
2022 muhasebe ve vergilendirmelerde güncellemeler devreye girmeye devam ediyor. Bilindiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişikliğe gitmişti. Buna göre e-fatura 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren tüm kurumlar için bir zorunluluk haline geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı böylelikle elektronik belge kullanımının artırılmasını amaçlıyor. E-faturaya geçiş zorunluluğu nedir? E-faturaya nasıl geçilir? İşte e-faturaya geçiş zorunluluğu hakkında bilinmesi gerekenler.
1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle e-faturaya geçiş zorunluluğu başlıyor. Vergi hesaplaması ve fatura takibi yapılabilmesi adına hem kurumları hem de devleti koruyan bir uygulama olan e-fatura aynı zamanda elektronik belge kullanımının artırılması anlamına geliyor. E-fatura ile haksız kazancın da önüne geçiliyor. E-faturaya geçiş zorunluluğu hakkında bilgiler vermeden önce e-fatura nedir sorusunu yanıtlayalım.
Geleneksel fatura olarak da bilinen matbu faturanın herhangi bir baskı, kargo ya da dosyalama maliyeti olmadan dijital ortamda hazırlanmasına e-fatura deniyor. E-faturanın kağıt faturalardan hiçbir farkı yok. Ancak birçok avantajı var. Örneğin, faturayı kayıt altına almak çok daha kolay, böylelikle belge kaybının önüne geçilebiliyor. Geriye dönük faturalar da çok daha rahat bulunabiliyor. E-fatura hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmesini de sağlıyor.
Peki, e-fatura nasıl kesiliyor? E-fatura kesebilmek için yapılması gereken ilk olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurmak ve mali mühür almak olmalı. Eğer söz konusu bir şahıs şirketiyse e-imza yeterli oluyor. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı GİB Portal üzerinden e-fatura kesilebiliyor. İşletmeye ait bir iç sistem varsa, bu sistem e-fatura kesimine entegre edilebiliyor. Bunun için entegratör kullanımı yoğun olarak tercih edilen bir yöntem.
E-faturaya geçiş şartları neler?
10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye düşürülen ciro limiti değişikliği dışında e-fatura uygulamasında başka yenilikler var. İşte e-faturaya geçiş şartları:
- e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayacak e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorunda olacaklar.
- Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşanlar, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını tamamlamalı ve e-fatura sistemine geçiş yapmalı.
- 3065 sayılı KDV Kanununun 11’inci maddesine göre ihracat işlemlerinde e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, artık faturalarını e-fatura şeklinde düzenlemek zorunda olacaklar.
- e-faturaya geçmek zorunda olan mükellefler, e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğunun başladığı tarih itibariyle e-faturaya da geçiş yapmak zorunda.
E-faturaya geçmemenin cezası var mı?
E-fatura hakkında bilinmesi gereken detaylar
- e-faturaya geçiş sürecinde aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür ücreti, fatura başı ödeme maliyetleri olabiliyor. Ancak birim başına fatura kesme maliyetleri düştüğünden, tüm bu geçiş maliyetleri kendini kısa zamanda amorti ediyor.
- e-ticaret yöntemiyle mal ve hizmet satışı yapan ve 2021 yılı gelir tablosundaki brüt satışı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler için e-fatura artık bir zorunluluk. Ayrıca vergi mükellefi olmayana düzenlenen faturaların toplam tutarı 10 bin TL’yi geçiyorsa da e-fatura uygulamasını kullanmak bir zorunluluk.
- Mali mühür bir kez satın alındığında 3 yıl boyunca kullanılabiliyor ve kurumsal imza olarak kabul ediliyor. Mali mühür yalnızca e-fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken kullanılıyor. Daha sonra süreç otomatik olarak işliyor.
- Yanlış bilinenin aksine şahıs şirketleri de çok daha düşük mali mühür fiyatıyla e-fatura kullanabiliyorlar. E-fatura şirketinizin daha profesyonel bir imaj çizmesine yardımcı oluyor. E-fatura kargolama ve fatura basma gibi masrafları da ortadan kaldırıyor.
- E- faturada düzenleme tarihine ek olarak zaman saat ve dakika olarak gösterilirse faturanın kağıt çıktısı irsaliye olarak verilebiliyor. Ancak çıktı üzerine kaşe basılması ve “irsaliye yerine geçer” ifadesinin kullanılması gerekiyor.