Sanal bir mağaza açmak; her gün daha da hızla gelişen dijital pazarlama dünyasında çok sık hatta en sık tercih edilmekte olan alanlar arasında yer alıyor. Özellikle pandemi süreci boyunca online olarak yönetilebilen işler son derece önemliyken kendi işini evden yönetebilme esnekliğini sunabilen e-ticaret, ticari işletmeler ve girişimciler için adeta bir çıkış yolu olmuştur.
Peki online platformlarda daha çok kimler yer alıyor? E-ticaret en çok kimler için bir çıkış yolu oluyor? Maliyet açısından en kârlı mağaza yönetimi hangisidir?
Mevcuttaki fiziki mağazasını online platformlarda sergilemek isteyenler, yeni bir iş fikrini e-ticaret dünyasında yer alarak hayata geçirmek isteyenler, ticareti daha da kazançlı bir hâle getirmek isteyenler online platformlarda en çok yer alanlar arasındadır.
Neden e-ticarete başlamak gerekir? Şimdi de birkaç başlık ile buna göz atalım.
Fiziki Mağazalara Göre Sanal Mağazalar Daha Düşük Maliyetle Açılır
Sanal bir mağaza açmak, online mağaza açmaya nazaran ya da başka bir deyiş ile e-ticaret sitesi kurma fikri, fiziki bir mağaza kurma fikrine nazaran daha az bir bütçe gerektirir. E-ticaretteki gider kalemleri fiziki mağazanın gider kalemlerine göre daha da düşüktür. E-ticarete başlamak istendiği an doğru bir rota belirlendiği taktirde bütün süreçler başarılı ve hızlı bir şekilde hayata geçebilir.
Sanal Mağazalar Evden Yönetilebilir
Fiziki mağaza yerine sanal mağaza açınca aslında kendi işinin patronu olmak mümkün hâle gelir ve hem mekândan hem de zamandan bağımsız bir biçimde işi yönetebilme şansına sahip olunur. Online platformlar üzerinde gerçekleştirilecek çok sayıda işlem ile işle ilgili bütün işlemler uzaktan yani online olarak yürütülebilir.
Sanal Mağaza Açarak Daha Geniş Hedef Kitlelere Ulaşılabilir
Fiziki mağazada sınırlı sayıda tüketiciye ulaşılırken online mağaza ile Türkiye’nin hatta dünyanın her bir yanına yani sınırların dışına açılmak mümkün hâle gelir. E-ticaret ile birlikte e-ihracata da adım atılabilir. İşler daha kolay ve hızlı büyütülebilir, online dünyanın avantajları ile ürünler yurt dışında da sergilenebilir.
Fiziki mağazayı günün belirli saatlerinde tüketicilerin hizmetine sunmak mümkünken e-ticarette yedi gün yirmi dört saat açık bir dükkâna sahip olunur ve her zaman hizmete hazır bulunulur. Bu sayede günün her saatinde satış satış yapma olanağına kavuşulur.
Olağanüstü Durumlarda Dahi İşi Yürütmek Mümkün Olur
E-ticaret ile müşterilere ulaşılabilecek kanallar artırılmış olur. Ekonomik dalgalanmalar, krizler, öngörülmeyen finansal ve finans dışındaki birtakım olaylar ticari işletmeleri hatta özellikle de KOBİ’leri önemli ölçüde sarsıyor.
İçinden geçilen Covid-19 salgını sadece fiziki mağazaları ile faaliyetlerini sürdürmekte olan işletmeleri etkilemiştir. İşini online şekilde yürüten ya da fiziki mağazalarında kepenk kapatmak durumunda kalıp e-ticaret dünyasına geçiş yapan tüm işletmeler ise bütün dünyada geniş çaplı etkiler yaratan pandemi ile mücadelede ekonomik açıdan daha kolay savaşabiliyor.
Yatırımların Karşılığı Alınarak İşler Büyütülür
Sanal bir mağaza açma, her gün daha da fazla gelişen dijital dünyayı yakından takip edebilmek için bir fırsat niteliği taşımaktadır. Sanal mağazada sunulacak kaliteli hizmet ile e-ticaret çözümleri, kısa bir sürede kazancın artmasını sağlayabilir. Dijital pazarlamaya yapılacak yatırımların karşılığını alınca e-ticarette kârlılık oranları artırılabilir ve işler büyütülebilir.
E-ticarete başlama kararı alındıktan sonra firmaların aklında cevaplanması gereken birtakım sorular oluşabiliyor. Öncelikle tüm endişeler yapılacak seçim ile birlikte bir kenara bırakmak mümkündür. Seçimlerde güvenli olan bir altyapı tercih etmek, müşterilere kesintisiz hizmet sunmayı ve güven vermeyi sağlayan hamlelerdir.