marjı hesaplamalarını yanlış yaparak büyük hatalara yapabiliyorlar. Gelir, gider ve ciro dengesindeki ipin ucunu kaçırmak kaçınılmaz bir başarısızlık hikâyesine dönüşebilir. E-ticaret sektöründe güçlü ve dinamik kalarak başarı elde etmeyi hedefliyorsanız kesinlikle tüm hesaplamalarınızı en ince ayrıntısına kadar yapmaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Görünmeyen ya da size ufak tefek gibi gelen tüm giderleriniz dağ gibi birikerek kar oranlarınızı düşürebilir. Bunları ortadan kaldırmak için alternatif ve aynı zamanda tutumlu olmanızı destekleyecek çözümler arayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse matbu fatura kesmek ve buna para vermek yerine artık e-fatura sistemine geçiş yaparak tasarruf edebilirsiniz.
Doğru Reklam Yapmayıp, Büyük Pazaryerlerinde Yer Edinmemek!
E-ticarette sık yapılan hatalar; E ticaret sektöründe yapılan yanlış reklamlar kaybolup gitmenize neden olabilir. Bunlardan biri de yanlış reklamlar ve aynı zamanda çok kanallı satışları tercih etmemektir. Marka bilinilirliğini sağlamak adına reklam vermek üzere her zaman doğru ve az maliyetli mecraları tercih etmeye özen göstermeniz başarılı olmanızı da sağlayacaktır. Örneğin büyük reklamlar vermektense kitlesi çok olan sosyal medya fenomenleriyle anlaşmalar yaparak ürünlerinizi tanıtıp reklam yapmalarını deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra birden fazla noktada adınızı uyumak için Pazaryerilerinde yer edinmeniz de faydalı olacaktır. Tek başına kendi e-ticaret siteniz üzerinden satış yapmaktansa büyük ve bilinen, marka haline gelmiş e-ticaret pazaryerlerinde de yer alabilirsiniz. Bu hem satış oranlarınızı arttıracaktır hem de beraberinde daha fazla kitle tarafından görünmenize destek olacaktır.
Satış Hacmi Olmayan Ürünleri Satışa Sunmak!
E-ticarette sık yapılan hatalar; E-ticarette başarılı olmanın en iyi yollarından biri sık sık analizler yaparak güncel kalmaktır. Bu noktada satışa sunacağınız ürünler de büyük önem taşıyor. Satış hacmi olmayan, piyasa değeri olmayıp da sıkça talep edilmeyen ürünleri satışa sunmanız iyi olmayacaktır. Bu hem satışlarınızın geç olmasına hem de beraberinde kazancınızın da sürece yayılmasına neden olarak girişiminizi olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine daha trend, daha çok talep edilen ürünleri satışa sunmanız her anlamda hareketlilik sağlayıp daha fazla kazanmanıza ve kalıcı olmanıza yardımcı olacaktır. Kendi sektörünüzle ilgili trendleri her zaman yakından takip ederek ürün seçimlerinizi buna yönelik yapmanız daha hızlı satışlara destek olacaktır.
Ürün Görsellerinden ve Açıklamalarında Yetersiz Kalmak!
E-ticarette sık yapılan hatalar; İnternet üzerinden alışveriş yapmanın hala bazı kitleleri korkuttuğunu asla unutmamanız gerekiyor. Mevcut alıcılarınız da alacakları şeylerin umdukları gibi gelip gelmeyeceği konusunda tereddütte kalabilir. Eğer kalıcı müşteriler eidnmek ve daha fazla müşteriye hitap etmek istiyorsanız satışa sunduğunuz her ürün için mutlaka detaylı açıklamalara yer vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda ürün görsellerini de kaliteli sunmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse uzun bir çizme satın almak isteyen ancak baldırları kalın olan bir kadın alıcınız sitenizde çizme bakarken baldır kısımlarının dahi ölçüsünü görerek satın almak ister. Ürünü yakından analiz etmiş gibi düşünerek daha rahat alışverişini tamamlar. Bu tüm ürünler için geçerli olsa da özellikle tekstil sektörüne hitap eden e-ticaret sitelerinde daha çok dikkat edilmesi gereken detaylardan biridir.
Kargo Sürecini Geciktirmek!
E-ticarette sık yapılan hatalar; e-ticaret girişimcilerinin yaptığı en büyük hatalardan biri ise müşterilerini gereksiz yere uzun süre bekletmektir. Her alıcı satın aldığı ürünün en hızlı şekilde eline ulaşmasına dikkat eder. Bu noktada siparişleri takip ederek en hızlı şekilde kargolama yapmanız başarılı bir e-ticaret sitesi olmanız için büyük önem arz ediyor. Geciken kargolar müşterilerinizde güven sorununa neden olurken aynı zamanda kötü reklam niteliği de taşır. Sorun yaşayan bir müşteriniz buna ilişkin yorumlarını yayarak markanızın kötü bir imaja bürünmesine neden olabilir. Bu tarz durumlar yaşamamak adına mümkün olduğunca kargo sürecini en hızlı şekilde halletmeniz gerekiyor.
Ürünleri Kaliteli Paketlemeden Yollamak!
E-ticarette sık yapılan hatalar; yine e-ticarette en çok yapılan hatalardan en önemlisi de ürünleri doğru ve uygun şekilde paketlemeden alıcılarına yollamaktır. Özellikle kırılabilir ya da ezilebilir ürün satışları yapıyorsanız ve doğru paketleme yapmıyorsanız bu noktada çok büyük olumsuz geri dönüşler alabilirsiniz. Bu geri dönüşlerin sürekli hale gelmesi ise markanızın zamanla gerilemesine hatta belki de yok olmasına neden olabilir. Sorunsuz bir satış süreci ve daha iyi reklam için kaliteli paketleme adımına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu müşterilerinize da sonraki alışverişleri açısından güven verecektir.
E-Ticareti Kolay Para Kazanma Yolu Olarak Görmek!
E-ticarette sık yapılan hatalar arasında en önemlilerinden biride yaptığınız işi hafife almanız olacaktır. Özellikle de herhangi reel bir mağazaya sahip olmadan sadece e-ticaret girişimi bulunan kişilerin bu hataya düştüklerini söylemek yanlış olmayacaktır. E-ticaret işinse sabırlı ve disiplinli olabilmek başarıyı getiren en önemli iki noktadır. Hem sabırlı hem de istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğiniz sürece e-ticaret alanında başarı sizin markanız için de kaçınılmaz olacaktır. Tüm bu yanlış yapılan detayları dikkate alarak son derece kaliteli, profesyonel bir e-ticaret markası haline gelebilirsiniz.
Yenilikleri takip etmeyen, sektöründeki gelişmelere odaklanmadan satış yapmaya çalışan ve işi noktasında istikrar göstermeye her girişimci ne yazık ki başarısız olmaya mahkum olacaktır.