E-Ticaretinizin Google’da İlk Sırada Olması İçin Neler Yapılmalı?
Dünyamızın hem sosyal hem ekonomik olarak güncellemeden geçtiği bu yıllarda, tüketim de değişerek devam ediyor. Günümüzde hedef tüketiciye ulaşmanın en hızlı yolu e-ticaret. Tüketicilerse ekranların karşısında “Google’lıyor.” Sosyal dünyanın en çok tercih edilen arama motoru Google’da her gün yeni bir sanal mağaza ve sanal alışveriş merkezi yerini alıyor. Butiklerden holdinglere, perakende marketlerinden toptancılara, yemekçiden çiçekçiye herkes artık Google’da. Peki, bu mağazalar arasında en popüler olanlar hangileri? Hangi mağaza daha güvenilir? Nasıl oluyor da bazı firmalar arama motorunda daha üst sıralarda ya da ilk sırada yer alıyor? Eğer siz de e-ticaret sayfam Google’da nasıl ön plana çıkar, sanal mağazamı Google sayfasında üst sıralara nasıl taşırım? gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, bu yazı sizin için hazırlandı.
Hem ülkemizde hem dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google platformunda ön plana çıkmak, web dünyasındaki rakiplerinizin önüne geçmeniz ve satışlarınızı arttırmanız için en çok dikkat göstermeniz ve takip etmeniz gereken konulardan biri. Her gün tüm dünyada milyarlarca insan Google üzerinden arama yapıyor. Dünyanın yarısından fazlasının internete bağlı olan tablet, telefon ve bilgisayarlarının ana sayfasında Google’ın yer aldığını düşünürsek, Google’ın ilk sayfasında yer almak için neler yapılmalı sorusunun cevabını bilmek, alışveriş caddesinin en işlek noktasında dükkan açmakla eşdeğer duruma geliyor çünkü araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 80’i çok özel bir şey aramıyorsa Google’da ikinci sayfaya geçmiyor.
İşte Google’da ilk sıralarda yer almak için dikkat edilmesi gereken noktalar;
Web Sitesi ve Kullanıcı Deneyimi
E-ticaret yapacakların dükkanları web siteleridir. Bir sanal AVM ya da sosyal medyada da satış yapıyor olsanız, kendi web sitenizin olması kullanıcı açısından güven oluşturur. Ancak web sitenizin Google aramalarında ilk sayfada yer alabilmesi için, kullanıcı deneyiminin beş yıldızlı olması, sayfanın çok hızlı açılması ve mobile uyumlu bir web sitesi düzenlenmiş olması gerekiyor.
Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcıları tarafından beğeni alan sayfalara Google parametreleri güveniyor ve diğer kullanıcılarla bir araya getirmek için ilk sayfasında yer veriyor. Bunun için Google değerlendirmelerinin yanı sıra web sitesi içindeki tıklanma ve web sitesinin farklı sayfalarında kullanıcının geçişler yapmış olması ya da alışverişini tamamlamış olması etkili oluyor. Yani kişi sayfada uzun süre kalmalı... Web sayfanızı ziyaret edenler en çok hangi ürünlerle ilgilenmiş, nerede ve ne kadar zaman geçirmiş tespit etmek için google analytics uygulamasından ücretsiz olarak destek alabilirsiniz.
Sayfa Hızı: Yavaş açılan bir sayfada ise kullanıcı vakit kaybetmiyor ve başka bir web sayfasına geçiyor. Bu durumda sayfada zaman geçirilmediği için Google bu web sayfalarını ön plana çıkarmıyor. Web sayfalarınızın hızını test etmek için google pagespeed sayfasını kullanabilirsiniz.
Mobil Uyum: Mobil uygulamaların masaüstü aramalarının dört katına ulaştığı araştırmalarla belirlendi. Bu durumda mobil uyumlu bir web sitesi, Google search’teki yerinizi ayrıcalıklı kılar.
Arama Motoru Optimizasyonu: SEO
Türkiye’nin yüzde 90’ının Google ile arama yaptığını hesaba katarsak, google.com’un ilk sayfasında hatta ilk satırlarında yer almak oldukça önemli. Bunun için de oluşturulan içeriklerin SEO uyumlu şekilde hazırlanması gerekiyor. Yani arama motoru optimizasyonuna uygun metinler düzenlemelisiniz. Bu konuda uzman SEO editörlerinden destek alabilirsiniz. Ayrıca ücretli ve ücretsiz uygulamalarla web sayfanıza uygun anahtar kelimeleri bulabilir ve metinlerinizi kendiniz de yazabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, mağazamdaki ürünler aranırken hangi kelimeler daha çok kullanılır ya da hangi cümlelerle arama yapılır gibi sorulara en etkili yanıtları bulabilmektir. Yani Google için planda olmak demek sık arama yapılan kelimeleri doğru yerde ve doğru şekilde kullanmak demektir.
SEO uyumlu metinler yazmak için meta etiketler kullanmanız gerekiyor. Sitenizin kod yapısında yer alacak olan bu etiketler ile kullanıcılar Google üzerinden arama yaptığında, eğer doğru etiketlere sahipseniz Google algoritması sizi ilk sıralara taşıyacak.
Meta etiketler; en başta sayfa başlığı (title), sayfa açıklaması (meta description) ve akıllı etiketlerdir (rıch snıppets). Google’da arama yapıldığında sayfa başlığı ve sayfa açıklaması direkt görüntülendiğinden, bu alanlarda akıllı etiketleri kullanmaya özen göstermelisiniz.