jetstokbanner
Büyük defter, yevmiye defterlerine kaydedilen işlemleri sistemli olarak hesaplara dağıtan muhasebe defterine denir. Diğer adı defteri kebir olan bu defter, düzenli şekilde hesapların toplanmasını sağlar. Yevmiye defterlerine girilen işlemler tarih ile işlem sırasına göre ve belli bir düzenlemeye tabi olmadan yazılır. İşletmeye ait muhasebe işlemlerinin takibi ve kontrolü için muhasebe kayıtlarının düzenli bir şekilde yapılması istenir. Bu nedenle hesaplarda gerçekleşen hareketlerin hem takibi hem de kontrolü için ayrı bir defter gereklidir. Bu defterin işlevi; hesaplardaki rakamların sistemli biçimde bir araya getirilmesi ve dağıtılmasıdır. Tutulması da zorunludur (VUK madde 182). Defteri kebir diğer muhasebe dokümanları için de birer kaynak niteliği taşımaktadır.
Büyük Defterin Şekli Nasıldır?
- Hesap ismi,
- Defter tarihi,
- Defterin madde numarası,
- Borçlu veya alacaklı tutarı,
- Açıklama
bilgilerinin bulundurulması zorunludur.
Büyük Defteri Düzenleme Kuralları Nelerdir?
- Tutulan diğer defterlerde de olduğu gibi, büyük defter kayıtlarının Türkçe tutulması zorunluluktur(VUK madde 215).
- Kayıtlarda kullanılacak para birimi Türk para birimidir (VUK madde 215).
- Yazma işlemleri makine veya mürekkepli kalemle yapılmalıdır (VUK madde 216).
- Yanlış tutulmuş olan kayıtlarda; yanlış kısım okunabilecek şekilde çizilerek yanına, üst tarafına ya da ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılır ve düzeltilir (VUK madde 217).
- Kayıtlar arasında boş satır bırakılmaz ve satır atlanmaz. Sayfalar ciltli defterlerde ciltten koparılamaz (VUK madde 218).
- Kayıtlar zamanında yapılır (VUK madde 219).
Yevmiye Defteri ile Büyük Defter İlişkisi Nedir?
Yevmiye defteri, muhasebede gerçekleşen bütün ticari hesapların ve işlemlerin belgelere dayanarak tarih sırasına uygun maddelerle kaydedildiği defterdir. Bu işlem hesaplar ile yapılır. Aynı türe ait olaylar aynı hesaplarda toplanır. Hesapların durumu da büyük defterlerle görülür. Bununla birlikte bir de yardımcı defteri varsa bilgi daha ayrıntılı olur. Yevmiye defteri gerçekleşmiş tüm muhasebe olaylarını, olayların olduğu zamanı kaydetme imkânı sağlar. Büyük defter ise sadeleşmiş hallerini özelliklerine göre bir araya toplar.
Özetle; büyük defter herhangi bir işletmenin bütün ticari belgelerinin ayrıntılı kaydının işlendiği “ayrıntılı yaşamsal” görüntüsüdür.