Dijital Reklam Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İşiniz dijitaldeyse ya da işinizi dijitalde büyütmeye karar verdiyseniz “dijital reklam”a da ihtiyacınız var demektir. Ürün veya hizmetlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan dijital reklamlar ise stratejisiz olmaz! Peki, e ticarete yeni başlayan firmalar için dijital reklam stratejisi nasıl oluşturulmalı? Dijital reklama dair detayları öğrenmeye başlayın!
Geleneksel reklamlar hala önemini koruyor. Ancak geleneksel reklamlara göre daha maliyetsiz, efektif ve kişiselleştirilebilen “dijital reklamlar” günümüz girişimcilerinin gözdesi konumunda. Özellikle e-ticarete yönelen girişimcilerin dijital reklamın dinamikleri konusunu iyi öğrenmelerinde ve bu minvalde stratejiler belirlemelerinde fayda var. Dijital reklam stratejilerine geçmeden önce, dijital reklamcılık nedir bir bakalım.
Dijital reklamcılık ve dijital reklam
Web siteleri, streaming içerikler ve online kanallar aracılığıyla yapılan pazarlama faaliyetlerine dijital reklamcılık deniyor. Metin, resim, ses ve video gibi medya biçimlerini kapsayan bu tür reklamlar, marka bilinirliğinden müşteri etkileşimlerine, yeni ürün geliştirmeden satış arttırmaya varan birçok önemli etkide bulunuyor.
Dijital reklam stratejisi
Dijital reklam stratejisi hazırlarken üzerinde durulması gereken bazı önemli unsurlar var. Hedef belirleme, dijital kanalları seçme, içerik üretme ve üretilen içeriği paylaşma analiz ve veri takip çalışmaları bu unsurların başında geliyor.
Hedef belirleme
Marka hedeflerinin belirlenmesi dijital reklam faaliyetleri için önem sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Yıl içerisinde neler yapmak istediğinizi ve yaptığınız çalışmalarla nelere ulaşmak istediğinize karar vererek işe başlamalısınız. Bu noktada gerçekçi hedefler koymak önemli. Hedeflerinizi aylık, 3, 6 ve 12 aylık dönemlere göre belirlemelisiniz. Ölçümleme çok önemli, koyduğunuz hedeflerin neresinde olduğunu ölçümleyebilmelisiniz. Hedeflerinize uygun olan reklam çalışmalarını tercih etmelisiniz.
Online platformları seçme
Hangi online platformlarda yer almak istediğiniz reklam stratejilerinize de yön veriyor. Online platformları ise hedef kitlenize göre belirlemelisiniz. Dijital reklam çalışmalarınızı doğru kanallarla yapmanız daha hızlı ve etkili geri dönüşler almanızı sağlıyor. Kullanabileceğiniz pazarlama kanalları ise şunlar: Google Adwords, içerik pazarlama ve SEO, sosyal medya pazarlama, e-posta pazarlama, affiliate pazarlama, ınfluencer pazarlama. Dijital pazarlamada kullanılan reklam türleri ise şöyle: Banner reklamlar, SEO, Adwords, sosyal medya reklamları, native reklamlar, PPC reklamlar, retargeting reklamlar, influencer pazarlama çalışmaları ve video reklamlar...
Dijital reklamın avantajları nelerdir?
Dijital reklamların pek çok önemli avantajı var. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:
Marka bilinirliğini arttırıyor, ürün ve hizmetlere olan ilgiyi arttırıyor. Marka ve ürünlere olan talep ve doğalında satış artıyor. Geleneksel reklama göre dijital reklam çok daha ucuz.
Ölçümlenebiliyor ve bu sayede kısa sürede yeni stratejiler geliştirilebiliyor. Hedefleme yapılabiliyor. Sınırsız kaynak sunuyor.
Dijital reklam ve geleneksel reklam farkları
- Girişimciler için geleneksel reklamla dijital fark arasında en dikkat çekici ayrım şüphesi maliyetler… Dijital reklamlar geleneksel reklamlara göre çok daha ucuz… Viral pazarlama, dijitalde en çok tercih edilen yöntemlerden.
- Geleneksel pazarlamada kaynaktan alıcıya şeklinde bir iletişim modeli söz konusu oluyor. Dijital pazarlamada ise iletişim çift yönlü gerçekleşiyor. Reklamı görenler geri bildirimi anında yapabiliyor.
- Dijital reklam söz konusu olduğunda yanlışları düzeltmek ve kendini yenilemek çok daha pratik oluyor ve sorun kısa sürede çözülebiliyor. Geleneksel reklamlarda ise hataların giderilmesi zaman alıyor.
- Geleneksel pazarlamada tüketiciler markaya e-mail, mektup ya da telefonla ulaşıyor. Dijital reklamda ise sosyal medya aracı etkisi büyük.
- Dijital reklam daha kapsamlı bir reklam türü. Üstelik hedefleme yapılarak yalnızca hedeflenen kitleye ulaşmak mümkün oluyor. Böylelikle sunulan ürün veya hizmetle ilgisi olmayan kitlenin zamanından çalınmıyor.
- Geleneksel reklamda süre ve zaman dilimi önemli… Dijital reklamda ise 7/24 sizin.