E-Fatura Hakkında Sık Sık Karşılaşılan 10 Yanlış Bilgi
Değişen dünya düzeninde teknoloji iş dünyasının içinde de gelişmeleri hızlandırıyor. Bu gelişmeler devam ederken toplum arasında yanlış bilgiler de aynı hızda yayılıyor. yılında gönüllü olarak katılın süresinin tamamlandığı ve 2022 yılında zorunlu hale e-fatura sistemi hakkında da birçok yanlış bilgi toplumu yönlendiriyor. E-fatura Hakkında Sık Sık Karşılaşılan 10 Yanlış Bilgi yazımızda toplum arasında farklı yönlendirmelere sebep olan bu sorulara yanıt vereceğiz.
Hem belge ve kayıt tasarrufu sağlayan hem de dijital denetleme ile güvenli bir sistem, e-fatura sistemi... Geçtiğimiz yıla kadar gönüllü olarak işletmelerin inisiyatifine bırakılan e-fatura uygulaması 2022 Temmuz ayı itibari ile zorunlu hale gelecek. Birçok açıdan ve özellikle hem firmalar yönünden hem de devlet denetlemelerinde avantaj sağlayan e-fatura uygulaması hakkında çıkan yanlış bilgilere son veriyoruz. İşte e-fatura hakkındaki yanlış bilgiler!
1- E-Faturaya geçiş çok pahalı
E-faturaya geçiş sürecinde aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür ücreti, fatura başı ödeme gibi çeşitli giderlere maruz kalabilirsiniz. Ancak bunların haricinde fatura kesme maliyetlerinizin birim başına 10 TL’de 18 kuruşa düştüğünü de göz önüne almalısınız.
2- E-faturaya geçmeme gerek yok ki
E-ticaret yöntemi ile mal ve hizmet satışı yapan ve yılı gelir tablosundaki bürüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin e-fatura kullanmaları zorunludur. Ayrıca vergi mükellefi olmayana düzenlenen faturaların toplam tutarı 10 bin TL’yi geçiyorsa da yine e-fatura uygulamasını kullanmak gerekiyor.
3- Mali mühür çok pahalı
E-Faturaya geçişte en çok konuşulan konulardan biri mali mühür ücreti. Ancak bir kez satın alındığında 3 yıl boyunca kullanılan bu mühür sizin kurumsal imzanız olacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Mali Mühür ücretleri itibarıyla tüzel kişiler için 290 TL + KDV, gerçek kişiler için ise 184 TL + KDV olarak düzenlenmiştir.
4- Sürekli mali mühür taşımalıyım
Mali mühür sadece e-fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken kullanırsınız. E-fatura oluştururken mali mühre ihtiyacınız yoktur, sonrasında süreç otomatik olarak işler.
5- Şahıs şirketleri e-fatura kullanamaz
Şahıs şirketleri çok daha düşük mali mühür fiyatı ile e-fatura kullanabilirler. e-fatura ile şirketiniz çok daha profesyonel görünür. Ayrıca kargolama ve fatura basma gibi masraflar da e-fatura ile ortadan kalkar. e-fatura ile “faturayı kaybettik, elimize ulaşmadı” gibi sözleri de duymamış olursunuz.
6- E-fatura ile irsaliye düzenlenmez
Gönderdiğiniz e-faturada düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi durumun faturanın kağıt çıktısı irsaliye olarak verilebilir. Ancak çıkı üzerine kaşe basmanız ve “irsaliye yerine geçer” ifadesini belirtmeniz gerekir. Dikkat etmeniz gereken tek husus elektronik faturanın malın teslim edileceği tarihte düzenlenmiş olmasıdır.
7- E-fatura demek yüksek entegrasyon ücreti demek
Muhasebe ve ön muhasebe programları yüksek entegrasyon ücretleri sunabilir. Ancak profesyonel hizmet veren firmalarla çalışırsanız e-fatura ve e-fatura ücretleri ödemeniz gerekmez. TS Ofis’e başvuru yapmanız yeterlidir. Süreç tamamlanır tamamlanmaz e-fatura işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
8- E-fatura bana uygun çözüm değil
E-faturayı kendi için uygun çözüm olarak görmeyenler uygulamaya geçtikten sonra geç bile kaldıklarını anlayabilirler. Tüm fatura işlemlerinizi ücretsiz hale getirebileceğiniz e-fatura tüm iş kolları ve sektörlerde uygulanabilir ve işletmelere uzun vadeli kazanç sağlar.
9- E-faturaya başvurmak çok zor
Yeni ve bilinmeyen pek çok sistem başlangıçta zorlayıcı ve komplike gelebilir. E-fatura için de bu tarz düşünceler elbette var. Ancak e-faturaya geçiş sürece sanıldığının aksine oldukça pratik bir süreçtir. Evinizden veya ofisinizden çıkmadan e-faturaya geçmeniz için TS Ofis'e başvurmanız yeterlidir.
10- E-faturaya geçmek için devlet dairesine gitmeliyim
E-faturaya geçiş sürecinde bürokratik işlemlere ihtiyaç duyulmaz. Evinizden çıkmadan başvurunuzu tamamlayabilir ve hemen uygulamaya geçebilirsiniz. Bunun için bir bilgisayarınızın ya da akıllı cihazınızın ve de internetinizin olması yeterlidir.