Bugünün büyük e-ticaret markaları bir zamanlar yeni birer girişimdi. Pek çoğu yeni bir fikir sundu, bazıları yepyeni bir hizmet geliştirdi. Kimileri hali hazırda var olan sektörlerde pastadan pay alamaya girişti. Peki, başarılı olanların sırları neydi, hangi yollardan geçtiler dersiniz? Başucu kitabı niteliğinde kaynakları sizin için derledik. E-ticaret alanında kendini geliştirmek isteyenler dikkat: Bu kitapları mutlaka okuyun!
1-Kümesteki Kartal Neden Uçamaz?
E-ticaret alanında öne çıkan kitaplar listemizin ilk sırasında Burak Büyükdemir’in “Kümesteki Kartal Neden Uçmaz?” isimli kitabı yer alıyor. Kitaptan notlar şöyle: Nevzat, Amerika’daki yüksek lisans eğitimini yarıda bırakıp Türkiye’ye döndüğünde, kendisine gelecek vaat eden bankadaki işinden ayrılan Melih’le birlikte risk dolu bu projeye atıldı. Cem de diğer işlerini bırakıp teklif edilen ortaklığı kabul etti. Kendilerini bekleyen zor günleri hiç bilmiyorlardı. Ufak bir adımla yemeksepeti.com’un uzun yolculuğuna başladılar. Burak ve Serkan, üniversite hayatları boyunca aldıkları eğitimi düşünmeyip mimarlık yapmaktan vazgeçtiler. Kurulu düzenlerini bozdular. Evden çalıştılar. Sıkıntı çektiler. Birlikte gittigidiyor.com adındaki hayallerinin peşine düştüler. Halil, internette kolay hatırlanmak ve ilerde marka olabilmek amacıyla bebek.com ismini satın aldı. Alan adlarını alabilmek için evini sattı. Bu sırada ekonomik krizle mücadele etti. Küçük şirketini kurduğunda elinde maddi hiçbir şey kalmamıştı. Çevresindeki herkes ona farklı gözle bakmaya başlamıştı. Birçok kimse hayallerine ve yapacaklarına inanmıyordu. Onları bu yoldan çevirmeye çalıştılar, şevklerini kırdılar. Fikirlerini anlattıklarında çok bükük dudaklar gördüler. Aynı denizde yolculuk yapıyorlardı. Birbirlerini tanımıyorlardı ama hepsinin ortak özellikleri vardı. Aşıktılar, odaklanmışlardı, büyük dalgaları aşmayı, fırtınalarla savaşmayı ve en sonunda hayallerine ulaşacakları limanı düşündükleri için bu denizde yolculuğa başlamışlardı.
2-Ağ Ekonomisinde Yeni Ticaret Yolu: E-ticaret
Prof. Dr. Şule Özmen, Ağ Ekonomisinde Yeni ticaret Yolu: E-ticaret isimli eserinde internetin yarattığı değişimin ekonomik hayata yansıyan sonuçlarını ve yeni ticaret yollarını ele alıyor. E-ticaret, geleneksel iş modellerinden farklı bir gelişim gösteriyor. Sanal mağazalar, müzayede siteleri, elektronik pazaryerleri ve portal modellerine her geçen gün yeni bir e-iş modeli ekleniyor. Bloglar, sosyal ağlar, paylaşım siteleri kuruluyor. Markaları yönetme gücünü sahip olmaya aday, sosyal bir mecra oluşuyor. Web 2.0 ve üstü sürümlerle etkileşimli, kullanıcı dostu uygulamalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Mikro siteler kurularak geliştirilen kampanyaların, e-posta ve mobil pazarlamanın, arama motoru pazarlamasının artık çok daha etkin ve verimli yönetilmesi gerekiyor. Kitabın dördüncü baskısında, geçtiğimiz birkaç yıl içinde meydana gelen birçok gelişmenin yanı sıra tamamen ayrı bir bölüm olarak olmasa da e-devlet uygulamalarına da yer verildi. 18 Aralık 2008’de, e-devlet portali e-turkiye.gov.tr “Türkiye’nin kısa yolu” sloganıyla, hizmetleri konusunda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış kullanıcı dostu yardım videolarıyla yayına başlamıştı. Birinci bölümün sonuna E-Devlet Portali ve E-Devlet Projeleri başlığıyla bir bölüm eklendi. Kitabın son iki baskısında bir başka önemli değişiklik de ilgili kaynaklara, özellikle web sitelerine ve güncel bilgilerin paylaşıldığı bloglara daha fazla atıfta bulunulmuş olması.
3- Girişimciliğin Altın Kuralları
Ertuğrul Belen ve Taylan Demirkaya’nın ortak çalışması olan Girişimciliğin Altın Kuralları konularına yıllarını adamış uzman 24 girişimci, profesyonel ve akademisyenin çok değerli deneyimlerine kendi kalemlerinden anlatımlarıyla yer veriyor. Her yazarın uzmanlık konusunu 10 adımda paylaştığı eserde girişimcilik ekosisteminden kuruluş stratejilerine, hukuktan satışa, networking’den yatırımcı ilişkilerine uzanan bir kapsam sunuluyor. Girişimciliğin Altın Kuralları, girişimci ve girişiminin yolculuğunda pusula etkisi gösteriyor.
4- E-ticaret Çağı
Yeni çağın baş aktörlerinden biri olan e-ticaretin bugünü ve yarınına dair bilinmesi gereken her şeyi Mahir Erkan’ın kaleme aldığı E-ticaret Çağı kitabında bulabilirsiniz. Google Türkiye'de perakende ve telekom sektörleri yöneticisi olan ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde verdiği derslerle dijital pazarlama sektörünün geleceğine katkıda bulunan Mahir Erkan'dan e-ticaretin tüm incelikleri! Elektronik Ticaret (E-Ticaret) neler vaat ediyor? Mobil Ticaret(M-Ticaret) nedir? Sosyal Ticaret (S-Ticaret), sadece sosyal ağlarımı kapsıyor? Türkiye'de elektronik perakendecilikte son beş yıl da neler yaşandı? İyi bir web sitesinin tasarımı nasıl olmalıdır? Girişimcilere destek veren kurumlar hangileri? İnternet, pazarlama iletişimini nasıl değiştiriyor? Sektörün başarılı isimleri nasıl yola koyuldular? Tüm bu soruların yanıtlarını almak için bu kitap biçilmiş kaftan…
5- E-ticaret: Satışta Tsunami Etkisi
E-Ticaret: Satışta Tsunami Etkisi okuyucuyla Anıl Altaş’ın kaleminden buluşuyor. İnternetten etkin satış yapmak, sosyal medyayı verimli kullanmak ve mobil ticaretle gelen yenilikleri görmek isteyen herkes için ideal bir e-ticaret rehberi olan kitapta “İnternet sayesinde satış yapmaya nasıl başlar ve yeni oluşan satış hacmini nasıl arttırırım?” sorusuna aranan yanıtlar var. Anıl Altaş, “E-Ticaret nedir?”, “E-Ticaret yapan herkesin bilmesi gereken genel pazar bilgileri nelerdir?”, “E-Ticaret çeşitleri hangileridir?” gibi soruların yanıtlarını E-ticaret: Satışta Tsunami Etkisi’nde merak edenler için yazdı.