E-ticaret artık yeni bir pazaryeri ve ticari anlayış olarak ifade edilebilir. Hem normalde reel mağazaları olanlar hem de sıfırdan satış odaklı ticaret yapmayı hedefleyen kişiler e-ticaret girişiminde bulunmaya yöneliyor. Elbette e-ticaret girişimi süreçlerinde akıllara pek çok soru da takılıyor. E-ticaret neden kurulmalıdır, ne kadar kar elde ederim, şirket kurmam gerekiyor mu, benim zaten bir şirketim ve mağazalarım var e-ticaret için yeniden şirket kurmam gerekir mi gibi sayısız sorunun yanıtı aranıyor. Ya da e-ticarette şirket kurmak zorunda mıyım? Bu ve benzeri soruların yanıtını arıyorsanız en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. Siler için hem yeni e-ticaret girişimlerine ilişkin hem de maliyetlere ilişkin bütün detayları yanıtladık. Merak ettiğiniz detaylara içeriğimizin devamından erişim sağlayabilirsiniz…
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret girişiminde bulunmadan önce e-ticaretin tam olarak ne olduğunu ve işleyişinin nasıl ilerlediğini doğru anlamak gerekiyor. E-ticaret en yalın tanımıyla fiziki mağazalara alternatif olarak, internet kullanımının da artık göstermesiyle beraber satışların yapılması için açılan online mağazalardır. Tüketicilerin zaman kaybetmeden, kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde aradıkları ürünleri yine güvenli ödeme seçenekleriyle satın almasını hedefler. Fiziki mağazası bulunanların satışlarını daha arttırmak ve geniş müşteri kitlesine ulaşmak içine-ticaret sitesi kurabileceği gibi fiziki mağazası olman direk e-ticaret sitesi ile sektöre atılması da mümkündür. Peki, e-ticaret girişimine nasıl başlanır? E-ticarette şirket kurmak gerekir mi? Nereden başlamak gerekiyor?
E-Ticaret Nasıl Kurulur?
e-ticaret girişiminin ilk adımı iş planı yapmak ne satacağınıza net bir şekilde karar vermektir. Eğer fiziki bir mağazanız varsa ve bu mağazanıza ek olarak e-ticaret girişiminde bulunuyorsanız mevcut vergi levhanızı kullanarak yola devam edebilirsiniz. Ancak hiçbir fiziki mağaza girişiminiz olmadan sadece internet üzerinden satış yapmaya odaklanan bir online mağaza açmayı hedefliyorsanız işin boyutu biraz daha değişiyor. Sadece bir e-ticaret site yazılımı satın almanız yeterli olmuyor. Kurumsal, profesyonel bir marka olma hedefiyle girişimde bulunuyorsanız e-ticaret şirketi kurmanız kesinlikle gereklidir. Nitekim çoğu girişimci e-ticaret şirketinin kuruluş masraflarını, başvuru süreçlerini ve evraklarını merak ediyor.
E-Ticaret Şirketi Neden Kurulmalıdır?
E-ticarette şirket kurmak neden çok önemlidir diye soracak olursanız da, faturasız satışların yasak olduğunu ve vergi yükümlülüklerinizi yerine getirmek zorunda olduğunuzu hatırlatmak gerekiyor. Kargo şirketleri bile faturasız çıkış yapmadığı için ve e-ticaret satışlarının doğrudan kargolama süreciyle ilerlediğini varsayarak bile şirket kurmanın gerekliliğini anlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra e-ticarette tüketicilerden sipariş üzerine ödemeleri tahsil etmek için sanal pos sitemini sitenize entegre etmeniz gerekiyor. Sanal poslar tıpkı fiziki mağazalarda kullanılan poslar gibidir. Tek farkı internet ortamına uygun bir siteme sahip olup, siteye entegre edilmesidir. Sanal pos kurulumu için ilgili bankalara başvuruda bulunmanız gerekiyor. Kurulumun yapılması için bankaların sizden talep edeceği ilk şey vergi levhanız olacaktır. Eğer açık bir şirket ve vergi levhanız bulunmuyorsa e-ticaret girişiminiz kesinlikle eksik olacaktır. Bu nedenle işe ilk adımı vergi ve şirket açtırmakla atmanız gerekiyor.
E-Ticaret Şirketi Nasıl Açılır?
E-ticaret yapmaya ve bunun için de şirket kurmaya karar verdiniz. Bu noktada ahır ya da Limited şirketi kurmanız gerekiyor. Fatura kesek, kredi karı ödemelerini alabilmek, bankaların tümüyle anlaşma yapabilmek için şirkete sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu noktada e-ticaret girişimlerinde şirket açma süreçlerinin daha az evrakla ve hızlı ilerlemesini istiyorsanız şahıs şirketi açmayı düşünebilirsiniz. Limited şirketi açmak şahıs şirketi açmaya göre daha zahmetli ve daha zaman alıcı olacaktır. Küçük ya da orta ölçekli firmaların tercihi zaten şahıs şirketi açmaktan yana oluyor. Peki, nereye ve nasıl başvuru yapmanız gerekiyor. Hızlıca e-ticarete şirket kurmak için atmanız gereken adımları önce şahıs şirketi ardından da limited şirketi kurmak için sırasıyla aktaralım;
E-ticaret şahıs şirketi kurmak;
- İlgili vergi dairesine başvurmanız gerekiyor.
- Vekaletmena çıkartmanız gerekiyor.
- Şirket kimin adına açılacaksa kişinin kimlik fotokopisi
- Resimli ikametgah senedi( şirketi açacak kişiye ait olacak)
- Noterden alınacak imza sirkülleri
- İş yeri ya da ofisinize ait mülkiyet belgeleri ya da kira kontratları
Tüm bu belgelerle beraber hızlı ve kolay bir şekilde şahıs şirketi kurabilirsiniz.
E-ticaret limited şirketi kurmak;
Limited şirketi kurmak da kapatmak da şahıs şirketine nazaran daha zordur. Çünkü ortaklı bir alt yapısı vardır. Yine de limited şirketi açmak isteyen girişimciler şu adımları atabilirler;
- Kaç ortak varsa, şirket ortaklarının ikametgâh bilgileri
- Tüm ortakların ikametgâh belgeleri
- Her bir ortağın üçer adet vesikalık resmi
- Şirketin adresi (merkez adresi)
- Ofisi, iş yerinin kira kontratı ya da mülkiyet belgesi
- Açılması hedeflenen şirketin unvanı
- Açılması hedeflenen şirketin sermayesi
- Açılması hedeflenen şirketin temsilcileri
- Açılması hedeflenen şirketin sermaye oranları
E-Ticaret Şirketi Kurma Maliyetleri
E-ticaret girişimleri için şirket kuracak kişilerin en çok araştırdığı konulardan biri ise şirket açma masraflarıdır. Öncelikle bu masrafların açılacak şirket türüne göre değişkenlik gösterdiğini bilmesiniz. Yine de e-ticaret girişimi için en kolay ve hızlı ilerleyen şahıs şirketi kuracaksanız Ticaret odası kaydı yapmanız gerekiyor Bu kayıtlar ve diğer tüm şirket kurma süreçlerinde masraflar minimum 500 ile 600 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Elbette bu sadece şirketi açarken ödeyeceğiniz tutardır. Şirketi açtıktan sonra ve faaliyete geçtikten sonra başta muhasebe masrafları olmak üzere çeşitli masraflarınız olacağını da göz önüne almanız gerekiyor. Tüm bu masraflar, periyodik giderler şirketin kar ve zarar oranlarına göre farklılık gösteriyor. Peki, şirketi açtıkta sonraki masraflar neler oluyor?
E-Ticaret Şirket Kuruluşundan Sonraki Masraflar
E-ticaret şirket kuruluş sürecinden sonra yapmanız gereken ödemeler periyodik olarak ilerliyor. Her ay düzenli, üç ayda bir ve yıllık olarak ödemeniz gereken masraflarınız olacaktır Bunlar;
Aylık masraflar;
- Çıkan KDV tutarları
- Çalışanlarınızın sigorta primleri (çalışan varsa)
- Şirket sahibi olarak sizin BAĞ-KUR prim ödemeleriniz
- Mali müşavir, muhasebe ödemeleriniz
Üç aylık masraflar;
- Varsa stopaj ödemesi
- Geçici vergi ödemesi
Yıllık masraflar;
- Yıllık gelir vergileri, kurum vergi ödemeleri
- Yasal defter tasdik ödemeleri ( Noter tasdikli defter ödemesi)
- Bağlı olduğunuz Ticaret Odası Yıllık aidatları
E-Ticaret Site Seçiminin Önemi
E-ticarette başarılı ve profesyonel olmak için elbette ki sadece şirket kurmak ve faturalı satış yapmak yeterli olmuyor. En önemli noktalardan biri belki de site seçimidir. Kaliteli kullanıcı deneyimi sunan e-ticaret sitesine sahip olmanız başarılı olmanızı doğrudan etkiliyor. Bu nedenle de tamamen profesyonel ve e-ticaret sitesinde gerekli tüm ihtiyaçlara cevap veren modüllerin yer aldığı sistemler tercih etmelisiniz. Sitenizin sanal pos modüllerine uyumlu olması, hızlı açılması, kategorileri ve sayfa düzenin kullanıcı dostu olması, SEO alt yapısına sahip olması, fatura ve kargo, stok süreçlerini tek tıkla takip etmeyi desteklemesi gibi özelliklerini tümünü bir arada sunmalıdır. Ne satacağınıza ve sitenizde hangi ürünlere yer vereceğinize karar verdiniz, ilk adımı şirket açarak attınız artık e-ticaret sitesi için profesyonel bir seçimde bulunma adımında ise hemen Jet Stok ile iletişime geçebilirsiniz. Benzersiz ve profesyonel çözümleri hakkında daha fazla bilgi almak için iletişime geçmeyi unutmayın!