
E-ticaret, elektronik ticaret anlamına gelir. Bir diğer tabiri çevrimiçi ticarettir. Ürünlerin ve hizmetlerin alım ve satım ile ilgili tüm işlemlerin tablet, cep telefonu ya da bilgisayar aracılığı ile yapılması e-ticaret kavramını oluşturmuştur.
E-ticaret yeni bir trend değildir ancak potansiyelinin farkında olmayanlar için büyük bir yeniliktir. Pazaryeri entegrasyonları ile daha fazla önem kazanmıştır. Bu içerikte e-ticaretin yapı taşlarından bahsedeceğiz.
E-Ticaretin İşletmelere Yararları
Geleneksek ticaretten sıyrılarak global pazarlarda ürün ve hizmet satışı yapmak işletmelerin büyümesi için önemli bir fırsattır.
İşletmeler e-ticaret ile ürün ve hizmet bilgilerini daha detaylı ve açıklayıcı şekilde müşterilerine sunabilir.
Fiziksel işletmelerden ayrılan en büyük farkı satış ve pazarlamanın 7/24 yapılabilmesidir.
Pazarlama ve satış süreci kısaldığı için iş gücü ve zaman kârı elde edilir.
Kurulum maliyeti fiziksel mağazalara göre epey düşüktür.
Marka bilinirliğini artırmak kolaydır. Pazaryeri entegrasyonları ile takibi kolaydır.
E-Ticaretin Müşterilere Yararları
Müşteriler aradıkları ürünlere çok daha kısa sürede ulaşarak zamandan kâr ederler ve fırsatlar aracılığı ile ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilirler.
Ürünler hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olabilirler.
Fiziksel mağazalarda vakit geçirme eylemi azalır ve müşteriler satıcıların ikna tekniklerine maruz kalmazlar.
Kampanyalara ulaşmak daha kolay bir hâle gelir.
Müşteriler 7/24 alışveriş yapabilirler.
Pazaryeri entegrasyonları ile online alışveriş sitelerinde var olan tüm mağazalara ulaşmak çok kolaydır.
E-Ticaret Nasıl Ortaya Çıktı?
İlk e-ticaret örneği; 11 Ağustos 1994 senesinde, Dan Kohn’un NetMarket ile arkadaşına Sting CD’sini 12.48 dolara satmasıdır. Farklı hikâyelere rağmen e-ticaretin ortaya çıkışı bu şekildedir.
Bu örnek sonrasında sektör oldukça büyüdü ve 1990’lı yılların ortalarında Alibaba, Amazon gibi çevrimiçi ticaret devlerinin yükselişe geçmesi ile perakendeciliğin akıbeti değişti. Fiziksel işletmelerin satış ve pazarlamalarının düşüşüne yol açan e-ticaret, internetin ve dijitalleşmenin doğurduğu bir girişimcilik fırsatıdır.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
E-ticaret kendi içinde ele alındığında dört farklı modele ayrılır. Her bir e-ticaret işletmesi mutlaka bu sınıflandırmada yer alır. İşletmeler arası (B2B) ve işletmeden tüketiciye (B2C) modelleri en sık karşılaştığımız türlerdir.
B2B E-Ticaret Modeli
Bu ticaret modeli, işletmeler arası satış yapılmasıdır. Bir işletme başka bir işletmeye satış yaptığında B2B e-ticaret modelini gerçekleştirmiş olur. Genellikle bu modele dahil olan işletmeler toplu ürün satışı yapar ve dijital servisleri vardır. Bu modeldeki en büyük işletme örneği Alibaba’dır.
B2C E-Ticaret Modeli
Bu modelde ürün veya hizmet satışının bir işletmeden tüketiciye doğru gerçekleşmesi vardır. Genel itibariyle e-ticaret dendiğinde akla gelen model budur.
C2C E-Ticaret Modeli
C2C e-ticaret modeli, tüketiciler arasında satış veya pazarlamanın gerçekleştiği modeldir. B2C işletmesinden alınan ürünler zamanla C2C modelinde satışa sunulur. Akla gelen örneklerden bazıları EBay, Letgo gibi satış kanallarıdır.
C2B E-Ticaret Modeli
C2B e-ticaret modelinde tüketiciden işletmeye doğru giden bir satış – pazarlama etkinliği görüyoruz. Örneğin, grafik tasarım işleri işletmelere satılan ürünlerdendir. Bu modelde satıcılar genellikle freelance çalışan insanlardır.
Satılan Ürünlere Göre E-Ticaret Mağazalarını Sınıflandırma
Dijital Ürünler
İnternet ortamında indirilebilir şeylerin satışını yapmak oldukça kârlıdır. E-kitap satıcılarından yazılım şirketlerine kadar geniş bir ağı kapsayan bu sınıfta fiziksel mağazaya gerek kalmaz.
Servis Tabanlı Ürünler
Esasen becerilerin çevrimiçi pazarlandığı bu modelde en iyi örnek freelancerlar olabilir. Çalışanlar serbest zamanlıdır ve hizmetlerinden faydalanmak isteyen insanlarla bağlantıları vardır.
Fiziksel Ürünler
Bu sınıflandırmadaki çevrimiçi ticaret siteleri halihazırda var olan bir fiziki mağazadan meydana gelir. Geniş kitleye ulaşmak amacıyla e-ticaret dünyasına giren tüm şirketler örnektir.
Dropshipping
Bu sınıf, e-ticaretle uğraşan ancak yeterli envanteri olmayan satıcılar içindir. Ürünleri kendileri satmazlar ve verilen siparişleri tamamlamak için tedarikçi bulurlar.
E-Ticaretin Avantajları
Hedefli Pazarlama: Dijital dünyada yapılan her işlem izlenmekte. Buna elbette alışveriş eylemleri de dahil. Çoğu zaman internette gezinirken son zamanlarda bahsi geçen şeylerle ilgili reklamların karşımıza çıktığını fark ederiz. Bunun sebebi davranışlarımızla potansiyel müşteri kitlesinde yer aldığımız için ilgilendiğimiz ürün veya hizmetlerin reklamlarını veren kişiler tarafından hedef kitleye eklenmemizdir. E-ticaret, insanların potansiyel müşteri ağında olup olmadıklarını tespit etmek ve onları alıcıya çevirmek için büyük bir fırsattır. Pazaryeri entegrasyonları ile müşteri ağını genişleten markalar hedef kitlelerini doğru seçmelidir.
İşçi ve İşveren Esnekliği: E-ticaret sitesi açıldığında kişinin kendi işinin patronu olma hayali oldukça kolaylaşır. Ekibe dahil olacak kişiler uzaktan da çalışabilirler ve ofis masrafları yok edilmiş olur. Bu da her bakımdan edilen kârın ürünlere yansımasını sağlar.
7/24 Açık Olmak: Fiziki mağazaların belli saatler içerisinde açık olması satış aralığını daralttığı için e-ticaret siteleri 7/24 açık olmakla büyük bir önem kazanıyor.
Global Pazarda Yer Almak: İnternetin sınırları olmadığı için hâliyle internetten satış yapmanın da sınırları olmuyor. E-ticaret ile ürünler ve hizmetler küresel pazarda yer alabilirler.
Daha Düşük Maliyet: Çevrimiçi ticaret ile hem personel masrafları hem de ofis masrafları büyük ölçüde azalır. E-ticaret mağazası çoğu zaman fiziki mağazadan daha uygundur.
E-Ticaret’e Nasıl Başlanır?
Fazla rekabet dolayısıyla e-ticaret girişimi en başta göz korkutucu olabilir. Fakat süreci küçük parçalara bölüp ilerlemek büyük ölçüde işi hafifletir.
Öncelikle satışını ya da pazarlamasını yapacağınız ürünler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunlar hakkında araştırma yaptıktan sonra markanızın adı ve marka kimliği üzerinde düşünüp iskeleti oturtabilirsiniz. Sonrasında pazaryeri entegrasyonları ile birden fazla alışveriş sitesinde yer almalısınız.
Bir e-ticaret sitesi şunları içermelidir:
Kolay kullanım
Alışveriş kartı Ödeme yöntemleri
Ürün sayfası detayları
Benzer ürünler
Müşteri yorumları
Sosyal medya düğmeleri
Sık sorulan sorular ve destek sayfası
Hakkımızda sayfası
Pazaryeri Entegrasyonları
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Dijital bir mağaza ile e-ticarete atılmak en kolay çözümlerden birisidir. E-ticaret sitesinin kurulumuyla uğraşmak istemeyenler için halihazırda kullanımda olan çevrimiçi pazaryerleri tercih edilebilir. Çevrimiçi pazaryerleri alıcılar ile satıcılar arasında e-ticareti kolaylaştıran platformlardır.
Amazon
Dünyanın en büyük pazaryerlerinden birisidir. Dünya çapında kullanılmaktadır.
eBay
Dünya çapında kullanılan bir diğer pazaryeridir. Genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Kullanıcı dostudur, çeşitli ödeme seçenekleri sunar. Mağaza sahipleri eBay ile online açık artırma düzenleyebilir.
Alibaba
Alibaba da önemli çevrimiçi pazaryerlerinden bir diğeridir. Bu platform genellikle büyük üreticilere ulaşmak ve toplu şekilde ürün satışı gerçekleştirmek isteyenler için tercih edilmektedir.
Dünya çapında ünlü olan bu örnekler dışında Türkiye’nin e-ticaret faaliyetlerinde başarılı olan çevrimiçi pazaryerleri de vardır. Bunlardan bazıları: Hepsiburada, Trendyol, Çiçeksepeti, N11.
E-Ticaret Satışlarımı Nasıl Artırabilirim?
E-ticarete atılmanın önündeki en büyük engellerden birisi kişilerin satış yapabilme potansiyellerini küçük görmeleri ve risk almaktan korkmalarıdır. Marka tanıtımını etkili bir şekilde yapmak bu noktada çok önemlidir. Marka tanıtımında büyük ölçüde önemli olan ve yapılması gereken şeyler:
Web Sitesi Optimizasyonu
Mailing Çalışmaları
Sosyal Medya Reklamları
Ürün İncelemeleri
Pazaryeri Entegrasyonları
E-Ticaret ile İlgili Sık Sorulan Sorular
1- E-ticaret büyümeye devam ediyor mu?
Yapılan araştırmalar, e-ticaretin %265’lik bir oranda büyümeye devam edeceğini gösteriyor. 1,3 trilyon dolar ile 2014 yılını kapatan e-ticaret hacminin, 2021 tılında 4,9 trilyon dolar olması öngörülüyor.
2- Dünyadaki e-ticaret sitesi oranı nedir?
Halihazırda çevrimiçi ticaret ile ilgili 24 milyon kadar web sitesi olduğu bilinmektedir.
3- En büyük e-ticaret şirketi kimdir?
Amazon, 2019 yılında 993 milyon dolarlık piyasa değeri ile en büyük e-ticaret şirketi olmuştur. Takibini ise %56’lık pazar payı ile Çin pazarının e-ticaret şirketi Alibaba yapmaktadır.
4- Kullanıcılar en çok hangi günlerde alışveriş yapıyorlar?
Pazartesi ve pazar günleri diğer günlere nazaran daha fazla trafik sağlanmaktadır.
5- Hangi zaman diliminde alışveriş trafiği fazladır?
2020 istatistiklerine bakıldığında en çok alışveriş yapılan saat aralığı 20.00 ile 09.00 arasıdır.