E-Ticarete Yeni Atılan Genç Girişimciler İçin Öneriler
Son yılların yükselen yıldızı olan e-ticaret tüm kuşakların ilgisini yakalamayı başardı. Var olan online pazaryerlerinde yer almak ya da kendi web siteleri üzerinden satış yapmaksa genç girişimcilerin en popüler işleri arasında yer alıyor. İster kendi ürettikleri ürünleri ister toptan aldıkları malları listeleyen genç girişimciler sosyal medyayla da iş birliği halinde kalarak tüketicilere ulaşıyor. Ayrıca e-ticarette hizmet de satmak mümkün. E-ticaret yapmak isteyen genç girişimcilere ve kadınlara devlet destek veriyor. E-ticaret yapmak isteyen genç girişimciler için birkaç farklı öneri ile bir yol haritası hazırladık.
Dijital dünyanın gelişmesi ve tüketimin hızlanması kullanıcıyı online alışverişle tanıştırdı. İlk yıllarda “ben dokunmadan ürün alamam” diyen tüketici artık kampanya ve indirimleri takip ederek hem ekonomi yapabileceğini hem de istediği ürünü dünyanın her yerinden getirtebileceğini fark etti. Bilgisayar başında iş yapan ya da bilgisayarla büyüyen z kuşağı ve alfa kuşağı ise e-ticaretin kazanç tarafına yöneldi. Eğer siz de nasıl e-ticaret yaparım? E-ticaret yaparken nelere dikkat etmeliyim diyorsanız, bu yazı size rehber olacak.
Pazar Araştırması Yapın
Türkiye’nin neresinde olursanız olun, oturduğunuz yerden e-ticaret yapmanız mümkün. Öncelikle bilgisayarınızı açın ve popüler pazaryerlerinde en çok satılan ürünleri tespit edin. Amazon ve Aliexpress en çok ziyaret edilen sitelerin başında geliyor. Bu sitelerde çok satılan ürünler dünyanın her yerinde kullanılır. Sermaye oluşturabiliyorsanız tespit ettiğiniz ürünleri kendiniz ürettirebilir ve satışa sunabilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Girişimciler İçin 5 Pazarlama ve Satış Stratejisi
Pazar Yerinizi Belirleyin
İster kendi ürünlerinizi ister ürettirdiğiniz ürünleri isterseniz de başka bir mağazada satılan ürünü listeleyip satmak için bir tezgaha ihtiyacınız var. Bunun için online dünyadaki tezgahınızın yerini belirleyin. Trendyol, Amazon, Hepsiburada, Etsy… Dünyanın her yerine ürünlerinizle ulaşabileceğiniz onlarca pazar yeri bulunuyor. En çok ziyaret edilen pazaryerlerinden birinde mağazanızı açın. Mağazaların komisyon ücretlerini ve kargolama işlemlerinizi mutlaka hesaplamalarınıza katın ve ürün fiyatlarını ona göre belirleyin.
Ürünlerinizi satmak için kendi web sitenizi de kurabilirsiniz. E-ticaret yapılan bir web sitesinin şablonun satış odaklı ve tüketiciyi sayfada çok daha uzun süre tutmak olduğunu gözden kaçırmadan tasarlamanızı öneririz. Web sitenizi kurarken güvenilir bir altyapı kullanmalı ve hızlı bir site kurmalısınız. Sayfa geçişinde 2 saniyeyi aşan sitelerde tüketicilerin vakit kaybetmediği Google analizler ile belirlenmiştir. Kendi web sitenizin tanıtımını yapmak için sosyal medya influencer’ları ile iş birliği yapabilirsiniz.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
E-ticaret yapacak kişilerin ilk olarak düştükleri hata her ürünle herkese hitap etmeye çalışmaktır. Oysa ürünlerinizin belirli bir hedef kitleye yönelik olması sizi tercih edilen ve güvenilir adres olarak rakiplerinizin önüne geçirir. Anne bebek grubu, moda, kozmetik, kitap… Önemli olan doğru hedef kitleyi belirleyip, o hedef kitlenin yer aldığı pazaryeri ya da sosyal medya kanallarında ürünleri tanıtmaktır. Örneğin, el işçiliği ve kişiye özel ürünleriniz var ise ürünlerinizi Etsy, Trendyol, N11 gibi pazar yerlerinin yanı sıra İnstagram ve Facebook’ta açacağınız satış sayfaları üzerinden tüketiciyle buluşturabilirsiniz. Beyaz eşya, teknolojik markalar gibi tüketim ürünlerinin en çok satıldığı site ise Hepsiburada. Moda, kırtasiye, aksesuar, çocuk ve bebek ürünleri için ise Trendyol’u tercih edebilirsiniz. Ancak her pazaryerinde çok farklı ürünlerin de yer alabileceği gözden kaçırmayın.
E-ticaret, Reklam ve Vergilendirme
Ülkemizde e-ticarette ister satış yapan ister tanıtım yapan yani e-ticaret ortaklığı yapan kişi olun, satışlarınız belirli bir kotanın üzerine ulaşırsa vergilendirmeye tabi olacağınızı unutmayın. İnternet üzerinden satış yaparken satışlarınızı faturalandırmalısınız. Kredi kartı, havale, Eft ya da sanal POS ile satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için de vergi mükellefi olmanız gerekir. Yani bir şirket kurmalısınız. İlk etapta genç girişimcilerin şahıs şirketi kurmaları yeterli olmaktadır. Ancak bir sermaye ortaklığı olacaksa limited şirketi kurmalısınız.