Dijital dönüşüm sayesinde şirketler, işlemlerini teknolojik bir düzeyde yapmaktadır. Teknolojik düzeyde yapılan işlemler, her zaman güvenli bir şekilde ilerlemekte ve kolaylık sağlıyor. E-Fatura kullanımının zorunlu hale gelmesi ve tüm şirketlerin bu sisteme geçmesi, birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Avantajlar, şirketlerin işleyiş biçimine de yardımcı oluyor. Bu sayede fatura işlemlerinin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi söz konusu olmaktadır. Dijital ortamda fatura kesimlerinin ve işlemlerinin yapılması, şirketlerin kendini teknolojik dünyaya taşımasına sebebiyet vermektedir. Tüm bunların yanı sıra dijital ortamda yapılan bu işlemlerin, her zaman güvenli bir şekilde saklanması; oluşabilecek problemlerin önüne geçmektedir. Bu sayede birçok şirket elektronik ortamda fatura işlemlerini rahatlıkla yapabilmenin keyfini yaşıyor.
Dijital ortamda fatura işlemlerinin yapılması sayısız avantaj sağlamaktadır.
- Maliyeti düşürme
- Doğayı koruma
- Güvenilir fatura işlemleri
- Tasarruf etme
- Arşiv güveni ve arşive her zaman erişebilme
- Arşiv üzerinde yapılan işlemlerin kolay olması
- Faturaların kaybolma riskinin ortadan kalkması
- Zarf, arşivleme ve çeşitli maliyetlerin ortadan kalkması
Sunulan tüm bu avantajların şirketlere fazlasıyla kolaylık sağlaması, her geçen gün binlerce şirketin E-Fatura kullanmasına sebebiyet vermiştir. Bu sayede şirketler, kendi fatura işlemlerini rahat bir biçimde güven altına alabilmektedir. Maliyeti düşürme, güvenilirlik ve tasarruf etme söz konusu olduğundan dolayı şirketler artık daha iyi bir şekilde harcama yapabilmektedir. Önceden kullanılan faturaların ekstra gidere sebebiyet vermesi, birçok şirketin canını sıkabiliyordu.
E-Arşiv Nedir?
2017 yılından bu yana kullanım zorunluluğu bulunan elektronik arşiv, kullanım kolaylığı ve güvenilirlik sağlamaktadır. E-Arşiv Fatura uygulaması, faturaların dijital ortamda muhafaza edilmesini sağlamaktadır. Uygulama aynı zamanda raporlamaya da yardımcı olmaktadır. Faturaların herhangi bir şekilde kaybolması söz konusu değildir. Arşivin kullanımı, 2017 yılından itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu hale gelmesinden bu yana birçok şirketin bu uygulamaya geçmesi söz konusu olmuştur. Faturaların güvenilir bir şekilde muhafaza edilmesi, kolaylıkla bulunması arşivin kullanım kolaylığını sağlayan faktörler arasında yer alıyor. Böylelikle şirketler faturalarını rahat bir biçimde muhafaza ederken aynı zamanda raporlamasını da yapabiliyor.
E-Arşiv Faturası Nedir?
Elektronik arşiv ve fatura arasında büyük bir fark bulunuyor. E-Fatura uygulama sistemine kayıt olan kişilerin kullanabileceği bir fatura çeşididir. Uygulama üzerinden rahatlıkla fatura raporlama, gönderme, kesilme işlemleri gerçekleştirilebilir. E-Arşiv Faturası ise uygulamaya kayıt olmayan şirketlere ve bireylere gönderilebilmektedir. Uygulamanın geniş bir kapsama hitap etmesi ve kullanım kolaylığı sunması birçok şirketin bu uygulamaya kayıt olmasına olanak tanımıştır. Faturanın kullanımı gün geçtikçe kapsamlı bir hale gelmektedir. Kapsamlı hale gelmesinin en başlıca nedeni, kolaylık sunması ve zorunlu hale gelmesidir. Zorunlu hale gelmesinin yanı sıra birçok şirketin fatura işlemlerine güvenilirlik getirmesi söz konusu olmuştur.
E-Fatura Uygulamasına Geçmek İçin Yapılması Gerekenler
Uygulamaya geçebilmek için özel bir yazılım, portal, entegrasyon kullanmak yeterlidir. E-Fatura kullanımına geçebilmek için iyi bir yazılım kullanmak gerekir. Maliyeti en az olan ve tasarruf konusunda yardımcı olabilen bir uygulamaya geçiş yapmak, şirkete birçok konuda yardımcı olacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı kurallarına göre bu işlemlerin yapılması gerekli görülüyor. Aksi taktirde çeşitli problemlerin gün yüzüne çıkması söz konusu olabilir. E-Arşiv Fatura kullanan kişilerin, uygulamayı kullanmayan şirketlere ve bireylere fatura yollayabilmesi de mümkündür. Bu sayede fatura işlemlerinde herhangi bir aksaklığın oluşması söz konusu olmuyor. Fatura işlemlerinin dijital ortamda güven altına alınması, uygulamanın sunduğu avantajlar arasında yer alıyor. Böylelikle faturaların kaybolması gibi problemler gün yüzüne çıkmıyor.