Elektronik ortamda fatura işlemlerinin yapılması, E-Arşiv Faturası kullanıma geçme zorunluluğu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Uygulamanın kullanımı birçok avantajı beraberinde getirdiği gibi dijitalleşmeye yardımcı olmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı şartlarına göre faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi ve bir nüshasının muhafaza edilmesi gerekir. Bu sayede faturalarda herhangi bir problemin yaşanması söz konusu olmamaktadır. Sistemin tamamen güvenilir bir altyapıya sahip olması, aynı zamanda birçok avantajı beraberinde getirmektedir. E-Arşiv kullanımının kolaylığı ve güvenilir bir şekilde fatura işlemlerini gerçekleştirmesi, şirketlerin teknolojik düzeyde gelişmesine de yardımcı oluyor. Kullanılması zorunlu hale gelen uygulamanın, birçok konuda şirketlere yardımcı olması söz konusu olmuştur.
E-Arşiv Faturası Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Kağıt fatura kullanımının ortadan kalkması sebebiyle masrafların en aza indirgenmesi,
- Elektronik arşivleme sayesinde birçok maliyetin son bulması ve arşivlere hızlı bir şekilde ulaşabilme kolaylığı,
- Tasarrufun oluşabilmesine yardımcı olma ve faturaların elektronik ortamda muhafaza edilmesi aynı zamanda güvenliği sağlaması,
- Doğayı korumak için atılabilecek önemli bir adım ve doğayı korumak amacıyla kağıt kullanımının sonlanması,
- Faturalarla ilgili tüm işlemleri yapabilme ve her tarihe ait faturaya ulaşabilme, raporlama
- Uygulamayı kullanmayan müşterilere fatura gönderimi ve raporlaması sunulan avantajlar arasında yer alıyor.
Avantajların bu kadar geniş bir kapsama sahip olması, birçok şirketin E-Arşiv Faturası kullanmasına sebebiyet vermiştir. Şirketlerin kullanım kolaylığına erişmesi ve dijital çözümlemelerle hareket etmesi, kurumsal görünümün oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Elektronik ortamda arşiv kullanmak, faturaların güvenli bir ortamda muhafaza edilmesine yardımcı olmaktadır. Birçok şirketin E-Arşiv Faturası kullanarak dijital dönüşüme katılması, fatura işlemlerinin kolaylaşmasını sağlamıştır. İşlemlerin yapılabilmesi için birkaç tıklamanın yapılması yeterli olacaktır. Faturaların arşiv üzerinden raporlanması ve işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, birçok şirketin bu uygulamayı kullanmasına sebebiyet vermiştir. Faturanın kullanılması zorunlu hale getirilmiş ve Gelir İdaresi Başkanlığı kurallarına göre düzenlenmiştir. Düzenlemelerin, şirketlere birçok sayıda avantaj sunması kullanım artışına da sebebiyet vermiştir. Tasarrufun ve doğayı korumanın ön planda tutulması, en önemli özelliklerinden biridir. Bu sebeple birçok şirket fatura kullanımını dijital ortama taşıyarak, önemli bir girişimde bulunmuştur.
Kimler E-Arşiv Faturası Kullanmak Zorunda?
Yıllık cirosu belli bir miktardan fazla olan şirketlerin, faturayı kullanması gerekmektedir. 5.000.000 TL üzerinde cirosu bulunan şirketlerin mecburi olarak E-Arşiv Faturası kullanması gerekmektedir. Uygulamaya kendi isteğiyle girmek isteyen bireysel ve kurumsal şirketler, uygulamanın tüm avantajlarından faydalanabilecektir. Uygulamaya kendi isteğiyle giren şirketlerin de Gelir İdaresi Başkanlığı kurallarına uyması gerekir. Aksi taktirde cezai işlemlerin başlatılması söz konusu olacaktır. E-Fatura uygulamasını kullanan kişilerin, E-Arşiv Faturası uygulamasına geçmesi mümkündür. E-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan şirketlerin, arşiv faturasını kullanması mümkün değildir. Bunun sebebiyse uygulamaların birbirine bağlantılı olması ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen kurallardır. Kurallara göre fatura işlemlerinin yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
E-Arşiv Faturası Özellikleri
Uygulamanın en önemli özelliği sayısız avantajı beraberinde getirerek masrafları ortadan kaldırmasıdır. Faturalara rahat bir biçimde erişebilmek, uygulama sayesinde mümkün hale getirildi. E-Arşiv Faturası kullanan kişilerin, uygulamayı kullanmayan kişilere rapor ve fatura göndermesi de mümkündür. Tüm bu işlemlerin masrafsız bir şekilde gerçekleşmesi, kullanım kolaylığını sağlamakta ve bütçenin korunmasına sebebiyet vermektedir. Tasarruf amacıyla birçok şirketin kendi isteğiyle uygulamaya geçtiği bilinmektedir. Zorunlu olarak kullanması gereken şirketlerin de bu avantajlardan faydalanarak, giderlerini düşürmesi söz konusu olmuştur. Bu sayede şirketler kağıt faturaya ücret ödemeden, PDF dosya uzantısıyla işlerini halledebiliyor. Faturaların her zaman bir nüshası, şirkette bulunmalıdır. Faturanın arşivde muhafaza edilmesi ve her zaman ulaşılabilir olması, güvenlik problemlerini ortadan kaldırıyor.